Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proektnyy_shpory_67.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

15. Визначення цінності проекту

Одним з основних завдань проектного аналізу є встановлення цінності проекту, яка визначається як різниця між позитивними (вигодами В) та негативними результатами (затратами 3):

Цінність проекту = Вигоди - Затрати.

Якщо метою проектного аналізу є встановлення розміру пе­ревищення додаткових вигід від реалізації проекту над додатко­вими затратами, необхідними для його здіснення, то належить визначити методику розрахунку додаткових вигід і додатко­вих затрат. Модель оцінки додаткових вигід базується на розрахунку при­росту вигід, отриманих завдяки здійсненню проекту, помноже­ному на ціну вигід:

Додаткові вигоди проекту = ДВ * Рв,

де АВ — додаткові вигоди, отримані завдяки здійсненню проекту; Рв — ціна вигод.

Модель оцінки додаткових затрат ґрунтується на визна­ченні кількості потрібних додаткових ресурсів, помножених на їх ціну:

Додаткові затрати проекту = AQP • Рр ,

де AQp — кількість додаткових ресурсів, необхідних для реаліза­ції проекту; Рр — ціна ресурсів.

Визначення затрат і вигід слід провадити у розрізі кожного року проекту. Для відображення вигід і затрат у грошовому вимі­рі необхідно:

; 1. Встановлення якісного складу вигід і затрат, які виникають у результаті матеріальних впливів проекту.

  1. Вимірювання у грошових одиницях зазначених вигід і затрат.

  2. Визначення реальних і майбутніх грошових показників, які характеризують вигоди і затрати проекту.

  3. Порівняння потоків вигід і затрат на основі критеріїв, при­ йнятих для даного проекту.

16.Явні та неявні вигоди і затрати

Цінність П визначається як різниця між позитивними результатами (вигодами) та негативними результатами (затратами).

Явні вигоди – матеріальні вигоди обумовлені зменшенням витрат або отриманням додаткових доходів, величина яких значною мірою очевидна, що дозволяє легко визначити їх фінан значення.

Явні затрати – матеріальні затрати обумовлені збільшенням витрат або отриманням додаткових витрат.

Неявні вигоди (затрати) – побічні вигоди (затрати), які супроводжують П. Вони пов’язані з економ або соціал наслідками П і мають непрямий характер.

Класифікація витрат: можливість відображення у бухобліку (бух-кі та економ); ступінь динамічності в залежності від збільшення чи зменшення обсягів виробництва (постійні, змінні); період здійснення (довгострокові, короткострокові); спосіб віднесення на одиницю продукції (середні, граничні); походження (експлуатаційні, фінан); ступінь покриття реальної вартості; можливість розподілу.

17.Альтернативна вартість в оцінки проект рішень.

АВ – втрачена вигода від використання обмежених ресурсів для досягнення однієї мети замість іншого, найкращого з тих, що лишилися, варіанта їх застосування. Тобто, це вигода, від якої довелося відмовитися при обмеженості ресурсів, ціна втраченої вигіднішої альтернативи.

Для деяких товарів визначити АВ дуже складно, оскільки практично не існує активного конкурентного ринку цих товарів. До таких товарів насамперед належить земля, вартість якої зазвичай неадекватно оцінюється ринковою ціною. У багатьох країнах на вартість землі впливають фактори нееконом характеру: безпека, традиції, сімейні зв’язки тощо.

Прийоми визначення АВ землі:

орендна плата, в умовах існування розвинутого ринку оренди землі

пряма оцінка продуктивності землі за допомогою оцінки продуктивності с/г культур, які зараз на ній вирощуються, і визначення внеску землі у вартість загальної продукції

залишковий” метод визначення внеску віддачі землі на підставі додаткової вартості, яку можна отримати від її використання

Отже, у ПА необхідно враховувати не фактичну вартість товару, який ми розглядаємо, а вартість товару чи послуги, від котрої ми відмовляємося. Оскільки АВ виражається за допомогою якого-небудь мірила, вона іноді має назви “тіньова ціна”, “ціна втраченого шансу”, “ціна економ ефективності”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]