Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MD 22-34.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
40.41 Кб
Скачать
  1. Переваги та недоліки використання послуг зовнішніх постачальників маркетингової інформації

Серед головних переваг використання послуг зовн.постач.маркетингової інфо виокремлюють такі:

- навички, знання та досвід застосування складних дослідницьких методик;

- наявність кваліфікованих спеціалістів і спец обладнання для проведення досліджень;

- оптимізація використання ресурсів (грошових, часових та інших);

- швидкість реалізації дослідницького проекту.

Серед можливих вад використання таких послуг, по-перше досить часто називають побоювання порушення конфіденційності інформації, особливо проблем замовника, з метою вирішення яких проводять це дослідження. По-друге, замовник може певною мірою втратити контроль над перебігом дослідження, що зрештою ускладнює процес контролю з боку останнього, а також за коректністю виконання кожної стадії реалізації дослідницького проекту.

Проте такі недоліки є вельми дискусійними, бо вони є безпосереднім наслідком відсутності ефектвної комунікації між замовником та виконавцем. Крім цього, положення про конфіденційність отримуваної інформації завжди має бути присутнім у відповідному договорі на надання таких послуг. Власність на цю інформацію передається замовникові разом зі звітом про результати дослідження.

  1. Головні особливості роботи із постачальниками маркетингової інформації

Отримуючи комерційні пропозиції від кількох дослідницьких установ, замовник накопичує опис методичного інструментарію та специфіки його використання під час проведення такого МД. Тому неетичним з боку замовника буде скористатися цим матеріалом, як результатом, скажімо, процедури планування вибірки для подальшого проведення її власними силами у відповідному, зазначеному в комерційній пропозиції дослідницької установи обсязі. Адже таким чином фактично йдеться про використання специфічних послуг маркетингової дослідницької установи.

З іншого боку, неетичним з боку дослідницької установи буде пропозиція щодо використання методик проведення МД, які напрацьовані іншими дослідницькими установами, чи інше недотримання принципів добросовісної конкуренції.

Отримати відповідь на питання чи може потенційний виконавець зібрати потрібну інфо за заданої величини бюджету дослідження можна за допомогою таких кроків:

1. перелік спеціалістів компанії, які є авторитетними в даній галузі;

2. врахування при відборі постачальника інформації рекомендацій колег чи інших людей;

3. особисте інтерв’ю зі співробітником компанії, який відповідатиме за проект. При цьому зясовують його досвід щодо розв’язання таких завдань та можливості рекомендації попередніх замовлень;

4. інтерв’ю з попередніми клієнтами постачальника інформації. При цьому зясовують рівень компетентності співробітників компанії, їхнього досвіду, якості послуг, достатності ресурсів.

  1. Критерії відбору постачальників маркетингової інформації

- репутація компанії на ринку дослідницьких послуг;

- якість послуг;

- досвід та кваліфікація співробітників;

- параметри мережі інтерв’юерів компанії для проведення кількісних опитувань (наприклад, репрезентативність за окремими регіонами чи містами);

- наявність спеціальних технічних засобів (наприклад, обладнання для проведення фокус-груп);

- комплексний підхід до врахування потреб клієнта та можливість надання додаткових послуг.

Відібраному в такий спосіб виконавцю замовник має додатково надати уточнювальну інформацію, необхідну для постановки коректних цілей та завдань дослідження, а також для вибору найефективнішої методики його проведення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]