Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MD 22-34.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
40.41 Кб
Скачать
  1. Структура маркетингової інформаційної системи підприємства

Успішна й результативна робота МІС підпр-ва багато в чому залежить від правильного її конструювання. Вихідним моментом такого конструювання є ідентифікація споживачів інформації (менеджерів які відповідають за прийняття маркетингових рішень) та визначення їхніх інформаційних потреб (видів інфо, її змісту та форм надання). Саме від цього залежить визначення кола необхідної зовн та внутр. інфо, способів її збирання, збереження, захисту та доступу до неї.

Найбільш трудомістким є останній етап – розробка та налагодження відповідних комп’ютерних програм, за допомогою яких оброблятиметься маркетингова інфо, формуватимуться відповідні таблиці, діаграми, графіки тощо, які менеджери використовуватимуть для прийняття управлінських рішень.

  1. Загальна характеристика систем підтримки рішень

С-ми підтримки рішень являють собою інформаційні системи, що дають змогу менеджерам, які приймають рішення, безпосередньо взаємодіяти з базами даних і моделями аналізу в діалоговому режимі.

С-ми підтримки рішень містять:

- с-му даних: процеси збирання та методи збереження даних, що надходять з внутрішніх та зовнішніх джерел;

- с-му моделей: процедури що дають змогу користувачам оперувати даними з метою прийняття відповідних рішень;

- діалогову с-му: програмне забезпечення з управління й реалізації діалогового режиму з метою задоволення інформаційних потреб.

  1. Роль crm-систем в управлінні взаємовідносинами з клієнтами

Система управління взаєминами з клієнтами являє собою категорію програмних продуктів підпр-ва,за допомогою яких здійснюють управління всіма аспектами взаємин із клієнтами. Призначення цих систем-сприяти встановленню тривалих взаємин із покупцями тобто перетворювати задоволених покупців на лояльних. Інформацію про покупців збирають служби збуту,маркетингу,обслуговування і підтримки,після проведення її зберігають у центральному банку даних.

CRM-системи допомагають відповісти на такі питання:

- чи будуть досягнуті цілі з обсягу продажу у даному періоді;

- які угоди для цього треба підписати;

- хто останній контактував із конкретними покупцями;

Операційна ефективність CRM-систем:

  • централізація даних про покупців і управління нею

  • автоматизація роботи торгового персоналу,управління каналами прогнозування

  • управління call-центром

  • диспетчеризація та управління сервісною службою

  • управління маркетинговими каналами

  • управління каталогами й конфіскацією товару

  • управління контентом

  • управ.маркетинговими кампаніями.

  1. Особливості використання інформаційних ресурсів Інтернету в маркетингових дослідженнях

В МД Інтернет можна використовувати за двома головними напрямами: для збирання первинної та вторинної інформації. Останніми роками опитування за допомогою електронних засобів зв’язку набувають дедалі більшої популярності. Ще одним перспективним напрямом застосування ресурсів Інтернету є опитування методом фокус-груп через Інтернет. Збирання вторинної інфо: в цьому разі серед осн.переваг використання інформаційних ресурсів інтернету зазвичай вирізняють високий рівень охоплення різнопланової інформації, швидкість доступу до спец комп’ютеризованих або онлайнових баз даних. Своєю чергою, з поміж таких джерел корисної інфо виокремлюють спеціальні ділові довідники, дані з перепису населення, з ринкових тенденцій у певній галузі, характеру конкурентної боротьби, статистичні дані тощо. Окрему групу становлять спеціальні комп’ютерні бази даних. Вони забезпечують швидкість доступу не лише до окремих публікацій, а й до значних масивів спеціалізованої ділової інформації. Така інформація може бути спеціально підібраною, що є вельми корисним на етапі планування МД, бо забезпечує чітку постановку його проблеми, формування вибірки тощо. Особливо цінними ці бази даних стають у разі проведення міжнародних МД, пов’язаних із відповідними витратами на пошук такої інформації.

Також є безліч інформаційних порталів, на яких розміщено багато спеціальних публікацій, присвячених МД, прикладів та результатів проведення їх щодо різних ринків, товарів,ТМ. Проте вагомим обмеженням на яке слід зважати, є рівень доступу до інтернету населення певної країни. В Україні наприклад сільська місцевість та невеликі міста практично не мають доступу до інтернету. Втім використання інформаційних ресурсів інтернету, безумовно є надзвичайно перспективним напрямом застосування їх під час МД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]