Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekz_mova.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
925.7 Кб
Скачать
  1. Психологічні особливості професійного спілкування.

Як основні психологічні особливості можна виділити:

  • правову регламентацію (нормативність) професійного поведінки, прийнятих рішень працівників правоохоронних органів, юридичних служб та інших юристів, професійно що у правозастосовчої деятельности;

  • владний, обов'язкового характеру професійних повноважень посадових осіб правоохоронних органов;

  • екстремальний характер правоохоронної діяльності багатьох юристів, особливо ж тих, хто працює у органах суду, прокуратури, податкової служби й податкової поліції та т.п.;

  • нестандартний, творчий характер праці юриста;

  • процесуальна самостійність, персональна (багатьом — підвищена) відповідальність юристів, що працюють у правоохоронних органах, державно-правових структурах.

  1. Основи комунікативної лінгвістики.

Комунікативна лінгвістика — розділ мовознавства, предметом якого є процеси спілкування людей з використанням живої природної мови, а також з урахуванням усіх наявних складових комунікації (фізичних, фізіологічних, психологічних, соціальних, контекстних, ситуативних та ін.).

Предметом комунікативної лінгвістики є вивчення мови в реальних процесах спілкування.

Основні питання комунікативної лінгвістики:

  • загальні закони комунікації;

  • специфіка комунікації залежно від різних умов (соціальних, культурних, тощо);

  • структура мови (мовний код) у процесах спілкування;

  • закономірності взаємодії мовних і позамовних засобів комунікації;

  • залежність організації мовного коду від позамовних явищ;

  • етапи і закономірності породження і сприйняття мовлення в різних комунікативних умовах;

  • причини комунікативних невдач;

  • методи дослідження мови і засобів інших семіотичних систем у процесах комунікації

  1. Нлп як мистецтво комунікації.

Нейролінгвістичне програмування — це галузь знань, що вивчає структуру суб'єктивного досвіду людей, що займається розробкою мови його опису, розкриттям механізмів і способів моделювання досвіду з метою вдосконалення і передачі виявлених моделей іншим людям. Найпершою назвою НЛП було "Метазнання ", тобто наука про те, як влаштовані наші знання і досвід. Засновниками НЛП вважають Р. Бендлера та його учня Д.Грюндера.

Грунтуючись на мовних патернах і сигналах тіла, зібраних експертними методами під час спостережень декількох психотерапевтів, які практикують нейролінгвістичне програмування вважають, що наша суб'єктивна реальність визначає переконання, сприйняття і поведінку. Отже, можливо змінювати поведінку, трансформувати переконання і лікувати травми. Техніка, вироблена на основі даних спостережень, своїми творцями описувалися як "терапевтична магія", тоді як саме описувалося як "дослідження структури суб'єктивного досвіду".56 Ці твердження грунтуються на принципі, що будь-яка поведінка (будь то найдосконаліша або дисфункціональна) не виявляється випадково, а має структуру, яку можна зрозуміти.

НЛП застосовується в цілому ряді сфер діяльності: продажі, психотерапія, комунікація, освіта, коучинг, спорт, управління бізнесом, міжособові стосунки тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]