Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamenn_mova_1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

4. Поняття усного та писемного мовлення. Майстерність публічного виступу. Види підготовки до виступу.

Усне мовлення-форма реалізації мови,яка виражається за допомогою звуків і являє собою процес говоріння. Писемне мовлення-зафіксоване на папері. Усна форма може обслуговувати виробничі і побутові потреби суспільства. В ній переважає лексика побутового характеру, викор переважно прості речення. Можна виділити кілька типів усного мовлення за сферами його застос: ділова розмова, засідання, публічний виступ (лекція, промова, бесіда). Писемне мовлення є основним для ділових людей. Саме через ділову документацію,листування встановлюються певні ділові контакти. Одиницею писемного мовлення є текст різного х-ру. Це може бути стаття, газетний текст, лист чи будь-який документ.Усне-первинне, діалогічне, живе спілкування, імпровізація.Писемне-вторинне, монологічне .повний виклад, оформлене граматично. Публічний виступ - це усне монологічне висловлення з метою досягнення впливу на аудиторію. У сфері ділового спілкування найбільш часто викор такі жанри, як доповідь, інформаційна, привітальна і торгова промова. В основі класичної схеми ораторського мистецтва лежить 5 етапів: 1)добір необхідного матеріалу, змісту публічного виступу; 2)складання плану, розподіл зібраного матеріалу в необхідній логічній послідовності; 3) літературна обробка мови, 4) Запам'ятовування тексту, 5)проголошення.

5. Промова адвоката, прокурора, судді під час судових засідань. Судові промови відомих адвокатів.

Судова промова — це промова, звернена до суду та інших учасників судочинства і присутніх при розгляді кримінальної, цивільної, адмін. справи, в якій містяться висновки щодо тієї чи іншої справи. Виступаючи в суді з промовою, прокурор і адвокат підбивають підсумки не тільки судового розгляду справи, а й усієї своєї попередньої праці, аналізують докази, висловлюють свою позицію у справі. Судова промова держ обвинувача у кримін процесі своїм змістом має: громадсько-політичну оцінку злочину й особи підсудного; х-ку складу злочину, який, на його думку, знайшов своє підтвердження в судовому засіданні; вичерпний аналіз зібраних і перевірених на судовому слідстві доказів і обґрунтування ними своєї позиції щодо вини підсудного, кваліфікації його дій та міри покарання.Судова промова громадського захисника спрямована на виконання функції захисту. У ній громадський захисник викладає суду свої міркування з приводу: обставини, що пом'якшують вину підсудного або виправдовують його; можливості пом'якшення йому покарання; умовного засудження чи відстрочки виконання вироку; можливості передати підсудного на поруки громадській організації чи трудовому колективу, від імені яких громадський захисник бере участь у розгляді справи. При цьому громадський захисник обов'язково дає характеристику особи підсудного виходячи з його трудової та громадської діяльності.

6. Кодифікація мови. Місце мови в комунікативній деонтиці юриста.

Кодифікація – це упорядкування, приведення до певної системи, до цілісного не суперечливого зводу (словники, довідники, підручники, наукові статті). Комунікативна деонтика – сукупність нормативних приписів, які визначають поведінку людини при користуванні словом для досягнення будь-якої мети.Втілюючи у звуках і словах назви речей ми вчимось самі і навчаємо інших. Коли людина розмовляє їй необхідно також і міркувати про те, що вона говорить задля впливу на людину, співрозмовника. Сила мовлення полягає у впливі. Слово можна повернути як завгодно. Одне і те саме слово може означати протилежне в іншому контексті. Для юриста важливо,щоб слово не несло символічного тлумачення,було однозначно сприйняте,не було емоційно забарвлене. Комунікативна деонтика передбачає 2 частини: норми мови, норми використання мови у соц. контексті.

У професійному спілкув юристів вирізняють такі мовні ситуації:

1.безпосереднє,персональне спілкування (адвокат-громадянин);2. безпосереднє спілкування з групою; 3. масове спілкування; 4. інтерперсональне. Гол вимога комунікативної деонтики - під час спілкування проявляти неупередженість і повагу до співрозмовника, бути ввічливим, коректним, стримувати емоції, говорити рівним голосом без іронії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]