Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!заруб 1-20.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
68.48 Кб
Скачать

10. Дамська версія англ.. Реалістичного роману (твори сестер Бронте)

Сёстры выросли в деревеньке Хауорт недалеко от Китли в Западном Йоркшире (регион вскоре стал известен как графство Бронте), пережив свою мать и двух старших сестёр. В 1824 году четыре старшие дочери Бронте были приняты ученицами в школу для дочерей духовенства в Кауан-Бридже. Но в следующем году Мария и Элизабет, две старшие дочери, заболели и умерли, а Шарлотту и Эмилию забрали домой.

С раннего детства они страстно увлекались писательством и впервые напечатали свои работы за собственный счёт в 1846 году в качестве поэтов под псевдонимами Каррера, Эллиса и Эктона Беллов. Книга не привлекла внимания, было продано только два экземпляра. Тогда сёстры вернулись к прозе, каждая из них написала в следующем году по роману. «Джейн Эйр» Шарлотты, «Грозовой перевал» Эмилии и «Агнес Грей» Энн были напечатаны в 1847 году после долгого поиска надёжного издателя. При выходе роман «Джейн Эйр» имел почти сенсационный успех, книга продавалась огромными тиражами, на этом фоне возник интерес к остальным романам. Уже после смерти сестёр «Грозовой перевал» был признан одним из самых значимых в литературе за то время.

«Джейн Ейр» Ш.Бронте

Прототипы

Ранние события, где осиротевшая Джейн отправляется в суровую школу, основаны на личном опыте автора. Две её сестры умерли в детстве в результате плохих условий в интернате. Основатель школы написан с преподобного Уильяма Каруса Уилсона (1791—1859), а Элен Бёрнс — с Марии Бронте, сестры писательницы. Эти факты были опубликованы в книге «The Life of Charlotte Bronte» (1857), написанной её подругой Элизабет Гаскелл и вызвавшей споры в своё время.

Готически пасмурное поместье Торнфильд, вероятно, создано с оглядкой на Норт-Лис-Холл вблизи Хэйзерсейджа (North Lees Hall, near Hathersage in the Peak District). Шарлотта посетила его со своей подругой Эллен Насси (англ. Ellen Nussey) летом 1845 года.

Впервые был опубликован в 1847 году «Смитом, Элдером и Ко» (Smith, Elder & Company), Лондон с заглавием «Jane Eyre: An Autobiography» под псевдонимом Коррер Бель (Currer Bell). Сразу же после публикации книга заслужила любовь читателей и хорошие отзывы критиков, включая Уильяма Теккерея, которому Бронте посвятила второе издание.

«Грозовий перевал» (англ. Wuthering Heights) - єдиний роман поетеси Емілі Бронте і найвідоміше її твір. Зразково продуманий сюжет, новаторське використання декількох оповідачів, увагу до подробиць сільського життя в поєднанні з романтичним тлумаченням природних явищ, яскравим образним ладом і переробкою умовностей готичного роману роблять «Грозовий перевал» еталоном роману пізнього романтизму і класичним твором Ранньовікторіанський літератури.

Сюжет

Дія роману відбувається на вересових пустищах Йоркшира, які завдяки цьому роману увійшли в число туристичних об'єктів Англії.

1801 рік. Молодий житель Лондона містер Локвуд у пошуках самоти оселився в провінційному маєтку під назвою Миза Скворцов. Він вирішує відвідати сусіда і господаря маєтку містера Хіткліффа з садиби Грозовий Перевал. Містер Хіткліфф тримається грубувато, відчужено. Незважаючи на холодний прийом Локвуд вирішує нанести другий візит [3].

Господарі не виявили особливого бажання вдруге приймати гостя, але Локвуд все-таки потрапляє в будинок. Тут він виявляє інших мешканців Грозового перевалу: невістку Хіткліффа, вдову його сина і Гертона Ерншо. Взаємовідносини між мешканцями не відрізнялися дружелюбністю як по відношенню один до одного, так і до Локвуд. У зв'язку з негодою і відсутністю провідника Локвуд заночував у будинку Хіткліффа [4]. Оселившись в покинутій спальні, Локвуд знаходить щоденник якоїсь Кетрін Ерншо, що розповідає історію двох дітей: самої Кетрін і Хіткліффа. Вночі Локвуд сниться страшний сон, в якому його переслідує привид Кетрін. На ранок він повертається в Мизу Скворцов [5].

