Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kdm.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Захист кваліфікаційної дипломної роботи

Процедура захисту кваліфікаційної дипломної роботи складається з:

  • представлення головою ДЕК дипломника та теми його дослідження;

  • доповіді випускника;

  • відповідей на запитання голови і членів ДЕК, інших осіб, які присутні на захисті;

  • оголошення головою ДЕК змісту рецензії;

  • відповідей на зауваження рецензента;

  • оголошення головою ДЕК змісту відзиву (або виступу наукового керівника);

  • оголошення оцінок.

У доповіді студент має розкрити:

  • актуальність теми;

  • об’єкт та предмет дослідження;

  • мету та завдання;

  • методи дослідження;

  • структуру роботи;

  • основні положення змісту;

  • висновки з роботи.

Завершуючи доповідь, випускник має відзначити: які його розробки та висновки впроваджені або намічені до впровадження; де ще слід, на його думку, застосувати результати дослідження. У доповіді має бути підкреслено, що саме є самостійним доробком студента.

Члени ДЕК, а також особи, які присутні на захисті, можуть ставити випускнику запитання, які стосуються теми дослідження з метою визначення рівня його спеціальної підготовки та ерудиції.

Після відповідей на запитання слово надається рецензенту або зачитується його рецензія. На зауваження рецензента, якщо такі є, випускник повинен дати аргументовану відповідь. Після цього слово надається науковому керівникові для характеристики й оцінки роботи, рівня самостійності дипломника, сформованості його як дослідника.

Під час захисту ведеться протокол засідання ДЕК. Окремо відзначається думка членів ДЕК про практичну цінність і рекомендації щодо використання пропозицій автора.

Загальний час захисту не повинен перевищувати 30 хвилин у середньому на одного студента.

Оцінка кваліфікаційних дипломних робіт проводиться за чотирибальною шкалою на підставі рецензії та відгуку наукового керівника, результатів захисту роботи. Державна екзаменаційна комісія приймає мотивоване рішення по кожному студенту про присвоєння кваліфікації. У процесі визначення оцінки враховується:

Змістові аспекти роботи:

  • актуальність обраної теми дослідження;

  • спрямованість роботи на розробку реальних практичних рекомендацій;

  • відповідність логічної побудови роботи поставленим цілям і завданням, висновків – завданням;

  • наявність альтернативних підходів до вирішення визначених проблем;

  • рівень обґрунтування запропонованих рішень;

  • ступінь самостійності проведення дослідження;

  • мова і стиль дипломної роботи;

  • загальне оформлення;

Якість захисту роботи:

  • уміння стисло, послідовно й чітко викласти сутність і результати дослідження;

  • здатність аргументовано захищати свої пропозиції, думки, погляди;

  • загальний рівень підготовки студента;

  • володіння культурою презентації.

1.3.3. Критерії оцінювання кваліфікаційної дипломної роботи

Оцінка «Відмінно» (90-100 А). Кваліфікаційна дипломна робота містить елементи новизни, має практичне значення, доповідь логічна і стисла, проголошена вільно, зі знанням справи, відзив і рецензія позитивні, відповіді на запитання членів ДЕК правильні і повні. На можливі зауваження рецензента відповіді обґрунтовані.

Оцінка «Добре» (89-85 В, 84-75 С). Тема роботи розкрита, але мають місце окремі недоліки: структура не повністю відображає зміст та є невідповідність завдань та висновків, мають місце окремі зауваження в рецензії та відзиві, доповідь логічна, проголошена вільно. Відповіді на запитання членів ДЕК в основному правильні, але не досить повні, оформлення роботи в межах вимог. Відповіді на можливі зауваження рецензента недостатньо обґрунтовані.

Оцінка «Задовільно» ( 74-65 D, 64-60 Е). Тема кваліфікаційної дипломної роботи в основному розкрита, але мають місце недоліки змістовного характеру: нечітко сформульована мета роботи, зміст має виражений компілятивний характер, наукова полеміка відсутня, добір інформаційних матеріалів (таблиці, графіки, схеми) не завжди доцільний, заходи і пропозиції обґрунтовані непереконливо, рецензія і відгук містять окремі зауваження, на які студент недостатньо чітко відповідає, не всі відповіді на запитання членів ДЕК правильні або повні. Є зауваження щодо оформлення дипломної роботи.

Оцінка «Незадовільно» (59-35 F, 34-1 Fx). Нечітко сформульована мета дипломної роботи. Розділи не пов’язані між собою. Відсутній критичний огляд сучасних літературних джерел. Аналіз виконаний поверхово, переважає описовість на шкоду системності та глибині. Оформлення роботи не відповідає вимогам. Відповіді на запитання членів ДЕК неточні або неповні.

Оцінка за кваліфікаційну дипломну роботу не перескладається.

Рішення державної екзаменаційної комісії щодо оцінки знань, виявлених при підготовці та захисті кваліфікаційної дипломної роботи, а також присвоєння випускникові кваліфікації та видачі йому державного документа про освіту приймається Державною екзаменаційною комісією на закритому засіданні відкритим голосуванням більшістю голосів членів комісії, що брали участь у засіданні. При однаковій кількості голосів голос голови є вирішальним.

Результати захисту кваліфікаційних дипломних робіт оголошуються у цей же день після оформлення протоколів ДЕК.

Кваліфікаційної дипломні роботи, які мають особливо вагомі практичні рішення, пропозиції, можуть бути рекомендовані ДЕК до опублікування, до виступів, повідомлень на науково-теоретичних чи науково-практичних конференціях, семінарах, симпозіумах тощо.

ДЕК вирішує, чи можуть студенти, які на захисті кваліфікаційної дипломної роботи отримали незадовільну оцінку, представити її до повторного захисту, чи потрібна доробка, чи студент повинен виконати нову дипломну роботу.

Студенти, які не захистили кваліфікаційної дипломну роботу, допускаються до повторного захисту протягом 3-х років після закінчення ВНЗ за умови позитивної характеристики з місця роботи. Випускники, які не захистили роботу з поважних причин, підтверджених відповідними документами, можуть бути допущені до захисту у наступному році у період роботи ДЕК, але не пізніше, ніж через рік.

Студенти, які вчасно не представили або не захистили кваліфікаційної дипломну роботу, не мають права на отримання диплома. Таким студентам видається довідка про проходження навчання за програмою підготовки відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня.

Кваліфікаційної дипломні роботи реєструються і зберігаються у фонді дипломних робіт бібліотеки ВНЗ протягом 5 років. Після цього вони повертаються керівнику роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]