Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дру екзамен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
58.87 Кб
Скачать

4. Що являє собою поняття державного управління?

Державне управління – це цілеспрямований регулюючий, організаційний вплив держави на стан та розвиток суспільних процесів, свідомість, поведінку та стан особи і громадянина з метою досягнення цілей та організаційних функцій держави, відображені у Конституції та законних актах шляхом запровадження державної політики, вироблених політичною системою та законодавчо закріплених через діяльність державних органів влади наділених відповідною компетенцією.

5. Назвіть найхарактерніші особливості поняття державного управління?

Державне управління – це соціальне, політичне явище. Державне управління і органи, що його здійснюють, є складовою частиною механізму державної влади. Державне управління – це процес реалізації державної влади і поза цим не існує.

6. Чому державне управління є соціальним явищем?

Державне управління є частиною соціального управління, тобто управління суспільством, людьми, вплив держави на своїх громадян з метою цілеспрямованого і злагодженого функціонування суспільства. Як явище воно випливає з системної природи суспільства, суспільного характеру праці та існування людей.

7. Як співвідносяться між собою суб’єкт та об’єкт державного управління?

Суб’єкт управління – система, наділена певною компетенцією і державно – владними повноваженнями, що дозволяють їй втілювати свою волю в форму керівних команд чи рішень, обов’язкових для виконання, тобто це система,що управляє. Об’єкт управління – це система, яка підпорядковується владній волі суб’єкта управління і виконує його рішення, тобто система, якою управляють.

12. У чому різниця між теорією управління і мистецтвом управління?

Державне управління здійснюється в соціальному середовищі, тому його факторами виступають культура суспільства, написані закони. Державне управління взаємодіє з культурою, бо ґрунтується на загальних цінностях. Одним із важливих чинників є довіра до державних інституцій. Велику роль грає, чи навпаки. Отже, як наука управління вимагає розуміння об’єктивної логіки її законів; теорія управління орієнтована на відображення раціонального боку реальних систем управління, їх загальних закономірностей і моделей. Мистецтво управління наповнює ці раціональні знання життям, практикою,неформальними елементами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]