Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zvit_po_praktitsi_3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать
    1. Наявність структур сімейної медицини, їх організація.

На території району розташовані три лікарські амбулаторії – надання первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини: ЛА В.Телковичі, ЛА В.Цепцевичі, ЛА Сопачівська. Згідно організаційних моделей реформування дільничо-територіальної системи в даних лікарських амбулаторіях запроваджена групова практика медичної допомоги у вигляді комплексних бригад (лікар загальної практики, дільничий педіатр та стоматолог у кожній з ЛА). Зона обслуговування ЛА – 60-65 км.

    1. Склад недержавних лікувально-профілактичних, фармацевтичних і санітарно-протиепідемічних закладів району, їх функції.

До складу недержавних фармацевтичних лікувально-профілактичних закладів міста та району відносяться філії акціонерного об’єднання «Поліссяфарм» та приватні аптечні кіоски, а також приватний стоматологічний кабінет в Новій Рафалівці. Функції фармакологічних закладів та СЕС описані вище.

Функції недержавних ЛПЗ:

  • Профілактична робота з ціллю попередження виникнення або рецидиву вже існуючого захворювання;

  • Сучасна та рання діагностика захворювання;

  • Лікування захворювань;

  • Спостереження за своїми пацієнтами, профілактичні огляди;

  • Забезпечення населення лікарськими засобами в т.ч. фіто- та гомеопатичними препаратами.

    1. Джерела фінансування медичних закладів і їх спроможність забезпечити необхідний розмір коштів. Дані про розмір фінансування на одного жителя району.

Джерелами фінансування є:

  • Міські та районні бюджетні кошти;

  • Позабюджетні кошти (кошти від спонсорської допомоги, що надають приватні та державні установи).

Відповідальними за раціональне використання коштів є начальники районного та міського фінвідділів та головний бухгалтер МРТМО.

  • Касові витрати (тис.грн) за 2010р – 14,839760,

2011р – 20,004293;

  • Витрати на одного жителя з бюджетних коштів (грн) = ;

за 2010р = = 244,5; за 2011р = = 328,1;

  • Залучено позабюджетних коштів (тис.грн) за 2010р – 4717868,

2011р – 3246300;

  • Витрати на одного жителя з позабюджетних коштів (грн) = ;

за 2010р = = 77,7; за 2011р = = 55,0.

  1. Сільська сімейна амбулаторія, структура, функції, штати, її укомплектованість, радіус обслуговування (в.Цепцевицька лікарська амбулаторія).

Сільська лікарська амбулаторія загальної практики/сімейної медицини с.В.Цепцевичі (далі СЛА) розташована на південному сході Володимирецького району на відстані 25км. від Володимирецької ЦРЛ, від Антонівської ДЛ – 10км. СЛА обслуговує 5300 жителів, 3 населених пункти, 2 сільських ради.

СЛА розташоване в типовому приміщенні з максимальною адаптацією до типового проекту загальною площею 1030 м2. Прийом ведеться в 17 кабінетах, в яких розміщені:

  • кабінети прийому пацієнтів;

  • процедурний кабінет;

  • лабораторія;

  • оглядовий кабінет;

  • реєстратура;

  • денний стаціонар;

  • стоматологічний кабінет;

  • кабінет щеплень;

  • фізіотерапевтичний кабінет;

  • аптека;

  • господарська служба;

  • щеплювальний кабінет.

Кількість кабінетів і їх функціональне призначення відповідають вимогам наказу МОЗ України від 22.05.2006 року №308.

Потужність амбулаторії становить 50 відвідувань в зміну.

ЛА укомплектована медичною апаратурою та обладнанням до табеля оснащення на 72,8%. Амбулаторія телефонізована, опалення та водопостачання централізоване, каналізація автономна, зовнішнє освітлення наявне. Паливом на осінньо-зимовий період 2010-2011 роки ЛА була забезпечена. Санітарний транспорт перебуває в задовільному стані (рік випуску автомобіля 1989). Для потреб амбулаторії придбано 1 велосипед.

