Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дахно.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
1.66 Mб
Скачать

§1. Ліцензування секретів виробництва

Як вже зазначалося, у перекладі з англійської мови know-how оз­начає знати, як, a show-how — показати, як. І те, й інше є секретом виробництва.

Охорона комерційної таємниці на теренах України є новим яви­щем. За часів панування соціалістичних виробничих відносин у ко­лишньому СРСР такого поняття, як комерційна таємниця, просто не було. Зрозуміло, що не можна володіти тим, чого немає.

З огляду на це аналізувати проблеми, що виникають у процесі використання секретів виробництва на ліцензійній основі, доведеть­ся в цій лекції на матеріалах США та Європейського Співтоварис­тва, які накопичили в цій царині значний досвід.

Спочатку зупинимося на загальних питаннях ліцензування сек­ретів виробництва.

Ліцензія є контрактом, згідно з яким власник секрету виробниц­тва дозволяє іншій особі (ліцензіатові) використовувати секрет, як правило, за винагороду. Фахівці зауважують, що ліцензування сек­рету виробництва надає його власникові гнучкості й можливості накопичити капітал, використовуючи секрет виробництва. При цьо­му виходять з того, що особи, які залишають за собою титул влас­ності, а об'єкт власності лише ліцензують іншим особам для викорис­тання, мають більше важелів для контролю над тим, як одержувач використовує об'єкт, порівняно з тією ситуацією, коли титул влас­ності продається цілком. Зокрема, ліцензування особливо подобало­ся виробникам і дистриб'юторам комп'ютерного забезпечення. Шан­си на збереження секретів виробництва в комп'ютерних програмах, спираючись на механізм ліцензування, різко зростають. У випадках з програмами, виконаними за замовленням, чи з програмами, що поширюються серед обмеженого кола споживачів, виробники комп'ю­терних програм, як правило, надають їх споживачам на звичайній ліцензійній основі, а не продають їх відразу. В ліцензійних угодах компанія-виробник вимагає, щоб споживач зберігав програму конфі­денційно й поводився з нею так, аби зберегти її секретність. Зокре­ма, ліцензія може стосуватися зобов'язання споживача не застосову­вати зворотний інжиніринг (декомпіляцію) для з'ясування того, як вона працює.

Зрозуміло, що компанії-виробники не мають можливості уклада­ти традиційні ліцензійні угоди з кожним користувачем комп'ютер­них програм масового застосування. Ось чому було запроваджено так звану «ліцензію, вкладену в пакет» {shrink-wrapped license). Ззовні упаковки масової програми в целофановому пакеті міститься те, що називається «правовим документом». У ньому попереджається, що відкриття опече таної упаковки й використання вказуватиме на зго­ду покупця з положеннями й умовами договору. Якщо він з цим документом не згодний, то може повернути невикористану програ­му для одержання сплачених за неї грошей. Сплачені за програму гроші не означають передавання права власності на виріб, де зафік­сована програма, споживачеві, а є ліцензійними платежами за вико­ристання комп'ютерної програми, право власності на яку залишаєть­ся за виробником. У цьому виді ліцензії зазначається, що програма є секретом виробництва виробника, і покупець не може застосовувати щодо неї зворотного інжинірингу, декомпіляції, демонтажу чи пере­кладу об'єктного коду. Виконання споживачем будь-якої названої вище дії означає розірвання ліцензійного договору і притягнення споживача до відповідальностіI.