Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки з розділу ОП та ЦЗ для спец...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
685.06 Кб
Скачать
  1. Структура розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»

Обов’язковою структурною частиною дипломної роботи є окремий розділ «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях».

Загальний обсяг розділу не повинен перевищувати 15 сторінок друкованого тексту.

В розділі «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» повинні бути три підрозділи з умовними назвами:

  1. Аналіз умов праці та оцінка безпеки в надзвичайних ситуаціях … (3-5 сторінок).

  2. Розробка заходів з охорони праці … (4-5 сторінок).

  3. Планування заходів з цивільного захисту … (4-5 сторінок).

Назва кожного підрозділу уточнюється консультантом в процесі виконання роботи.

Література, яку було використано при виконанні розділу, наводиться в загальному переліку використаних джерел дипломної роботи.

  1. Етапи виконання розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»

Перший етап. У період переддипломної практики студент повинен зібрати матеріали, необхідні для виконання розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях», тому вимоги до цього розділу (методичні вказівки) дипломнику потрібно отримати перед її початком.

В залежності від ситуації, що склалася в організації, на підприємстві або в їх структурному підрозділі, це можуть бути окремі відомості з наступного переліку:

  • загальні відомості про організацію праці на підприємстві або у структурному підрозділ та її відповідність нормативним вимогам з охорони праці: часи роботи, перерви, змінність роботи працівників, орієнтовна кількість співробітників організації (підприємства, відділу);

  • основні посадові обов’язки працівників (інструкції) з питань охорони праці, пожежної безпеки та цивільного захисту на підприємстві або структурному підрозділі;

  • перелік обладнання (пристроїв, продукції), які знаходяться в структурному підрозділі, де працюють співробітники;

  • фактичні значення факторів виробничого середовища (ФВС), які можуть безпосередньо вплинути на життя та здоров’я працівників: параметри мікроклімату, показники концентрацій шкідливих речовин, освітлення, шуму, вібрації, ультра - та інфразвуку, електромагнітного випромінювання, а також фізичне, емоційне та інтелектуальне навантаження працівників;

  • найбільш ймовірні надзвичайні ситуації, які можуть вплинути на співробітників організації (підприємства або структурного підрозділу);

  • вимоги безпеки до обладнання, яке є джерелом небезпечних та шкідливих ФВС на робочому місці (паспорти обладнання, інструкції з експлуатації, нормативні документи);

  • плани, фотографії та параметри приміщень, які потребують заходів з покращення умов праці співробітників.

Для більш ефективного збору частини вищенаведеної інформації студенту рекомендується попередньо визначити в переліках (додатки А і Б), найбільш необхідні документи і за ними звертатись на підприємства, в установи та організації. Додатки А і Б містять наступну інформацію:

  • Додаток А. Примірний перелік документів з питань охорони праці та пожежної безпеки, що повинні бути на підприємствах, в установах та організаціях.

  • Додаток Б. «Примірний перелік документів з питань цивільного захисту, визначених для розроблення та використання органами виконавчої влади, на підприємствах, в установах та організаціях» (Наказ МНС N 96 від 28.12.2010).

Другий етап. На підставі зібраної інформації, використовуючи ГН 3.3.5-8.6.6.1-2002 «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», студент самостійно виконує попередній варіант першого підрозділу «Аналіз умов праці та оцінка безпеки в надзвичайних ситуаціях …», де аналізує умови праці співробітників організації (підприємства або структурного підрозділу), безпеку обладнання та інше з метою виявлення основних небезпек і шкідливостей, які можуть вплинути на життя та здоров’я працівників.

При оцінці безпеки в надзвичайних ситуаціях студент, використовуючи ДК 019:2010 «Класифікатор надзвичайних ситуацій» (додаток В), самостійно визначає перелік НС, що є найбільш небезпечними для співробітників організації (підприємства, структурного підрозділу).

Третій етап. Успішне виконання розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» значною мірою залежить від своєчасності отримання завдання. Тому студент повинен з'явитись до консультанта з цього розділу (викладача кафедри «БЖД») одразу, як тільки він зібрав необхідні матеріали і виконав попередній варіант першого підрозділу: «Аналіз умов праці та оцінка безпеки в надзвичайних ситуаціях…», але не пізніше ніж за місяць до попереднього захисту дипломного проекту.

На підставі наданої студентом інформації консультант видає завдання на другий та третій підрозділи: