Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банківські операції (підручник).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Основні поняття і терміни для закріплення матеріалу теми:

Грошовий обіг - це сукупність усіх грошових розрахунків незалежно від форми їх здійснення.

Безготівкові розрахунки - це розрахунки, які здійснюються за допомогою записів на рахунках у банках, коли гроші списуються з рахунку платника і зараховуються отримувачу.

Платіжне доручення - документ, який являє собою письмово оформлене доручення клієнта обслуговуючому банку на перерахування визначеної суми коштів зі свого рахунку.

Платіжна вимога-доручення - це комбінований розрахунковий документ, який скла­дається з двох частин: верхня - вимога постачальника (одержувача коштів) безпосередньо до покупця (платника) сплатити вартість поставленої йому за договором продукції (виконаних робіт, наданих послуг) та нижня - доручення платника своєму банку перерахувати з його рахунку суму, яка проставлена у рядку «сума до оплати літерами».

Розрахунковий чек - це документ, що містить письмове розпорядження власника рахунку (чекодавця) установі банку, яка веде його рахунок, сплатити чекодержателю зазначену в чеку суму коштів.

Акредитив - це доручення банка покупця іногородньому банку постачальника здійснюва­ти оплату товарно-транспортних документів постачальника за відвантажену продукцію на умовах, передбачених в акредитивній заяві покупця.

Вексель - це цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця сплатити після настання терміну визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).

Інкасування векселя - це виконання банком доручення векселедержателя на стягнення платежу з боржника.

Доміциляція векселя полягає в дорученні векселедавця комерційному банку сплатити по векселю в установлений строк за рахунок завчасно внесеної в банк суми або стабільного залишку грошей, що повинні бути на рахунку.

Поточний рахунок - це рахунок, який відкривається підприємствам усіх видів та форм власності для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів банківських операцій відповідно до чинного законодавства.

Бюджетний рахунок - це рахунок, який відкривається підприємствам, яким виділяються кошти за рахунок державного або місцевого бюджету для цільового їх використання.

Кредитний рахунок - це рахунок, який призначений для обліку кредитів, що надані шляхом оплати розрахункових документів чи перерахування на поточний рахунок позичальника відповідно до умов кредитної угоди.

Депозитний рахунок - це рахунок, який відкривається підприємству на підставі укладе­ного депозитного договору між власником рахунку та установою банку на визначений у договорі строк.

Електронний розрахунковий документ - банківське повідомлення визначеного формату, яке містить встановлені реквізити і несе інформацію про перерахування коштів, приймає вигляд файлу при передачі електронною поштою та при зберіганні на магнітних носіях.

Система «клієнт-банк» - це спосіб передачі повідомлень між клієнтом та банком у зашифрованому вигляді за допомогою сертифікованих засобів захисту.

Міжбанківські розрахунки - система здійснення і регулювання платежів за грошовими вимогами і зобов’язаннями, які виникають між банківськими установами в процесі їх діяльності.

Система електронних міжбанківських розрахунків (СЕП) - комплекс програмно-технічних засобів, призначений для виконання міжбанківських розрахунків між її учасниками.

Кореспондентський рахунок - рахунок, який відкривається комерційному банку - юри­дич­ній особі для здійснення розрахунків, що їх виконує один банк за дорученням і на кошти іншого банку на підставі укладеного кореспондентського договору.

Кореспондентські відносини - договірні відносини між банками про здійснення платежів, розрахунків та інших послуг, що їх виконує один банк за дорученням і на кошти іншого банку.

Прямі кореспондентські відносини - це договірні відносини між комерційними банками, метою яких є здійснення платежів і розрахунків за дорученням один одного.

Касова готiвка - грошi готiвкою, що знаходяться у касах банкiв, установ тощо.

Операційна каса - сукупність всіх грошей готівкою, що знаходиться в банку. Приймання грошей від клієнтів протягом операційного дня здійснюється приходною касою, а після операційного дня - вечірньою касою.

Операційний день банку - це період, за який банк виконує грошові послуги.

Інкасація готівки - це переміщення її з кас підприємств і установ до кас комерційних банків.

Підкріплення каси банку - це захід, спрямований на придбання готівки у інших банків для забезпечення всіх строкових виплат.

Касовий оборот - це обсяг видач та надходжень готівкових коштів, що проходять через касу комерційного банку.

Прогнозний розрахунок касових оборотів банку - це розрахунок очікуваних сум надходжень і видач готівки через банківські каси.

Ліміт каси - це граничний залишок грошей в операційній касі з метою максимального скорочення частих або значних перевезень готівки.