Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порівняльна педагогіка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

12. Особливості соціалізації особистості в сучасних освітніх системах світу.

Здійснення соціалізації молоді, що є провідною функцією школи, відбувається в надзвичайно складних і суперечливих умовах. Людство постало перед цивілізаційною кризою, зумовленою невідповідністю між темпами розвитку матеріальної і духовної культури. Матеріальне піднялось над духовним і значно випередило його. Деградація людського духу, що призводить до дегуманізації людського суспільства – найгостріша з глобальних людських проблем. У цій ситуації надзвичайної ваги набувають зусилля міжнародного співтовариства у справі пошуку виходу з глобальної гуманістичної кризи. Генеральна асамблея ООН вже у 1968р. звернулась до всіх держав із закликом забезпечити виховання молоді у дусі гуманізму, поваги до людської гідності, до прав людини.

Провідними завданнями соціалізації у сучасному шкільництві є формування громадянськості як інтегрованої ціннісної орієнтації. Таким чином, цінності переважної більшості систем сучасного шкільництва являють собою ієрархію, що має багаторівневий характер. Отже, провідними завданнями шкільної соціалізації є формування громадянина держави, певної регіональної спільноти та громадянина світу.

Рівні ієрархії: національний.регіональний, глобальний (загальнолюдський)

Провідними цінностями національного виховання, визначеними у Державній національній програмі «Освіта(Україна XXI століття) стали патріотизм, гуманізм, громадянськість, толерантність, совість, честь, любов, дружба, працелюбність. В умовах державотворення на перше місце правомірно висувається завдання виховання громадянськості, чільне місце посідають цінності, пов’язані з приналежністю до народу(традицій, звичаїв, спільність мови, освіти, мистецтва, л-ри.) Найбільш важливими спільними цінностями громадянського виховання, що випливають з філософії прав людини є:рівноцінність кожного людського життя,повага до себе та інших,свобода,солідарність,етнічна, расова, політична, культурна та релігійна толерантність,взаєморозуміння, громадянська мужністьНавчальний процес , як основний вид д-сті школи передбачає формування певної системи знань про те «що робити, як бути, як жити і як стати.» Вибір форми визначається концепцією побудови навчального плану. В цілому їх можна об’єднати у три групи: викладання системи знань в рамках спеціально організованих навчальних предметів( «Громадянська освіта», «Права людини», «Суспільство», «Людинознавство» та ін.) Такі предмети вивчаються в середній школі і на їх вивчення призначається 1-4 години на тиждень. Викладають їх вчителі соціальних або гуманітарних дисциплін.