Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
опорні конспекти вс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
646.14 Кб
Скачать

2.Вплив зовнішнього оточення на діяльність підприємств

Підприємство як відкрита система постійно взаємодіє з навколишнім середовищем.

Зовнішнє оточення в широкому розумінні – це сукупність господарських суб'єктів, економічних, суспільних і природних умов, національних і міждержавних структур і інших зовнішніх, щодо підприємства , умов і факторів, що діють у глобальному оточенні.

Зовнішнє оточення підприємства складається з мікро- та макросфери (рис. 1).

Мікросфера – це середовище прямого впливу на підприємство.

Макросфера – охоплює матеріально-технічні й економічні умови, суспільні відносини й інститути та інші фактори, що побічно впливають на підприємства та їхню мікросферу.

Природні фактори. Україна має високорозвинений індустріально-аграрний потенціал, що базується на власних багатих мінерально-сировинних і сільськогосподарських ресурсах.

Але багато ресурсів в Україні обмежені, наприклад, нафта, електроенергія. Тому, з урахуванням територіальної близькості, можливої інтеграції науково-виробничого і сировинного потенціалів взаємовигідним є економічне співробітництво, у тому числі в галузі розвитку нафтогазової і нафтохімічної промисловості, з арабськими країнами Перської затоки. Природні умови України створюють сприятливе середовище для підприємницької ініціативи в розробці і реалізації науково-технічних проектів по використанню нетрадиційних джерел енергії, що відновляються.

Демографічні фактори. За останні 30 років знизився коефіцієнт народжуваності на 40% і збільшився коефіцієнт смертності на 87%. Унаслідок цього:

зменшуються потреби і, отже, виробництво дитячих, підліткових і молодіжних видів товарів і послуг;

одночасно розширюються можливості підприємців, орієнтованих на задоволення потреб осіб середнього віку (30-50 років), що є висококваліфікованими фахівцями, мають постійний прибуток, високу купівельну спроможність;

виникає потреба також у розширенні підприємницької діяльності структур, що обслуговують осіб пенсійного віку, серед яких зростає попит на традиційні товари широкого вжитку (недорогий одяг, скромні предмети побуту, дієтичні харчові продукти), а також потреби в медичних товарах і послугах, у спеціальних інтернатах і будинках для людей похилого віку.

Науково-технічні фактори. Постійний розвиток науково-технічного прогресу, створення і використання технічних новинок потребують від підприємств постійного обліку рівня і тенденцій техніко-технологічного розвитку як своїх конкурентів, так і країни в цілому, а також можливого впливу світового науково-технічного оточення. Насамперед це відноситься до наукомістких підприємств, що використовують технології найвищого рівня. Ці підприємства повинні бути готові до швидкого освоєння науково-технічних розробок, що з'являються, а також до пропозиції ринку власних новинок у даній сфері.

Економічні фактори. Загальний стан економіки, тенденції її розвитку постійно змінюють економічне оточення, відповідно до якого суб'єкти господарювання розроблюють і здійснюють свою стратегію і тактику. До основних факторів, що вимагають постійної діагностики й оцінки з погляду можливих для підприємства наслідків від їхньої зміни, відносять: рівень і темпи інфляції, підвищення і спад виробництва (ділової активності ), коливання курсу національної валюти, оподаткування, умови одержання кредиту і процентна банківська ставка, рівень і динаміка цін, попит покупців, платоспроможність контрагентів і т.д.

Екологічні фактори. До основних факторів, впливу на навколишнє середовище, що повинні враховуватися і прогнозуватися в підприємницькій діяльності, відносяться:

обсяги викидів забруднюючих і отруйних речовин;

рівень фізичного (електромагнітного, радіаційного, теплового) впливу на середовище;

надійність і соціально-екологічна безпека виробничих систем, великих техногенних утворень – гідротехнічних споруджень, газо – і нафтопроводів, тунелів;

кількість і якість виробленої продукції, її безпека і здатність до утилізації;

стан приміського середовища, у якому знаходиться підприємство, до і після реалізації запланованої стратегії розвитку і розміри можливих необратимих негативних наслідків.

Політичні фактори. У нестабільному середовищі практично неможливо забезпечити надійний захист підприємств від можливих потрясінь, що викликаються раптовими змінами (через політичні мотиви) в умовах господарювання і створюють нові, несприятливі для суб'єктів господарювання «правила гри», що приводять до збільшення ресурсних витрат і втрати прибутку. Це: збільшення податків і кредитних ставок, скасування скорочення пільгового оподатковування, уведення спеціальних обов'язкових відрахувань, трансформація форм і відносин власності, примусове відчуження з політичних мотивів грошей і майна.

Міжнародні фактори. Впливу цих факторів піддаються підприємства, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, зв'язану з міжнародною виробничою і науково-технічною кооперацією, організацією спільних підприємств, експортом і імпортом продукції, продажем ліцензій і «ноу-хау» і іншими напрямками діяльності.