Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
proektnyy_shpory_67.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

23. Факторі, які впливають на вартість грошей.

На величину процентної ставки впливають такі чинники:

  • дохідність інвестицій — можливість одержання прибутку на інвестиції, вкладені у виробничі засоби;

  • величина і темп інфляції — тенденції до зростання цін про­ тягом певного часу;

  • ризик, пов'язаний з інвестиціями, — можливість того, що вкла­ дені гроші не будуть повернені, незважаючи на обіцянки це зробити.

Розмір премії за ризик встановлюється експертним шляхом. Для визначення орієнтованої величини премії для ризикових операцій з процентами можна скористатися рекомендаціями за­рубіжних експертів.

При визначенні ставки дисконту орієнтуються на процентну ставку кредитних організацій І ставку дохідності. Дисконтну ставку визначають як рівень дохідності, що можна отримати ви­ходячи з різних інвестиційних можливостей. У фінансовому ана­лізі ставку дисконту, як правило, визначають на базі того про­цента, під який дана фірма може позичити кошти.

Розмір процентної ставки інвестицій базується, в основному, на рівні віддачі, яку ці вкладення можуть принести інвесторам, а сама ставка визначається цілями та напрямами інвестицій.

24. Поняття грошового потоку

Під грошовим потоком розуміють різницю між кількістю отриманих і витрачених грошей, фактичні чисті готівкові кошти, які надходять у фірму (чи витрачаються нею) протягом деякого визначеного періоду.

З точки зору проектного аналізу, грошовий потік обчислюєть­ся як різниця між надходженнями грошових коштів та їх витра­тами, що виникають у результаті реалізації проекту.

З балансу підприємства ми знаємо, що вартість активів фірми дорівнює вартості її заборгованості плюс вартість її власного ка­піталу. Так само грошовий потік з активів фірми має дорівнювати сумі грошового потоку кредиторам плюс грошовий потік акціо­нерам (чи власникам):

Грошовий потік активів = Грошовий потік кредиторам + Грошовий потік акціонерам

Це означає, що грошовий потік з активів фірми дорівнює гро­шовому потоку, виплаченому постачальникам капіталу до фірми, що відображає генерацію грошей завдяки різноманітній діяльно­сті фірми та використання грошей, або на виплату кредиторам, або власникам фірми. Розглянемо складові грошових потоків: грошовий потік з активів і грошовий потік кредиторам та акціо­нерам.

Грошовий потік з активів містить три компоненти: опера­ційний потік грошей, капітальні витрати і приріст чистого робо­чого капіталу.

Операційний потік грошей — це потік грошей, що є результатом щоденної роботи фірми з виробництва і продажу.

Внаслідок того, що певна частина грошового потоку фірми, як правило, реінвестується в фірму, у фірми виникають капітальні витрати. Капітальні витрати — це чисті витрати на придбання активів без продажу активів.

Різниця між проектованим збільшенням оборотних активів і поточних зобов'язань визначається як зміна в чистому робочому капіталі

Для розрахунку ГП акціонерам необхідно знати суму дивідендів, виплачену акціонерам, та суму коштів витрачену на придбання нових акцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]