Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модулі ІІІ і ІV для ВМС.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
155.14 Кб
Скачать

Завдання для самостійного виконування. Модулі ііі і іv.

  1. Поясніть, чому Д.І.Менделєєв розміщував Гідроген у першій та в сьомій групах періодичної системи? Порівняйте властивості Гідрогену, лужних елементів та галогенів, доведіть унікальність властивостей Гідрогену. Покажіть зв'язок властивостей Гідрогену з його електронною будовою.

  2. Назвіть основні способи добування водню в проми­слових умовах та в лабораторії. Напишіть рівняння відповід­них хімічних реакцій.

  3. Які ступені окиснення характерні для Гідрогену в його сполуках? Наведіть класифікацію бінарних водневих сполук. Які типи хімічного зв'язку утворює Гідроген у цих сполуках?

  4. З якими простими та складними речовинами взаємодіє водень? Напишіть рівняння хімічних реакцій та наведіть умови, за яких відбуваються ці взаємодії.

  5. Охарактеризуйте фізичні та хімічні властивості галогенів. Як добувають галогени у вільному стані? Напишіть рівняння відповідних хімічних реакцій.

  6. Яку електронну конфігурацію мають атоми галоге­нів? Які ступені окиснення та валентності вони можуть мати у сполуках? Поясніть, чому в цьому відношенні Флуор значно відрізняється від інших галогенів.

  7. Напишіть рівняння хімічних реакцій:

а) КМnО4 + КІ + H24 = г) К2Сг2О7 + HC1 (конц.) =

б) MnО2 + KBr + H24 = д) СаОС12 + НС1 =

в) КС1О3 + НС1 (конц.) = е) КВг + С12 =

  1. Як і чому змінюється окисна здатність галогенів у ряду F — At? Чи можуть галогени у вільному стані бути відновниками в хімічних реакціях?

  2. З якими простими та складними речовинами можуть взаємодіяти галогени? Напишіть рівняння хімічних реакцій.

  3. Охарактеризуйте способи добування галогеноводневих кислот. Складіть рівняння хімічних реакцій, які є основою їх добування. Чи добувають фтороводневу кислоту безпосередньою взаємодією фтору та водню і чому?

  4. Як і чому змінюється сила галогеноводневих кислот від.НF до НІ? Як і чому змінюється відновна здатність у ряду HF — НІ? Наведіть приклади, які ілюструють ці зміни. Назвіть якісні реакції на галогенід-іони.

  5. Напишіть рівняння хімічних реакцій:

а) NaF + H24(конц,) = г) NaІ + H24 (конц.) =

б) NaCl + H24 (конц.) = д) МnО2 + НС1=

в) NaBr + H24(конц.) = е) РbО2+НВг =

  1. Чому при добуванні бромоводню та йодоводню у лабораторії на КВг та КІ діють ортофосфатною кислотою,а не концентрованою сірчаного кислотою?

  2. Чи можна добути хлороводень за такою реакцією:

2С12 + 2Н2О = 4НС1 + О2?

Наведіть термодинамічний розрахунок цього процесу.

  1. Скільки грамів йоду виділяється при взаємодії надлишку калій йодиду з 300 мл 6 %-го розчину КМnО4 (р =1,04 г/см3) у сірчанокислому розчині?

  2. Який склад має хлорна, бромна та йодна вода?

  3. Як змінюються стійкість та окиснювальні власти­вості кислот у ряду НОСІ — НОВг — НОІ? Як добувають ці кислоти? Напишіть рівняння відповідних реакцій.

  4. Напишіть рівняння хімічних реакцій:

а) КОН (3 %-й розчин) + F2 = в) Са(ОН)2 + С12 =

6) NaOH + Cl2 = г) KOH + F2 =

  1. Як змінюються кислотні та окисно-відновні власти­вості кислот у ряду НС1О4 - НВгО4 - НІО4? Чому броматна кислота є найменш стійкою серед цих кислот?

  2. Як змінюються сила, стійкість та окисні властивості кислот у ряду НС1О- НС1О2- НСІО3- НС1О4?

  3. Як змінюються сила, стійкість та окиснювальні властивості кислот у ряду НВrО - НВгО3 - НВrО4 та НІО - НІО3- НІО4?

  4. Визначте рН 0,01 М розчинів НС1О та НС1О4.

  5. Як змінюватиметься ступінь гідролізу солей у ряду КС1О- КС1О2- КСІО3- КС1О4 та КС1О- КВгО - КІО?

  6. Як добувають кисень у промисловості? Який газ виділяється першим з рідкого повітря при знятті охолоджен­ня і чому? Назвіть найважливіші способи добування кисню в лабораторії. Складіть рівняння відповідних реакцій, вка­завши умови їх проведення.

  7. Електронна конфігурація атома Оксигену. Які ступені окиснення має Оксиген у сполу­ках? Як пояснити парамагнітність молекули кисню? Чи можуть існувати іони О2+, О2- , О22- ? Який з цих іонів має бути найстійкішим і чому? Відповіді дайте на основі методу МО.

  8. Охарактеризуйте реакційну здатність кисню щодо простих речовин та хімічних сполук. З якими простими речовинами кисень безпосередньо не реагує? Як добути озон? Охарактеризуйте хімічний зв'язок в його молекулі та прокоментуйте твердження, що кратність кожного із двох зв'язків близька до 1,5. Зобразіть структурну формулу молекули озону. Чому молекула озону є полярною, хоча складається з однакових атомів?

  9. Опишіть будову молекули гідроген пероксиду. Чи знаходяться всі атоми в одній площині і чому? Чи може гідроген пероксид брати участь в утворенні водневих зв'язків? Які існують способи добування гідроген пероксиду в промислових та лабораторних умовах? Напишіть рівняння відповідних реакцій, вказавши умови їх проведення.

  10. Чи можливе утворення гідроген пероксиду за стан­дартних умов: а) з водню та кисню; б) з кисню та рідкої води; її) з озону та рідкої води? Відповідь дайте на підставі тер­модинамічних розрахунків.

  11. Складіть рівняння реакцій:

а) О3 + КІ + Н2О = в) О3 + PbS =

б) О3 + FeSО4 + Н2О = г) О3 + Н2О2 =

  1. Охарактеризуйте кислотно-основну природу гідро­ген пероксиду, наведіть приклади відповідних хімічних перет­ворень. Яка хімічна поведінка гідроген пероксиду в окисно-відновних реакціях? Напишіть рівняння реакцій гідроген пероксиду з калій йодидом, ферум (ІІ) сульфатом, калій перманганатом. Третім реагентом в усіх випадках є сірчана кислота.

  2. Напишіть рівняння таких реакцій;

а) Н2О2 + КМnО4 = в) H2О2 + NaC1О =

б) ВаО2 + H24 = г) Н2О2 + Са(ОН)2 =