Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamenn_mova_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

30.Закон про мови в урср

28 жовтня 1989 прийнятий Закон Про мови в УРСР,і був введений в дію з 1.01.1990.Коли під тиском нац-демократ сил тодішня влада пішла на законод закріплення статусу державної за укр мовою й оголосила укр. мову держ і мовою нац спілкування у межах України.Ст. 3-Україна створює необхідні умови для розвитку і використання мов інших національностей, при офіційному статусі укр. мови Ст. 5-Громадяни мають право звертатися до державних органів зручною для них мовою. Ст.6- обов’язок службових осіб володіти мовами роботи органів і організацій. Ст.8- публічне приниження або неповага, умисне викривлення укр. Або інших мов в офіційних документа і текстах спричинюють відповідальність. Ст..25 – зумовлює низький рівень знання укр..мови ,тоді як знання держ.мови є однією з характеристик культурної,освіченої людини.

31.Ку Про функціонування та р-к мов в Укр.

28 червня 1996 на V сесії ВРУ було прийнято основний закон - Конституцію України, за яким статус державної мови надано укр. мові,проте у багатьох випадках вона не стала мовою офіційного користування.Ст. 10.-державною мовою в Україні є укр. мова. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування укр. мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.Ст..12 Укр. Дбає про задоволення нац..-культ. І мовних потреб українців,які проживають за межами держави.Ст.53 ч.5- гарантує навчання рідною мовою чи її вивчення у державних закладах.

32.Державна мова та її функцї

Державна мова - один із символів держави, обов’язкових чи факультативних, за допомогою яких людина ідентифікує себе як людину. Це мова за якою закріплено правовий статус обов’язкового засобу спілкування у публічних сферах суспільного життя, яка виконує функції не лише у внутрішній організації держави, а й у міжнародних стосунках.

Функції:інтеграційна - об’єднує людей, створює в них відчуття групової ідентичності, сприяє перетворенню населення у суспільство.Організаційна-виступає засобом мобілізації зусиль, адекватного передавання волі від одних структур суспільства до інших.Інформаційна-забезпечує здатність підтримувати і відтворювати високу інтенсивність внутрішніх зв’язків.Регулятивна- регулює стосунки між людьми у державі. Суспільно-виховна - через мову утверджуються певні моральні цінності у суспільстві. Вирівнювальна - мовні знання стають набутком широкого кола людей.

33.Функції мови в суспільстві.

Функції мови – це призначення, роль, завдання,що їх виконує мова в суспільстві. Функції:комунікативна- функція називання, можна розглядати як окрему своєрідну картину світу. Експресивна-мова є універсальним засобом вираження внутрішнього світу.Ідентифікаційна-об’єднуюча функція Гносеологічна-пізнавальна функція.Має 2 види памяті: емоційну і логічну. Мислетворча-когнітивна функція,мова є засобом формування думки.Естетична. Культороносна- реалізовується на особистісному рівні,проявляється у сусп носіїв цієї мови.Самовиражальна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]