Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Office_Word_3 (2).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
129.36 Кб
Скачать

2) Існує безліч способів декоративної обробки скла, що дозволяє надати виробу індивідуальний неповторний вид:

  • піскоструминна обробка

  • хімічне травлення

  • друк на склі

  • гравірування

  • фарбування

Матування скла або піскострум - один з найпоширеніших, малобюджетних і в той же час індивідуальних способів декорування скла. Сама технологія художньої обробки полягає в тім, що матування виконується за допомогою струменя повітря з піском під дуже великим тиском. Регулюючи тиск і міняючи зернистість піску, що розпорошується на поверхні скла або дзеркала можливо одержувати різний ступінь суцільного матування.

  Хімічне травлення скла (ще часто йменують сатирування абоматування скла) - технологічний процес, у якому відбувається руйнування верхнього тонкого шару поверхні скла під дієюагресивних хімічних реагентів, здатних хімічно взаємодіяти з окисом кремнію. Головним реагуючим компонентом, що забезпечує хімічне травлення скла, є іони фтору, які втримуються в розчинах плавикової кислоти і її похідних. Для зручності застосування технології розчини кислот використовують у вигляді паст або гелів, що дає можливість проводити декоративне хімічне травлення з контролем площі, на яку впливає хімічне травлення, і ступенем цього впливу.

Друк.Зображення може наноситися як на окремі ділянки, так і на всю конструкцію. Залежно від цього, а також від колірної гами й інтенсивності зображення може регулюватися прозорість скла. Завдяки цьому двері й перегородки з такого скла можуть бути непроникні для погляду, однак залишати частковий доступ світла й стають самостійним декоративним елементом.

Гравірування. Основним атрибутом гравірування є об'ємний рельєф зображення й висока чіткість деталі. Матова поверхня, одержувана після процесу гравірування, має дрібнозернисту, "шовкову" структуру, на якій не залишається відбитків пальців. Цей метод дозволяє наносити зображення по всій поверхні виробу.

Фарбування. Фарбування помітно відрізняється від матування розмаїттям кольорів і відтінків, що дозволяє ідеально вписати виріб в інтер'єр. Пофарбоване скло використовується в архітектурних елементах для оформлення офісних і домашніх дверей, перегородок, різноманітних скляних конструкцій, шаф-купе, столів, дзеркал і меблів зі скла.

Білет №30

1) Рибні консерви - це готові до вживання і стійкі при зберіганні рибні продукти в герметичній тарі, піддані стерилізації. Харчова цінність і смакові властивості консервів вище харчової цінності інших рибних продуктів, тому що в процесі приготування неїстівні частини риби видаляють, додаючи смакові речовини і рослинні жири.  Органолептичні властивості рибних консервів остаточно формуються при зберіганні: відбувається рівномірний розподіл всіх речовин; риба просочується заливками, а заливки набувають смак і запах риби. Тому до випуску в продаж консерви витримують при постійній температурі від 0 до 15 єС протягом наступних термінів (у місяцях): сардини атлантичні - 6, сардини балтійські - 3, шпроти й інші копчені риби в олії - 1 - 1,5; всі інші консерви - не менше 10 днів.  Пресерви, так само як і консерви, випускають у герметично запакованих жерстяних і скляних банках ємністю від 0,1 до 5 кг, але на відміну від консервів їх не стерилізують, а тому зберігають при температурі від 0 до - 8 єС. Сировиною для пресервів є свіжі або солоні великі оселедцевих риби, а також салака, кілька, хамса, оселедець біломорська в цілому вигляді або розібраний на філе, філе-шматочки, тушки, анчоуси. 

Асортимент рибних консервів дуже широкий і різноманітний. Залежно від характеру обробки риби та вносяться харчових і смакових добавок консерви з риби ділять на натуральні і закусочні; в залежності від сировини - на рибні, риборослинні, консерви з нерибних водного сировини.  Натуральні консерви (у власному соку, в бульйоні, у желе) виробляють без додавання продуктів, що змінюють натуральний смак і запах свіжої риби. Виготовляють натуральні консерви з додаванням кухонної солі, спецій або без спецій з риб осетрових, лососевих, а також палтуса, оселедця жирної, ставриди, скумбрії та інші. Використовують їх для приготування салатів, перших і других страв. 

На металевих банках методом видавлювання або незмивною фарбою на наружней стороні дна або кришки наносять умовні позначення в три ряди: перший ряд - дата виготовлення (число - двома цифрами, місяць - двома цифрами, рік - двома останніми цифрами), другий ряд - асортиментний знак ( один - три знаки - цифри або букви), номер заводу (один - три знаки - цифри або букви); третій ряд - літера «Р». При позначенні асортиментного знака та номери заводу - виробника одним або двома знаками перед ними залишають пропуск відповідно в два або один знак.  Зберігають консерви в сухих прохолодних приміщеннях, без різких коливань температури. Оптимальний режим зберігання консервів при температурі від 0 до 5 єС при відносній вологості повітря не вище 75%. Однак консерви в желе і у власному соку можуть зберігатися при температурі 0 - 10 єС. Гарантійні терміни зберігання консервів складають до 3 років залежно від виду виробу, рецептури та умов зберігання. Наприклад: рибу обсмажену в маслі - до року, рибу в томатному соусі і паштети - від 1,5 до 2 років, шпроти в олії до 2,5 років. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]