Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_експертиза.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

2.6 Методи обробки експертної інформації

Після проведення опитування та отримання певної інформації необхідно узгодити думки експертів шляхом застосування якісних і кількісних методів обробки результатів групового експертного оцінювання.

Залежно від цілей експертного оцінювання під час обробки результатів виникають такі основні завдання:

  • визначення узгодженості думок експертів;

  • побудова узагальненої характеристики об'єктів;

  • визначення залежності між думками експертів;

  • визначення відносних важелів об'єктів;

  • оцінювання надійності (ризиків) результатів експертизи.

Для того щоб процедура узгодження рішень реалізувалася ефективно, експертам які приймають в ній участь, необхідно запропонувати деякі правила, згідно яких і буде відбуватись пошук компромісу. На практиці частіше всього використовують наступні правила.

1. Метод ідеальної точки. Точка а є ідеальною, якщо вона оптимальна зразу по всім критеріям. Звичайно, такої точки, що відповідатиме хоча б одному представленому об’єкту, не існує, але правилом пошуку компромісу може бути мінімізація відстані до ідеальної точки, яка легко визначається. Таким чином, задамо для всіх точок , що характеризують оцінки об’єкта, функцію, що є евклідовою відстанню між точками а і :

, де - розмірність простору. Рішення зводиться до рішення звичайної однокритеріальної задачі оптимізації

2. Метод уступок визначається як знаходження компромісу, шляхом визначення так званої „плати” за втрату показників по будь-якому критерію або частини критеріїв за рахунок виграшу по іншому критерію чи іншим критеріям.

3. Метод узгодження рішення по головному критерію. В деяких випадках задачу з декількома показниками можливо звести до задачі з одним єдиним показником, і прагнути обернути її в екстремум, а для інших показників ввести деякі обмеження. Тоді проблема узгодження зводиться до: виділення головного критерію, узгодженості обмежень для всіх інших критерій, знаходження компромісу по головному критерію.

4. Метод узгодження рішення при лексикографічному впорядкуванні. В тих випадках, коли можуть бути визначені важливості критеріїв, впорядкування можна проводити спочатку по самому важливому критерію. Якщо по цьому критерію рівними виявляться декілька станів, то по другому по важливості критерію і т.д. Таким чином, при лексикографічному впорядкуванні спочатку шукають компроміс по головному критерію, потім, якщо необхідно по другому і т.д.

5. Метод узгодженості по функції корисності. Функцію корисності в просторі критеріїв звичайно задають так, що < тоді і тільки тоді, коли варіант у переважає варіант х. Функція , як правило, задається емпірично частіше всього в вигляді таблиці або лінійної згортки

,

що дозволяє варіювати вагові коефіцієнти .

Завдання до лабораторного заняття №2. Тема: Методика оцінки компетентності експертів, які приймають участь в експертизі

Мета: засвоїти методику оцінки компетентності з використанням прийомів самооцінки.

Завдання: Розробити анкети для оцінки компетентності 5 експертів, які приймали участь в експертизі по визначенню ризиків в лабораторній роботі № 3. Розрахувати компетентність експертів.