Зацікавившись історією жителів Грозового перевалу, містер Локвуд розпитує економку Еллен (Неллі) Дін, чи не знає вона яких-небудь пліток про жителів садиби Грозовий Перевал, і з'ясовує, що Неллі Дін сама виховувала ту молоду дівчину з обійстя. Неллі розповіла трагічну історію Хіткліффа.

Багато років тому містер Ерншо, господар Грозового Перевалу, підібрав вмираючої дитини і прийняв як власного сина. Хлопчика назвали Хіткліффа. Хіткліфф спочатку виховувався разом з хазяйськими дітьми, дуже здружився з Кетрін, дочкою Ерншо, але син Ерншо, Хиндлі, ненавидів хлопчика, бив і знущався над ним [6]. Хиндлі відправили до коледжу, а через три роки старший Ерншо помер [7].

Хиндлі повернувся до похорону батька зі своєю дружиною, він став новим господарем будинку. Хиндлі відправив Хіткліффа працювати, як простого наймита і закинув всякі турботи про свою сестру, весь час проводячи зі своєю дружиною. Хіткліфф з Кетрін були нерозлучні, поки Кетрін не потрапила до Лінтон, які володіли в ту пору Мизой Скворцов. [8]. Там її привчили до хороших манер, і вона познайомилася з дітьми Лінтонов Едгаром і Ізабеллою Лінтон. Дружба Кетрін з Лінтона стала яблуком розбрату з Хіткліффа, який до того часу ще більше здичавів [9]. У Хиндлі Ерншо народився син, названий Гертоном, але відразу після пологів дружина Хиндлі померла. Втративши найдорожче, що у нього було, він запив, став бешкетувати і перетворився на «похмурого, лютого людини» [10]. На противагу Хіткліффа, Едгар відрізнявся благородним вихованням, м'якістю, добротою і прекрасними манерами, які залучили Кетрін. Вона почала відкрито насміхатися над Хіткліффа і докоряти його за невежественность, ніж мимоволі налаштувала проти Лінтонов. У глибині душі усвідомлюючи свою любов до Хіткліффа, Кетрін вирішила вийти заміж за Едгара Лінтона. Хіткліфф почув, як вона говорить про це з Неллі Дін, і тут же, ні з ким не прощаючись, покинув Грозовий Перевал. Кетрін дуже важко пережила це, але оговтавшись, все-таки вийшла заміж за Едгара і покинула Грозовий Перевал, переїхавши в Мизу Скворцов. З собою вона забрала Неллі, залишивши маленького Гертона одного під опіку батька [11].

Через три роки Хіткліфф повернувся і порушив мирний перебіг життя Едгара і Кетрін, яка збожеволіла від щастя, побачивши старого друга. Ясно, що Хіткліфф і Кетрін любили і як і раніше люблять один одного. Хіткліфф оселився на Грозовому Перевалі, дуже часто відвідував Мизу Скворцов, викликаючи роздратування Едгара грубою поведінкою і обіцянками помститися. Його шалене кохання і жадоба помсти знайшла вихід, коли в Хіткліффа закохалася Ізабелла Лінтон, яка представляла його романтичним героєм. Кетрін, яка добре знала озлоблених душу свого друга, намагалася відрадити Ізабеллу («Він лютий, безжальний чоловік, людина вовчого вдачі»), але все марно [12]. Едгар Лінтон, не бажаючи миритися з суспільством Хіткліффа, намагається назавжди вигнати його зі свого будинку. У результаті перепалки між ним, Хіткліффа і Кетрін, у Кетрін трапляється нервовий зрив [13]. Неллі приховує від Едгара хвороба Кетрін, думаючи, що це просто хитрі виверти господині, але хвороба посилюється, і коли Едгар дізнається про хворобу Кетрін, її душевний і фізичний здоров'я опиняються в жалюгідному стані. Тим часом Ізабелла збігає з Хіткліффа [14]. Вона погодилася вийти заміж за Хіткліффа. Після весілля відкрилися його істинні мотиви, і розпещена Ізабелла зіткнулася з приниженнями, жорстокістю, холодністю чоловіка [15]. Едгар відмовляється допомагати своїй сестрі, мотивуючи це тим, що вона сама зробила свій вибір. Щоб передати цю новину Ізабеллі, Неллі приходить на Грозовий перевал. Хіткліфф від неї дізнається про хворобу Кетрін [16]. Знехтувавши всі обережності, він пробирається до своєї коханої, яка в шаленому буйстві почуттів втрачає останні сили [17]. Тієї ж ночі Кетрін народжує дочку і через дві години помирає. Хіткліфф поза себе від горя [18]. Ізабелла незабаром втекла від Хіткліффа. Залишок життя вона прожила в околицях Лондона. У неї народився син, якого вона назвала Лінтон Хіткліфф. Коли йому виповнилося дванадцять з невеликим, через тринадцять років після смерті Кетрін, Ізабелла померла. Через півроку після смерті Кетрін помер і її брат Хиндлі Ерншо. Пристрастившись до гри, він заклав усе своє майно Хіткліффа, і тому дістався Грозовий Перевал разом з сином Ерншо - Гертоном. [19]

