Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль делов.этикет.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
72.84 Кб
Скачать
  1. Поняття, види, принципи та властивості етикету

Етикет - встановлений порядок поведінки де-небудь; ... звід правил поведінки, норми взаємини людей в залежності від їх правового,соціального, інтелектуального статусу; ... система правил поведінки в громадських місцях. При контактах з іншими людьми.

Діловий етикет - найважливіша сторона професійної поведінки ділової людини, маркетолога, підприємця.

Етика ділового спілкування базується на таких правилах і нормах поведінки партнерів, які сприяють розвитку співпраці. Передусім йдеться про зміцнення взаємодовіри, постійне інформування партнера щодо своїх намірів і дій, запобігання обману та невиконанню взятих зобов'язань. У деяких зарубіжних корпораціях і фірмах навіть розроблено кодекси честі для службовців. Доведено, що бізнес, який має моральну основу, є вигіднішим і прогресивнішим.

Професійне спілкування формується в умовах конкретної діяльності, а тому певною мірою вбирає в себе її особливості, є важливою частиною, засобом цієї діяльності. У професійній культурі спілкування можна виокремити загальні норми спілкування, що зумовлені характером суспільного ладу і ґрунтуються на здобутках минулого і сучасного. Водночас ця культура має індивідуальний характер і виявляється у способах спілкування, що їх вибирає суб'єкт у певних ділових ситуаціях щодо конкретних людей.

Маючи ділові справи з іноземцями, слід пам'ятати про національні особливості спілкування. У кожного народу є свої культурні традиції, свій національний характер, їх не можна ігнорувати. Поки інтереси сторін співпадають, національні відмінності практично не помітні. Якщо виникає конфлікт — вони відіграють важливу роль. Національний стиль спілкування — це лише типові, більш яскраво виражені особливості мислення та поведінки. Ці риси притаманні не обов'язково всім представникам певної нації. Але завжди при зустрічах з іноземцями ця інформація має слугувати орієнтиром, оскільки національні особливості можуть вплинути на результати спілкування.

Поведінка кожного працівника, окремих підрозділів, їх керівників і підприємства в цілому регулюють і контролюють формальні і неформальні соціальні норми.

Як складова системи соціальних норм, норми ділового етикету виконують такі функції:

1. Завдяки включеності в систему соціального контролю, вони виконують важливу функцію - регулювання поведінки та спільної діяльності членів соціальної групи, що робить можливою саму цю діяльність, забезпечуючи стабільність і порядок.

2. За своєю об'єктивною природою вони спрямовані на підвищення ефективності ділової взаємодії, оптимізують діяльність і виконують ділову функцію.

3. Будучи засобом вираження поваги і доброзичливості, виконують комунікативну функцію, допомагають встановлювати і підтримувати хороші ділові стосунки, уникати конфліктів.

4. Відображаючи статусні відмінності, закріплюють ієрархію відносин, виконуючи дисциплінуючим функцію.

5. Відносно групи виконують інтегративну функцію, забезпечують згуртованість і однорідність соціальної групи за рахунок єдності норм та соціальних очікувань її членів. Саме виконання певних норм поведінки визначає межі групи - в даному випадку, ділового співтовариства або його окремого професійного сегмента.

6. Для індивіда є умовою кооптації (включення, прийняття) групою, виконують функцію самопрезентації.

7. Чи допомагають людині орієнтуватися в ситуації, знижують її невизначеність, і таким чином виконують функцію своєрідної психологічної підтримки.

Принципи ділового етикету

1. Принцип поваги

2. Принцип пріоритету старшого

3. Принцип пріоритету жінки

4. Принцип естетики

5. Принцип гігієни

Повага включає в себе ввічливість, дотримання статусних розходжень,поєднання рівності (паритету) та переваги (пріоритету). Поведінка учасників ділової взаємодії в значній мірі визначається співвідношенням їх статусів. При цьому більш високий статус має начальник по відношенню до підлеглого, старший по відношенню до молодшого,жінка по відношенню до чоловіка, більш досвідчений по відношенню до новачка,група по відношенню до однієї людини. Той, хто має більш високий статус, володіє пріоритетом, перевагою. Іноді статусні відносини є суперечливими. На практиці часто пріоритет старшого і пріоритет жінки опиняються в конкуруючих відносинах. Це протиріччя вирішується в залежності від ситуації, різниці в статусі, сталих відносин і особистої волі старшого за посадою. У більш офіційної обстановці і при значній різниці у посадовому положенні статус начальника-чоловіка безумовно вище статусу жінки-підлеглої. У меншофіційній обстановці начальник може у вигляді люб'язності віддати перевагу жінки, наприклад, пропустивши її в двері. Таким чином він проявить свою вихованість і доброзичливість. Жінка не повинна сама приймати рішення про своє статусному перевагу, однак не повинна і відмовлятися від привілеїв, наданих їй начальником. Таким чином, діловий етикет є важливою складовою ділового спілкування, забезпечуючи на поведінковому рівні узгодження інтересів всі його учасників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]