Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MD 22-34.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
40.41 Кб
Скачать
  1. Головні підходи до захисту маркетингової інформації

Захист маркетингової інформації – одна з головних проблем ек..безпеки підпр-ва, до того ж актуальність її зростає мірою посилення конкуренції. Належний захист маркет. інфо потребує дотримання певних правил.

- дозований дпуск до інфо: йдеться про створення с-ми різних рівнів доступу до марк.інфо для різних категорій співробітників – керівників, виконавців, допоміжного персоналу тощо. Кожен з них має знати лише необхідне для виконання своїх функцій або доручень.

- упорядкування контактів по вертикалі: кожен співробітник має контактувати лише зі своїм безпосереднім начальником, не «стрибаючи через голову». Справи підпр-ва кожен має обговорювати лише з тими з ким повинен і має на це право.

- контроль доступу до інфо: це означає що передусім має контролюватися доступ до комп’ютерів, де зберігається маркетингова інфо. Для цього слід використовувати відповідні с-ми кодування доступу, антивірусні програми захисту від руйнування баз даних, лімітувати час користування інформацією, що зберігається. Всі важливі документи в кінці робочого дня потрібно замикати.

- найм на роботу за рекомендаціями: з низки причин співробітники підпр-ва можуть звільнятися і переходити працювати до інших підпр-в чи організацій. Разом із ними за межі підпр-ва виходить інфо якою вони володіють. Відповідальність за те, що така інфо може потрапити до інших, у цьому випадку може бути покладена на тих, хто дає рекомендації людині, що звільняється.

- дублювання інфо: розміщення найцінніших даних у депозитарії, який забезпечує їх збереження. Робота з депозитарієм є винятково прерогативою вищого менеджменту. Питання де вона зберігається та де її взяти вирішує обмежене коло осіб причому колегіально.

- контроль за передаванням інфо: використання телефонного, факсимільного та інших видів зв’язку слід розглядати з урахуванням захисту передання інфо, уникнення несанкціонованого доступу до неї. Це особливо стосується передання інфо до тих країн, інформаційні контакти з якими необхідно звести до мінімуму, використовувати відповідні кодові повідомлення тощо.

- утилізація інфо: деякі види інфо (накази, розпорядження, листи, робочі записи тощо) мають вчасно знищуватися. Тут не завадить встановлення використання спеціальних паперорізальних апаратів систем відповідного документування процесу знищення непотрібних документів.

  1. Класифікація зовнішніх постачальників маркетингової інформації

Зовнішні постачальники маркетингової інформації поділяються на універсальні (компанії що надають повний спектр дослідницьких послуг) та спеціалізовані (компанії, що надають обмежене коло таких послуг).

Універсальні дослідницькі компанії класифікуються так:

- компанії що надають стандартизовані послуги (використовують стандартизовані методи та методики МД, що можна застосувати для розв’язання широкого кола питань великої к-ті потенційних замовників);

- компанії, що здійснюють індивідуалізовані дослідження (модифікують дослідницький інструментарій з метою вирішення конкретних завдань конкретного замовника, реалізовуючи при цьому дослідницький проект від початку і до кінця.);

- компанії, що проводять синдикативні дослідження (реалізують певні дослідницькі проекти на регулярних або постійних засадах, пропонуючи їх результати широкому колу замовників у вигляді оформлення передплати на них).

Спеціалізовані ж компанії спеціалізуються на певних аспектах проведення МД, серед них такі:

- компанії, що спеціалізуються на проведенні польових робіт із використанням різних методів опитування;

- компанії, що спеціалізуються на обробленні анкет;

- компанії, що спеціалізуються на наданні аналітичних послуг (оброблення інфо, написання звітів, рекомендацій для замовників).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]