Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamenn_mova_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

42.Запозичення в юридичній термінології.

Запозичені слова-інтернаціоналізми,що вживаються у багатьох мовах світу і мають одне джерело походження. Значна частина запозичених слів,що вжив у багатьох мовах світу і мають одне джерело походження.Запозиченню сприяють такі чинники,як дипломатичний,економічний, науковий,культурний.Слова іншомовного походження часто можна відрізнити від незапозичених слів їх формою. Вони можуть починатися буквами а, е, і. Вживання запозичених слів в юр тексті вимагає: не викор іншомовні слова без потреби; іншомовне слово слід вживати,тоді коли воно точно розкриває поняття;запозичене слово має бути зрозумілим всім; не можна вживати в одному тексті для позначення того самого поняття запозичене та українське слово.

43.Труднощі що виникають при перекладі з російської на укр мову.Синоніми,омоніми та пароніми в юр. Термінології.

Осн правила дотримання при перекладі юр тексту:при перекладі з рос на укр. мову юр текст має відповідати змісту, а не аналогічному перекладу;корист перекладними словниками загалта галузевого спрямування;при перекладі фраз здійснювати лексичні та семантичні трансформації;після перекладу відредагувати текст, ретельно перевірити написане.

Синоніми-це слова різні за звучанням, близькі за значенням, але різняться змістовим, емоційним,і стильовим відтінком ( процент-відсоток, сильний-могутній,ввічливість-чемність).При підготовці та застос правових актів синоніми повинні повністю збігатися за змістом і не мати будь-яких інших відтінків( підприємницьке законодавство-законодавство про підприємництво).Омоніми – це різні слова, а не різні значення одного і того самого слова.Кожне вторинне знач багатозначного слова пов’язане з його первинним значенням .(первинне пропускати – давати змогу пройти, проїхати і близькі до нього вторинні значення – пропускати букву в слові, пропускати старших себе, пропускати лекцію).Пароніми - це слова близькі за звуковим складом і вимовою, але різні за значенням і написанням,наприклад:виборний-виборчий, особовий-особистий, талан-талант.

44.Міжмовні пароніми.

Міжмовні пароніми - це українські слова, помилково вживані в чужому для них значенні слів чужої мови з більш менш подібної вимовою ( укр. вірогідний - рос. достовірний).

84.Управлінська документація. Оформлення стандартних документів.Управлінська документація-сукупність взаємопов'язаних документів,що застос для вирішення завдань управління нац господарством і мають н/п силу.До неї належать:а)організаційні документи-закріплюють функції, обов’язки і права організацій протягом тривалого терміну (положення, статути, інструкції і правила).б)розпорядчі документи- це докум,за допомогою яких здійсн розпорядча діяльність,оперативне керівництво у певній установі( постанови,розпорядження,накази із загальних питань) в)довідково-інформаційні(довідки,службові листи,протоколи, акти,доповідні пояснювальні записки,оголошення, доповіді, звіти,плани робіт,телефонограми) містять інфор про стан справ в організаціях, носять допоміжний характер, не обов’язкові для виконання.г)документи з кадрово-контрактних питань-містять інформ про особовий склад підприємства, зафіксовану в заявах про звільнення,прийняття чи переведення на роботу, наказах про особовий склад, автобіографіях, характеристиках, контрактах. д)особові офіційні документи- це докум,за допом яких громад передають повноваження іншій особі щодо отримання документів,грошей,товарів, закріплюють свої права перед державою,установою,іншими особами (розписки, доручення).Докум,що мають заг основу (шаблон),але які заповнюються даними на кожну людину індивідуально є стандартними. До них відносяться: всі свідоцтва,що видані в органах ЗАГС,паспорти,дипломи,атестати,довідки про несудимість, довідки з ЖЕКу, довідки з місця роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]