Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки з розділу ОП та ЦЗ для спец...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать

Захист працівників і території організації (підприємства) від надзвичайних ситуацій

Захисні споруди: сховища, протирадіаційні укриття, найпростіші укриття. Призначення та вимоги до них. Властивості захисних споруд. Укриття персоналу в захисних спорудах.

Застосування засобів індивідуального захисту органів дихання. Використання їх для захисту від отруйних і сильнодіючих отруйних речовин, від радіоактивних речовин і бактеріальних засобів ураження. Засоби захисту шкіри.

Використання медичних і найпростіших засобів індивідуального захисту.

Визначення потреб у колективному та індивідуальному захисті, зокрема у засобах індивідуального захисту. Порядок накопичування, зберігання й видачі засобів індивідуального захисту на об'єктах господарювання. Захист працюючих на об’єкті у надзвичайних ситуаціях.

Інформація та оповіщення. Поведінка працівників при оповіщенні.

Евакуаційні заходи. Організація і планування евакуаційних заходів у випадку аварій, катастроф, стихійного лиха і воєнної обстановки.

Застосування табельних засобів для першої медичної допомоги залежно від виду і ступеня ураження людини.

Планування заходів з питань цивільного захисту робітників організації (підприємства)

Планування заходів захисту об’єкту з урахуванням захисту персоналу та їхніх сімей, матеріальних цінностей та довкілля від уражаючих факторів та дії джерел небезпеки при виникненні НС.

Планування заходів ЦЗ та управління на об’єкті в умовах НС.

Планування рятувальних та інших невідкладних робіт на об’єкті.

Фінансово-матеріальне забезпечення, необхідне для захисту об’єкта, персоналу, населення і довкілля згідно із планом заходів та чинних нормативів.

Особливості планування дій персоналу щодо локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій на ПНО.

Плануючі документи з теоретичного і практичного навчання персоналу ОГ до дій у НС, організація і проведення спеціальних об’єктових навчань, тренувань з відпрацювання заходів за планами реагування на НС, локалізації та ліквідації аварій.

Підвищення стійкості роботи об’єкта господарювання в умовах надзвичайних ситуацій

Основні фактори, які впливають на стійку роботу об’єкта.

Оцінка стійкості роботи об’єкта залежно від особливостей розміщення і діяльності (межа стійкості, найбільш уразливі його елементи, характер і ступень руйнувань і ушкоджень, можливі збитки, межа доцільного підвищення стійкості).

Шляхи і способи підвищення стійкості роботи промислових об'єктів. Забезпечення надійного захисту та життєзабезпечення виробничого персоналу. Захист та раціональне розміщення основних виробничих фондів, зонування території об’єкту. Захист технологічного обладнання, удосконалення господарсько-виробничих зв’язків, робота за спрощеною технологією, використання місцевих ресурсів. Підвищення стійкості виробничих будівель і споруд, комунально-енергетичних і технологічних мереж. Підвищення протипожежної стійкості. Обмеження ураження від вторинних факторів при аваріях. Підготовка до відновлення виробництва. Резервування матеріальних та фінансових ресурсів.