Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!заруб 1-20.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
68.48 Кб
Скачать

12. Американський реалізм. Марк Твен.

Марк Твен (англ. Mark Twain), справжнє ім'я: Самюель Клеменс (англ. Samuel Langhorne Clemens; *30 листопада 1835 Флорида, штат Міссурі — †21 квітня 1910) — американський письменник, гуморист, сатирик, публіцист, видавець. Найбільше відомий творами «Пригоди Тома Соєра» та «Пригоди Гекльберрі Фінна».

Пригоди Тома Соєра (англ. «The Adventures of Tom Sawyer») — популярний роман 1876 року, написаний Марком Твеном, про пригоди хлопчика на ім'я Том Соєр з містечка «Сейнт-Пітерсбург» (яке нагадує містечко Ганнібал, де виріс автор) на півдні Сполучених Штатів. Дії роману проходять до початку Громадянської війни в Сполучених Штатах.

Історія публікації

Пригоди Тома Соєра вперше були опубліковані у червні 1876 року, видавничою компанією Chatto and Windus у Англії (книга була готова десятого червня, а 24 червня з'явилась рецензія на книгу у журналі Антенеум. У Сполучених Штатах книга була доступна лише через підписку, яка з'явилась у грудні того ж року. Твен, як і інші американські автори, надавав перевагу першого видання своїх у Великобританії, інакше йому було б майже неможливо отримати авторські права у Британській імперії. У випадку з Пригодами Тома Соєра, різниця між британським та американським виданнями стала більшою, ніж того хотів автор, і це призвело до розповсюдження піратських копій книжки. У липні 1876, у Канаді з'явилась піратська книжка, яку придбало велика кількість американських читачів і на думку Твена, через це він зазнав великих збитків.

У своїй автобіографії, Твен заявляв що Пригоди Тома Соєра "повинні були бути" першою книжкою, рукопис якої було надруковано на друкарській машинці. Незважаючи на це, типографський історик Деррил Рер дійшов, що першим рукописом Твена було Життя на Міссісіпі.

Пригоди Гекльберрі Фінна (англ. «Adventures Of Huckleberry Finn») — популярний роман написаний Марком Твеном, вперше опублікований в грудні 1884. Зазвичай визнається як найкраща робота Марка Твена та як один з претендентів на звання Великої американської новели. Написана від першої особи Гекльберрі Фінна, друга Тома Соєра та розповідача двох наступних книжок Том Соєр За Кордоном та Том Соєр Детектив.

Цікаві факти

«Пригоди Гекльберрі Фінна» в зв’язку з розширенням меж політкоректності вилучено з програми деяких шкіл США за начебто расистські висловлювання. Вперше це трапилось в 1957 р. году в штаті Нью-Йорк. Однак, на загальнонаціональному рівні, вимоги вилучити книгу з переліку творів обов’язкових для вивчення провалися в федеральному суді в 1998 році. В лютому 2011 р. в США виходить перше видання книги в якому «образливі» слова будуть змінені на «політкоректні».

13. Історичний роман. «Айвенго»/Собор пб Гюго

Рома́н істори́чний побудований на історичному сюжеті, відтворює у художній формі якусь епоху, певний період історії. В історичному романі історична правда поєднується з правдою художньою, історичний факт — з художнім вимислом, справжні історичні особи — з особами вигаданими, вимисел уміщений в межі зображуваної епохи.

Історія жанру І.р.

Історичний роман започаткували твори про Александра Македонського, Троянську війну з 1 ст. н.е., а також французькі псевдоісторичні романи 17 ст. У них історія була лише тлом для змалювання незвичайних пригод персонажів, а історичні факти нерідко підмінювалися фантастикою (звідси назва «псевдоісторичний роман»).

Перший справжній історичний роман створив В. Скотт («Уеверлі», «Роб Рой», «Айвенго», «Квентін Довард»), котрий зумів поєднати історичний факт з художнім вимислом, користуючись при цьому як романтичними, так і реалістичними способами зображення. Цей тип дістав назву «вальтерскоттівський», справив великий вплив на розвиток історичного роману в європейських літературах.

В епоху романтизму історичний роман став одним із найбільш поширених літературних жанрів, що було викликано глибоким зацікавленням історіософією. Для реалістичного історичного роману 19-20 ст. вірність історичній правді не виключає звернення до злободенних проблем сучасності. Через те історичний роман нерідко виконує певне ідеологічне призначення. Іноді історична епоха — лише тло для змалювання актуальних подій. Для сучасного історичного роману характерне зближення з іншими різновидами роману — пригодницьким, писхологічним та ін. Його мова, як правило, певною мірою архаїзована.

«Айвенго» (англ. Ivanhoe) — приключенческий исторический роман сэра Вальтера Скотта.

Действие романа происходит в 1194 году — сто тридцать лет спустя после битвы при Гастингсе, после которой саксы (как их называет автор романа Вальтер Скотт) были покорены норманнами.

По завершении третьего крестового похода многие рыцари возвращаются в Европу. Король Ричард Львиное Сердце в плену у австрийского герцога Леопольда. Принц Джон сеет смуту в стране между норманнами и саксами и ведет интриги против короля, надеясь заполучить власть. Седрик Роттервудский, богатый землевладелец, в надежде возродить былое могущество саксов намеревается поставить во главе их сэра Ательстана, потомка короля Альфреда. Апатичный Ательстан не вызывает ни у кого доверия, и Седрик, дабы придать ещё большего веса его фигуре, мечтает женить его на своей воспитаннице, прекрасной леди Ровене, предком которой тоже является король Альфред Великий. Но на пути к заветной мечте старого тана встал его сын Айвенго, полюбивший Ровену. Седрик, верный своему идеалу, изгнал его из отчего дома и лишил наследства.

«Собо́р Пари́жской Богома́тери» — первый роман Виктора Гюго и первый исторический роман на французском языке. Опубликован в марте 1831 года.

Значение

Роман был написан Гюго с целью вывести в качестве главного героя готический собор Парижа, который в то время собирались снести, либо модернизировать. Вслед за выходом романа во Франции, а затем во всей Европе развернулось движение за сохранение и реставрацию готических памятников (см. неоготика, Виолле-ле-Дюк).

14. Символізм = ТЕМА Ковбасенко №5,13