Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора з статистики.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
591.87 Кб
Скачать

2.Поняття статистичного показника. Види статистичних показників.

Показник – це узагальнююча характеристика суспільних явищ і процесів, в якій поєднується кількісна і якісна визначеність їх. Якісна визначеність зумовлена суттю явища і відображається назвою (врожайність пшениці, продуктивність праці).

Вони бувають абсолютні і відносні:

Абсолютні статистичні показники – це такі величини, які в кількісному виразі характеризують розміри (величину) суспільних явищ у певних умовах місця і часу.

За розмірами кількісної оцінки явища абсолютні показники бувають:

Індивідуальні абсолютні показники - відображають розміри окремих явищ в кількісному виразі (посівна площа фермерського господарства, ціна цукру тощо).

Загальні абсолютні показники - це сумарні показники, які характеризують підсумково ознаку певної сукупності і їх отримують шляхом підсумку індивідуальних значень ознак явища (посівна площа фермерських господарств регіону, середня ціна 1кг хлібних виробів тощо).

За одиницями виміру (за іменованими числами):

Натуральні абсолютні величини мають одиниці виміру, які відповідають природним (фізичним) властивостям даного предмета

  • одиниці рахунку явища (одиницею виробництва тракторів є трактор, чисельність населення – осіб тощо);

  • одиниці ваги (кг, цнт, тонна тощо);

  • одиниці довжини (м, км тощо);

  • одиниці площі (ар, га, км2 тощо);

  • одиниці обєму (см3, м3 тощо);

  • одиниці часу (сек., хв., година тощо).

Умовно-натуральні одиниці виміру застосовують для вимірювання розміру однотипних явищ, але які відрізняються своїми якісними ознаками (наприклад, умовна кількість тракторів, надій молока в умовному виразі тощо).

Вартісні (грошові) одиниці виміру є мірою загального розміру явища (виробництво продукції, товарообіг, фонд зарплати тощо). Одиницею виміру може бути національна валюта (грн., коп.), валюта інших держав (долар, євро тощо).

Трудові одиниці виміру використовуються для вимірювання затрат праці на виробництво продукції або для визначення продуктивності праці (людино-година, людино-день).

Комбінованіодиниці виміру застосовуються для вимірювання розмірів деяких складнихекономічних явищ. До них належать попередньо названі, а також деякі інші (т/км;ліжко-день тощо).

Розрізняють індивідуальні (заробітна плата одного робітника) і сумарні (фонд зарплати) абсолютні величини.

Відносні статистичні показники –це такі узагальнюючі показники, які отримані шляхом порівняння,зіставлення абсолютних, відносних та середніх величин.

  • Планової динаміки

  • Фактичної динаміки

  • Виконання плану

  • Структури

  • Інтенсивності

  • порівняння

Варіант 13

1.Статистичне спостереження, його суть, види.

Статистичне спостереженняце спеціально-організована, спланована, систематична, науково-організована робота спрямована на збирання масових даних про соціально-економічні явища суспільного життя.

Види спостереження:

Спостереження основного масиву – це такий вид несуцільного спостереження, коли з метою характеристики всієї сукупності спостереженню піддається така їх частина, в якої обсяг ознаки, що вивчається, становить переважну частину в загальному його обсязі.

Монографічне спостереження – це детальне обстеження окремих типових одиниць сукупності з метою їх досконального вивчення.

Анкетне спостереження – це коли інформацію одержують внаслідок неповного повернення заповнених анкет.

Моніторинг – це спеціально організоване спостереження за станом певного середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]