Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proektnyy_shpory_67.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

57. Мета та завдання соціального аналізу

Сучасна практика підготовки проекту, як правило, не вІдстежує соціальні аспекти (за винятком цільових проектів соціально­го розвитку). У вітчизняному досвіді розробки проектів практич­но не розглядається людський фактор і ступінь його впливу на результати проекту, хоча всі проекти, що їх реалізують об'єднані в організацію люди, мають значний вплив на соціальні перетво­рення та суспільство в цілому.

Метою соціального аналізу є визначення прийнятності варіантів реалізації проекту з погляду користувачів, населення регіону, де здійснюється проект, розробка стратегії реалізації проекту, що дає змогу здобути підтримку населення, досягти цілей проекту та поліпшити характеристики його соціального середовища.

Основними компонентами соціального аналізу є:

оцінка населення, що мешкає в зоні реалізації проекту, з то­чки зору демографічних та соціокультурних особливостей, умов проживання, зайнятості, відпочинку та встановлення ступеня впли­ву проекту на ці параметри;

  • визначення рівня адекватності проекту культурі та організа­ ції населення в районі його реалізації;

  • розробка стратегії забезпечення підтримки проекту на всіх стадіях підготовки, реалізації та експлуатації з боку населення регіону.

Для встановлення соціальних результатів у практиці проект­ного аналізу використовують такі показники суспільного життя:

  • зміна кількості робочих місць у регіоні;

  • поліпшення житлових та культурно-побутових умов праців­ ників;

  • зміна структури виробничого персоналу;

  • зміна надійності постачання споживачів;

  • зміна рівня здоров'я населення;

  • збільшення вільного часу населення.

Проведення соціального аналізу ускладнюється неможливістю кількісної характеристики багатьох соціальних змін і результатів, що супроводжують проект. До того ж оцінка наслідків проекту різними соціальними групами може бути діаметрально проти­лежною, оскільки проект стосується суб'єктивних інтересів. Че­рез те, що в суспільстві доволі часто складно досягти паритету інтересів, перед аналітиками постає питання, чиїм інтересам, якій соціальній групі віддати перевагу.

58. Зміст робіт соціального аналізу.

Соціальний аналіз проекту є обов'язковою частиною роботи аналітиків по підготовці та реалізації проекту, тому він проводи­ться на всіх стадіях його життєвого циклу. Розглянемо зміст ро­боти аналітиків-соціологів на кожній з них.

При ідентифікації проекту, яка супроводжується визначен­ням цілей, завдань, пріоритетів розвитку, необхідно визначити розміри території, що перебуватиме у сфері впливу проекту, при­йнятність проекту для місцевого населення, виявити групи насе­лення, яких стосується проект, виділити серед них зацікавлених і супротивників.

Розробка концепції проекту потребує від аналітика визначен­ня відповідності мети проекту соціальній орієнтації та задово­ленню потреб населення регіону, в якому він реалізовуватиметь­ся. У ході розробки концепції проекту необхідно виявити со­ціальні проблеми регіону та визначити можливість їх вирішення при здійсненні проекту.

На стадії обгрунтування та розробки проекту виконується найбільш трудомістка і відповідальна робота по збиранню, опра­цюванню інформації щодо демографічного та соціально-економічного стану території проекту. Метою проведення даних досліджень є встановлення цільових груп (етнічних, соціальних), з'ясування їх специфічних особливостей за різними параметрами і визначення можливостей поліпшення соціального середовища завдяки проекту.

При проведенні експертизи соціальних аспектів проекту необ­хідно встановити причинно-наслідкові зв'язки між прийняттям про­ектних рішень та можливими соціальними наслідками проекту. Найголовніше завдання на цьому етапі — визначити можливу соці­альну шкоду (порушення звичайного способу життя, культурних традицій і системи життєзабезпечення) та цільові етнічні і соціальні групи, на яких це позначиться.

При реалізації проекту аналітик повинен, у разі необхідності, внести можливі корективи до проекту для нейтралізації негатив­них соціальних наслідків проекту. Завданням аналітиків на цій стадії є інформування населення про всі очікувані соціальні зміни (як позитивні, так і негативні), пов'язані з проектом, опитування громадської думки, розробка стратегії підтримки населенням проекту та проведення моніторингу змін у соціологічній сфері проекту.

Заключна оцінка проекту потребує від аналітика, який вико­нує соціологічний аналіз, вивчення наслідків проекту, яких не було виявлено на стадії підготовки і реалізації проекту, а також новостворених громадських рухів, що виступають проти проекту, та розробки можливих форм їх нейтралізації. Важливим момен­том роботи є зіставлення реального результату проекту з прогно­зом розвитку подій та оцінка їх відповідності, а також аналіз дій соціологів проекту, оцінка ефективності їх роботи, виявлення помилок і недоліків, визначення можливих методичних підходів, що можуть поліпшити роботу соціологів та аналітиків.

При організації робіт з підготовки проекту головними завдан­нями аналітика є:

  • забезпечення комунікації виконання всіх робіт з проектуван­ня, здійснення та експлуатації проекту, сприяння у визначенні ефективних процедур групового прийняття рішень;

  • проведення експертизи соціальних аспектів проекту, які да­ють змогу порівняти існуючі та проектовані соціальні показники, визначити суб'єктивні реакції соціальних груп на реалізацію про­екту та його результати;

  • здійснення соціального проектування з метою досягнення позитивних змін середовища, в якому реалізуватиметься проект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]