Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
geografia.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
990.72 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте зміст і завдання туристично-рекреаційного освоєння, оцінки та використання туристичних ресурсів.

Туристично-рекреаційне освоєння – багатосторонній процесс пристосування території для певних видів туристично-рекреаційної діяльності та їх комбінацій.

Рекреаційне користування – сукупність явищ, що виникають при використанні території в цілях туризму і відпочинку. Суть його полягає в двосторонньому зв’язку «дія території на відпочиваючих і відпочиваючих на територію. У першому випадку мають переважно позитивні соціальні наслідки, в другому – негативні екологічні результати відпочинку.

Рекреаційна освоєність – рівень соціокультурного перетворення початкового простору в процесі туристично-рекреаційної діяльності.

Реєстр туристичних ресурсів – перелік даних щодо класифікації та оцінки ресурсів певної території, порядок використання і доступу туристів до ресурсів з урахування гранично дозволених навантажень, режим охорони ресурсів, заходи і джерела фінансування і розвитку, а також заходи щодо відновлення ресурсів.

Кадастр тур – систематичне зведення дпних, що включають кількісний опис природних обє’ктів і явищ туристично-рекреаційного призначення. Він повинен міститигеографічну характеристику, дані про динаміку, ступінь дослідженості об'єкту або явища, рекомендації по використанню, необхідні зоходи по охороні.

Кадастр складається за тематичною або регіональною формою і містять:

  • Оцінку та картографічну характеристику території

  • Порядок здійснення санітарно-гігієнічного та екологічного моніторингу

  • Порядок контролю за видами господарської діяльності

41. Географічна характеристика кліматичних ресурсів. Покажіть на карті розміщення основних кліматичних курортів (курортних місцевостей) України. 

Кліматичні рекреаційні ресурси - представляють собою метеорологічні елементи або їх поєднання, які мають медико-біологічними властивостями і використовуються в процесі рекреації.  Цей вид рекреаційних ресурсів - основний. Певні типи клімату сприяють ефективному підвищенню фізичних і духовних сил людини як самі по собі, так і в поєднанні з іншими природними ресурсами, які можуть бути віднесені до рекреаційних в даному регіоні. У цьому сенсі кліматичні рекреаційні ресурси можуть мати регіональний аспект. 

Кліматичні курорти функціонують в місцевостях із специфічними властивостями кліматичних умов різних типів (приморський, степовий, лісовий та ін.).

Кліматичні курорти настільки ж різноманітні, як і сам клімат. У структурі кліматичних курортів світу лісові (рівнинні) становлять 11,3%, гірські — 24,2%, клімато-кумисо-лікувальні — 4,2%. Кожному з них властива унікальна комбінація погодно-кліматичних факторів (температура, атмосферний тиск, сонячне випромінювання тощо), що використовуються з лікувально-профілактичною метою. Від поєднання цих факторів залежить профіль курорту. Якщо лісові курорти з характерним для них континентальним кліматом приймають переважно осіб, що страждають захворюваннями верхніх дихальних шляхів, астмою, розладами нервової системи, то перебування на гірських курортах рекомендується при початкових формах туберкульозу і малокров'ї.

Найбільш поширений тип кліматичних курортів — приморські. У структурі кліматичних курортів світу вони становлять 60,3 %. Дедалі більше туристів відкривають для себе можливості поєднувати відпочинок на морі з ефективним лікуванням. Морський клімат сприяє подоланню багатьох хвороб. Він позитивно впливає на людей із захворюваннями крові, кісткової тканини, лімфатичних залоз. Після завершення курсу лікування самопочуття пацієнтів поліпшується, тривалий час вони можуть обходитися без медикаментів чи скоротити дози лікарських препаратів.

Ще один різновид кліматичних курортів — клімато-кумисо-лікувальні— розташовані в степовій зоні й відомі своїм комбінованим методом лікування, що поєднує цілющі властивості сухого степового клімату і кумису — кисломолочного напою з кобилячого молока. Кумис підвищує засвоюваність білків і жирів, сприяє збільшенню маси. Таких курортів у світі всього близько 40.

АЛУПКА – приморський кліматичний курорт в Криму. Кліматична характеристика: жарке літо, тепла осінь, м’яка зима. Сезон купання в Чорному морі – з травня по вересень, температура води в морі досягає 18-24°С. Лікувальні пляжі – галькові. Показання для направлення на курорт: специфічні захворювання органів дихання.

ВОРОХТА – кліматичний низькогірський курорт в Івано-Франківській області. Розташований на висоті 800-850 м над рівнем моря в долині річки Прут, на північному схилі східних Карпат.

Кліматична характеристика: тепле літо з температурою повітря +18°С, м’яка зима (-6°С). Природні лікувальні чинники: сприятливі кліматичні умови низькогір’я. Показання для направлення на курорт: захворювання органів дихання туберкульозної і нетуберкульозної етіології.

ОЧАКІВ – кліматичний курорт на Чорноморському узбережжі, розташований за 70 км від м. Миколаєва і 150 км від м. Одеси. Кліматична характеристика: клімат теплий, помірно вологий, максимальна температура повітря влітку до +40°С, середньорічна температура +10°С, відносна вологість в червні-вересні 50-60%. Поєднання степового і морського клімату, дрібнопіщані пляжі додають особливої цінності курорту в лікуванні неспецифічних захворювань органів дихання, кровообігу, кістково-м’язової системи, нервової, ендокринної і сечостатевої систем.

Показання для направлення на курорт: захворювання органів дихання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]