Минуло 12 років, Кетрін Лінтон виросла в милу й добру молоду дівчину. Вона спокійно жила на Мизі Скворцов разом з батьком [20], поки не стало відомо про смерть Ізабелли. Син Ізабелли, нервовий і болючий Лінтон, приїхав до Шпаки, і його негайно зажадав Хіткліфф [21]. Неллі змушена була відвезти хлопчика на Грозовий перевал [22]. Коли Кетрін виповнилося 16 років, влітку під час прогулянки з Неллі вони зустріли Хіткліффа і Гертона, який під чуйним керівництвом Хіткліффа перетворився на необтесаного, безграмотного селюка. Хіткліфф заманив Кетрін з нянею на Грозовий Перевал, там вона зустріла змужнілого Лінтона. Хіткліфф повідав Неллі, що задумав одружити сина з Кетрін, щоб закріпити свої права на Мизу Скворцов і помститися такого ненависного їм сімейства Лінтонов. Між Кетрін і Лінтон почалася таємна любовне листування, яку їй довелося припинити під тиском батька і Неллі Дін [23]. Настала осінь. Здоров'я Едгара Лінтона стало потихеньку погіршуватися, викликаючи побоювання його дочки. Тим часом Хіткліфф не залишає своїх підступних планів [24]. Перейнявшись жалем до Лінтону Хіткліффа, який був серйозно хворий, Кетрін, таємно від близьких, стала його регулярно відвідувати, піклуючись про надзвичайно капризний молоду людину [25]. Гертон ж почав вчитися читати, щоб догодити Кетрін, але вона все одно насміхалася над ним, викликаючи його гнів [26]. Батько зрештою погоджується на зустрічі Кетрін з Лінтонов на нейтральній території [27]. Лінтон зовсім ослаб, він стоїть на краю могили, у нього навіть немає сил стояти при зустрічах з Кетрін. Заляканий батьком, він благає її продовжувати зустрічі [28]. В одну з таких зустрічей Хіткліфф заманює Неллі і Кетрін на Грозовий Перевал, замикає їх, не пускаючи до вмираючого Едгару. Кетрін в шаленому відчаї, вона готова на все, тільки б попрощатися із найбільш коханою людиною - своїм батьком. Вона виходить заміж за Лінтона Хіткліффа [29]. Незважаючи на те, що навіть після одруження Хіткліфф не відпускає їх, їм все ж вдається вибратися з Грозового Перевалу і застати останні години Едгара Лінтона [30]. Кетрін втратила не тільки мизи Скворцов, яка і так належала Лінтону, але і всіх засобів до існування. Вона опинилася в повній владі Хіткліффа. Втім, горе його ворогів не заспокоїли душу Хіткліффа, його все так само терзали шалені почуття до спочилої Кетрін Ерншо [31]. Лінтон незабаром помер. Убита негараздами, Кетрін озлобилася на всіх мешканців Грозового Перевалу. Огидний їй і Гертон, який не залишив спроб освоїти граматику, а Кетрін все так само не цінує цих зусиль. На цьому розповідь Неллі Локвуд закінчився [32]. Він залишає Мизу Скворцов [33].

1802. Через півроку Локвуд знову відвідує Грозовий Перевал. Там він виявляє чудові зміни: Кетрін знову господиня мизи, а між нею і Гертоном панує любов і злагода. Молоді люди зібралися одружитися. Хіткліфф помер.

Незабаром після того, як поїхав Локвуд, між Кетрін і Гертоном зародилася дружба [34]. Вони кидають виклик Хіткліффа, але йому вже все одно: диявольська пристрасть, божевільна любов до померлої коханої кидає його в безумство [35]. Він блукає по ночах, не їсть, і всі його думки про возз'єднання з Кетрін Ерншо. Одним дощового ранку Неллі, зайшовши до його кімнати, бачить, що він мертвий. Грозовий Перевал стає мирним і спокійним місцем [36].