Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fMR_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
321.54 Кб
Скачать

Тема 2.3. Типологія видів економічного аналізу

Управління та функції управління. Види економічного аналізу, їх класифікація залежно від: змісту функцій управління, об’єкта та суб’єктів управління; змісту та повноти питань, терміну проведення дослідження; використання засобів комп’ютерної техніки.

Поточний (ретроспективний), оперативний та перспективний економічний аналіз: зміст, завдання, організація, інформаційне забез­печення, методика і методологія.

Внутрішньогосподарський аналіз: об’єкти внутрішньогосподар­ського аналізу; особливості; організація; зміст; завдання; основні джерела інформації; методи аналізу; його місце в системі управління підприємством і його структурними підрозділами.

Фінансово-економічний, техніко-економічний, аналітико-еконо­мічний, соціально-економічний аналіз: їх сутність; зміст; завдання; основні джерела інформації; методи аналізу; послідовність аналізу; їх місце в системі комплексного економічного аналізу. Стратегічний аналіз.

Функціонально-вартісний аналіз: сутність; зміст; принципи, зав­дання і етапи.

Фінансовий та управлінський аналіз: зміст, завдання, основні джерела інформації, методи аналізу, місце в системі комплексного економічного аналізу.

Внутрішній та зовнішній аналіз: зміст, завдання, основні джере­ла інформації, методи аналізу, послідовність аналізу, місце в системі комплексного економічного аналізу.

Тема 2.4. Комплексний економічний аналіз в системі управління підприємством

Системний підхід та передумови проведення комплексного еко­номічного аналізу. Головні особливості системного підходу в комп­лексному економічному аналізі. Організація і здійснення комплексно­го аналізу фінансово-господарської діяльності, його зміст, завдання та інформаційне забезпечення.

Резерви підвищення ефективності виробництва та їх класифіка­ція. Методичні засади пошуку і кількісної оцінки резервів підвищення ефективності виробництва.

Методика комплексної оцінки інтенсифікації та ефективності виробництва, комплексна оцінка інтенсифікації.

Характеристика блоків комплексного економічного аналізу, взаємозв’язок основних показників.

Етапи комплексної оцінки інтенсифікації та ефективності вироб­ництва.

Тема 2.5. Методичні основи аналізу показників виробничо-фінансової діяльності підприємств

Аналіз виробництва і реалізації готової продукції, робіт та послуг.

Завдання, інформаційне забезпечення, показники обсягу вироб­ництва і реалізації готової продукції, їх взаємозв’язок, послідовність та зміст аналізу. Аналіз факторів зміни обсягу виробництва-мате­ріальних трудових ресурсів і основних засобів.

Аналіз факторів зміни обсягу реалізації готової продукції.

Аналіз собівартості реалізованої готової продукції, робіт і пос­луг. Завдання, джерела інформації, показники та зміст аналізу вироб­ничих запасів, витрат за елементами і собівартістю реалізованої гото­вої продукції.

Загальний аналіз витрат за елементами на виробництво готової продукції. Аналіз загальновиробничих і адміністративних витрат, витрат на збут.

Факторний аналіз собівартості реалізації готової продукції і ви-значення резервів її зниження.

Аналіз доходів, результатів діяльності та рентабельності під­приємства. Завдання, джерела інформації, показники і зміст аналізу.

Аналіз фінансових результатів від операційної діяльності фінан­сових операцій та іншої звичайної діяльності.

Факторний аналіз прибутку і рентабельності. Пошук резервів збільшення прибутку і рентабельності.

Аналіз використання прибутку.

Аналіз фінансового стану, завдання, джерела інформації, показники і зміст аналізу.

Оцінка динаміки та структури економічного потенціалу під­приємств.

Оборотні активи. Оцінка фінансової стійкості, типи показників, джерела фінансування активів. Аналіз фінансової стабільності плато­спроможності підприємств. Ліквідність, прибутковість, банкрутство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]