Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fMR_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

Київський національний торговельно-економічний

університет

Методичні рекомендації

до вивчення курсу "Теорія економічного аналізу"

з використанням персональних електронно-

обчислювальних машин (ПЕОМ)

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня

підготовки "Бакалавр" напряму підготовки "Економіка і підприємництво"

Київ 2004

Розповсюдження і тиражування без офіційного дозволу КНТЕУ заборонено

Укладачі: А.Д. Бутко, канд. екон. наук, доц.,

І.С. Несходовський, асист.,

О.В. Шевченко, асист.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри фінансового аналізу і контролю від 10 грудня 2003 p., протокол № 8 та на засіданні методичної комісії ОФФ від 22 січня 2004 p., протокол № 2.

Рецензенти: Н.С. Барабаш, канд. екон. наук, доц.,

О.Л. Шерстюк, канд. екон. наук, асист.

Навчально-методичне видання

Методичні рекомендації

до вивчення курсу "Теорія економічного аналізу"

з використанням персональних електронно-

обчислювальних машин (ПЕОМ)

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня

підготовки "Бакалавр" напряму підготовки "Економіка і підприємництво"

Укладачі: БУТКО Анатолій Дмитрович,

НЕСХОДОВСЬКИЙ Ілля Сергійович,

ШЕВЧЕНКО Олексій Васильович

Редактор і.Й. Рассказова Комп’ютерна верстка л.І. Власової

Підп. до друку 24.02.04. Формат 60х84/16. Папір письм.

Ризографія. Ум. друк. арк. 6,22. Ум. фарбо-відб. 6,34.

Обл.-вид. арк. 6,67. Тираж 150 пр. Зам. 432.

Центр підготовки навчально-методичних видань КНТЕУ.

02156, Київ-156, вул. Кіото, 19

Вступ

Методичні рекомендації призначено для проведення лабора­торних занять з використанням сучасних засобів обчислювальної техніки під час вивчення курсу “Теорія економічного аналізу”, а також для самостійного опанування курсу студентами. Рекомендації складено з урахуванням раніше вивченого студентами навчального матеріалу з курсу, а також принципів роботи, методики програмування та технології обробки даних на ПЕОМ.

Мета занять – поглиблення і закріплення теоретичних знань з навчального матеріалу та набуття досвіду практичної роботи на ПЕОМ.

Перш ніж розпочати виконання практичного завдання, студент повинен теоретично засвоїти методи аналізу господарської діяльності, знати автоматизацію аналітичного процесу, технологію розв'язання завдань за допомогою ПЕОМ, комплекс операцій, необхідних для вирішення завдань, а також опрацювати основну та додаткову літературу з питань теорії аналізу і методичного забезпечення обробки аналітичних даних.

Завдання складаються з різних типів моделей, кількості факторів, які обумовлюють зміну результативного показника і технічних прийомів обробки аналітичної інформації. У характері та сутності цих завдань студент повинен добре орієнтуватися. У методичних рекомендаціях для застосування кожного прийому наведено 30 варіантів, що дасть можливість студентам в індивідуальному порядку здійснювати аналітично-розрахункову роботу на ПЕОМ.

Виконуючи завдання, студент повинен ввести аналітичні дані, здійснити процедури розрахунків і одержати необхідну вихідну інформацію, узагальнити та проаналізувати видану інформацію, зробити висновки, які випливають з розрахунків.

Методичні рекомендації розроблені з використанням програми Microsoft Excel для Windows 2000.

Після ознайомлення зі змістом завдання студенти мають самостійно визначити мету проведення аналізу, методику його вико­нання, відібрати необхідну інформацію, розробити і скласти аналі­тичні таблиці, в разі потреби оформити діаграми, графіки, визначити і підрахувати резерви виробництва. Результатом прове­деного аналізу є складання обґрунтованого висновку з рекомен­даціями та пропо­зиціями щодо покращання діяльності.

Особливу увагу при вирішенні завдань слід приділяти написанню висновків та пропозицій, оскільки вирішення завдань по аналізу господарської діяльності не повинно полягати лише у здійсненні розрахунків. Необхідно осмислити економічні явища, які знаходять своє відображення у показниках діяльності підприємства. Висновки повинні бути конкретними і лаконічними. Крім констатації фактичного стану, в них мають знайти своє відображення виявлені студентами резерви покращання діяльності підприємства.

Для виділення особливо важливої інформації у методичних рекомендаціях використовуються наступні позначення:

  • Комбінації клавіш <Ctrl+Enter> означають, що потрібно натиснути клавішу <Ctrl> і, не відпускаючи її, натиснути клавішу <Enter>.

  • Якщо в якомусь меню Excel необхідно набрати послідовність декількох команд, вони будуть записані у такому вигляді: СервісПошук рішення.

Це означає, що спочатку в рядку меню Excel слід набрати команду Сервіс, а потім у меню, що з’явилося, команду Пошук рішення.

Формули, які потрібно вводити в електронні таблиці, відформа­товані наступним чином:

=СУММ(CumulativeNetIncome)/ProductLife

  • Інформація, на яку необхідно звернути особливу увагу, виділена курсивом та позначена символом .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]