Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekzamenn_mova_1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
172.54 Кб
Скачать

7. Функціональна диференціація сучасної української мови.

Ставши держ мовою суверенної Укр, укр. мова має добру стильову диференціацію і являє собою єдність функціональних мовних різновидів. Стиль – це засіб спілкування у певній сфері суспільної діяльності: політиці, праві, науці, освіті тощо. Функціональний стиль–це сукупність лексичних, фразеологічних, морфологічних синтаксичних, орфоепічних засобів, що викор для реалізації функцій мови у певній сфері взаємовідносин. Вирізняють 5 стилів: розмовний, науковий, публіцистичний, художній, офіційно-діловий. Розмовний – обслуговує спілкув у побуті,сім’ї,в особистому та громадському житті. Науковий – виконує пізнавально-інформативну функцію.

Публіцистичний - розв'язання важливих актуальних сусп-політ про­блем інформаційно-пропагандистськими методами; активний вплив на читача (слухача); Художній - вплив засобами художнього слова через систему образів на розум, почуття та волю читачів, формування ідейних переконань, моральних якостей й естетичних смаків. Офіційно-діловий стиль – викор в офіц документах і ділових паперах. Реалізує 2 мети: інформативну (повідомлення), волюнтативну (наказ).

8. Офіційно-діловий стиль як один з функціональних стилів сучасної української літературної мови. Особливості офіційно-ділового стилю. Кліше.

Офіційно-діловий стиль – це функціональний різновид мови, яки слугує для спілкування в державно-політичному, громадському і економічному житті, законодавстві, у сфері управління адміністративно-господарською діяльністю.Має 2 мети:інформативна і волюнтативна. Підстилі:законодавчий, дипломатичний,юридичний,адмін.-канцелярський.

1.Точність, послідовність і лаконічність викладу фактів, гранична чіткість у висловленні. 2. Наявність мовних зворотів, певна стандартизація початків і закінчень документів. 3.Логічність і аргументованість викладу. 4.Лексика здебільшого нейтральна, вживається в прямому значенні. 5.Усна і писемна форми існування. Кліше – усталені словесні формули, закріплені за певною ситуацією і сприймаються як звичайний компонент.Це мовні одиниці,яким властивий постійний склад компонентів.Прості кліше-це мовні конструкції, що складаються з двох слів(до наказу); Ускладнені - що мають більше двох слів(взяти на контроль); Складні - мають у своїй структурі два простих кліше, які поєднані в один блок.

9. Сучасна українська ділова мова: етапи становлення, проблеми та перспективи розвитку.

Сучасна українська ділова мова – це мова, що викор мовцями у сфері діяльності держ та громадських установ для письмового закріплення адмін врегулювання держ та ділових стосунків.Це мова усного та писемного ділового спілкування.

Етапи:І – (20-30-ті роки) – пов’язаний з політикою українізації. Ділова мова обслуговувала лише деяку політичну та ідеологічну літературу, законодавчі акти.ІІ – (40-80-ті роки) – пошир в офіційно-діловій мові книжні штампи, науковці визначають засади культури укр ділової мови;ІІІ – (90-ті роки) – після проголошення незал виходять друком словники, довідники, посібники.Розширення соц функцій укр. мови відбувається досить повільно, суперечливо. Укр. мовою сьогодні оприлюднюються документи найвищих органів законод та виконавчої влади, вона є мовою міжнар угод, контрактів, дипломатичного спілкування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]