Всього по ЛА ЗПСМ нараховується 22 посад медичного та обслуговуючого персоналу, з них 3,5 посад лікарів (головний лікар – 1,0, лікар ЗПСМ – 0,5, лікар-педіатр – 1,0, зубний лікар (середній медичний працівник) – 1,0), 8,0 посад середнього медичного персоналу, 5,0 посади молодшого медичного персоналу, 5,5 посади обслуговуючого персоналу (завідуючий господарством – 1,0 посади, сезонні кочегари – 2,0 посади, робітник по ремонту – 0,5 посади, прибиральник – 1,0, водій санітарного транспорту – 1,0 посади). Лікарями амбулаторія укомплектована на 71,4% Головний лікар має І кваліфікаційну категорію по організації охорони здоров’я, ІІ категорію по загальній практиці. Середнім медперсоналом СЛА укомплектована на 100%, не атестовано 1 працівник, що становить 87,5%. Посади встановлені згідно додатку №28 наказу МОЗ України №33 від 23.02.2000 року „Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров'я.

При амбулаторії розгорнуто 15 ліжок з денним перебуванням хворих, що становить 28,3 на 10тис.населення, контрольний показник 19,0. в 2010 році проліковано 770 хворих, або 142,8 на тис.жителів, припадає на одне ліжко 51,3, районний показник 32,9. середня тривалість перебування хворого на ліжку 7,3 при районному показнику 7,6.

На СЛА обладнаний кабінет для огляду дітей.

Патронаж дітей 1-го року життя проводиться згідно діючих наказів. Протягом року здорова дитина оглядається 25-26 разів. У випадку хвороби кількість патронажів збільшується. Щомісяця згідно графіка проводились виїзди для огляду дітей першого року життя. Дані огляду заноситься в ф.№112/о.

Щеплення проводяться згідно календаря.

На всіх хворих дітей та дорослих, які мають протипокази до проведення щеплень оформлені протипокази через районну комісію.

Робота СЛА проводиться по наступних напрямах:

1.Проведення комплексу профілактичних заходів з попередження захворювань, травм та отруєнь, зниження захворюваності, інвалідності і смертності серед прикріпленого населення.

2..Надання хворим кваліфікованої первинної лікувально-профілактичної допомоги в умовах амбулаторії та вдома.

3.Раннє виявлення захворювань, своєчасне амбулаторне обстеження і лікування хворих, за наявності показань забезпечення направлення хворих на консультування та госпіталізацію в інші лікувально-профілактичні заклади.

3.Надання невідкладної медичної допомоги при загрозливих для життя станах, нещасних випадках (травми, отруєння і т.д.), за показаннями забезпечення транспортування хворого в інший лікувально-профілактичний заклад для надання спеціалізованої допомоги.

4.Дотримання спадкоємності з іншими лікувально-профілактичними закладами щодо обстеження та лікування хворих.

5.Забезпечення роботи виїзних бригад фахівців з числа лікарів центральної районної лікарні та обласних лікувально-профілактичних закладів.

6.Своєчасне взяття на облік осіб, які підлягають диспансеризації, та забезпечення динамічного спостереження за станом їх здоров'я, проведення лікувально-оздоровчих заходів.

7.Експертиза тимчасової втрати працездатності і видача документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність.

8.Направлення у встановленому порядку осіб з ознаками стійкої втрати працездатності на медико-соціальну експертну комісію.

9.Проведення профілактичних щеплень, у встановленому порядку повідомлення санітарно-епідеміологічної станції про інфекційне, паразитарне та професійне захворювання, отруєння населення, виявлені порушення санітарно-гігієнічних вимог та ін.

10.Проведення санітарно-протиепідемічних заходів на прикріпленій території.

11.Навчання пацієнтів методам зміцнення здоров'я та профілактики захворювань, покращання репродуктивного здоров'я та навчання методам планування сім’ї.

12.Гігієнічне виховання дітей та підлітків.

13.Впровадження в практику сучасних методів і засобів профілактики, діагностики, лікування та реабілітації хворих, передового досвіду роботи амбулаторно-поліклінічних закладів.

14.Організаційно-методичне керівництво і контроль за діяльністю прикріплених фельдшерсько-акушерських пунктів.

15.Подання пропозицій до територіальних органів охорони здоров'я щодо покращання медичного обслуговування населення.

16. Аналіз стану здоров'я прикріпленого до амбулаторії населення та розробка плану оздоровчих заходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]