Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pr_2.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
468.99 Кб
Скачать

Функція Кобба—Дугласа

Якщо розглядати економіку з погляду макропідходу, коли вона не підлягає дальшому поділу, то її можна подати у вигляді моделі «чорного ящика», до входу якого надходять ресурси (робоча сила, сировина, капітал, засоби праці, інформація тощо), котрі система використовує як фактори виробництва. Виходом системи є вироблені матеріальні блага. За допомогою моделі можна, не вдаючись до аналізу структури економічної системи, встановити взаємозв’язок між її входами (факторами виробництва) та виходами (обсягами виробництва).

10) Чи правильне таке твердження і чому?

У будь-якій реальній економічній системі функції її компонентів погоджені не цілком, між ними є суперечності, що не рідко знижують ефективність системи в цілому.

«так, оскільки в критичних ситуаціях суперечності загострюються, що призводить до зниження функціонування системи до тих пір, поки ці суперечності не будуть ліквідовані.»

11) Дайте визначення «виробнича функція».

Виробнича функція - залежність кінцевого виходу продукції чи її вартості від використання різних факторів виробництва, конкретних видів ресурсів і затрат, подана в математичній формі.

12) Закінчить таке твердження:

Модель МГБ (Леонтьєва) дає змогу за відомим вектором кінцевої продукції знайти вектор валової, або навпаки, за відомим обсягом випуску валової продукції знайти обсяг кінцевої.

13) Чому дослідження будь-яких об’єктів та управління ними, особливо соціально-економічними, доцільно здійснювати на засадах системного підходу?

Сучасному світу, що оточує будь-яку організацію, притаманні такі риси та закономірності, врахування яких вимагає застосування системного підходу. Посилення взаємного впливу, взаємозалежності, взаємодії всіх частин сучасного суспільства. Сучасне суспільство стає все більш інтегрованим, цілісним. Сучасні організації, підприємства, корпорації інтегровані в системи міжнаціональних економічних зв’язків, транснаціональні компанії, інформаційні системи, що обслуговують світовий ринок, міжурядові проекти, які охоплюють значну кількість державних та приватних корпорацій. Тому компанії не являють собою ізольовані, незалежні організації. Вони є частинами інших систем, які справляють багатогранний вплив на функціонування компаній.

Інша важлива риса — динамічність. Конкурентна боротьба за задоволення потреб споживачів примушує компанії постійно розробляти і пропонувати нові товари та послуги, постійно поліпшувати їх якість, використовуючи для цього найсучасніші науково-технічні досягнення. Скоріше вже не зниження витрат виробництва та зниження цін, як це було у відносно нещодавньому минулому, стає стратегічним завданням компанії. Випуск нових товарів та послуг і освоєння нових ринків є головною метою сучасного виробництва.

Обидва ці фактори — зростаюча взаємозалежність та динамічність суспільства обумовлюють третю рису навколишнього середовища організації — складність соціальної структури, що призводить до зростання складності в її пізнанні, прогнозуванні та управлінні.

14) е

15)е

16) д

17) б

18) е

19) д

20) б

21) б

22) а

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]