Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры маркетинговая товарная политика МТП - 6 c...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
949.25 Кб
Скачать

38. Головні етапи ціноутворення.

Існують шість головних етапів ціноутворення, а саме:

39. Методи ціноутворення.

Існують такі методи ціноутворення, а саме:

  • Метод ціноутворення на засадах беззбитковості (забезпечення цільового прибутку), згідно з яким ціну визначають, виходячи з бажаного для фірми доходу.

  • Метод установлення ціни на основі відчуття споживчої цінності товару передбачає головним чинником ціноутворення сприйняття та оцінювання товару покупцем.

  • Метод ціноутворення „середні витрати плюс прибуток” передбачає нарахування певної націнки на собівартість товару.

  • Метод установлення ціни „за аналогією” – фірма орієнтується передовсім на конкурентів.

  1. Види цін.

У комплексі сучасного маркетингу використовується багато видів цін. Наприклад, стандартні ціни, що їх фірми намагаються зберегти незмінними протягом тривалого часу. Залежно від наявності у споживача можливості вибору (тобто можливості торгуватися) розробляються гнучкі ціни. У разі купівлі великих партій товару надаються знижки з ціни, що передбачають певний зиск як для споживача, так і для продавця. У межах однієї асортиментної групи товарів ціна формує цінову лінію, що пов’язується з рівнем якості. У сфері товарного пропонування розрізняють оптові, роздрібні та закупівельні ціни, а також ціни на тарифи та послуги.

  1. Види «франко цін на товари».

Термін „франко” визначає до якого пункту на шляху просування товару від виробника до споживача транспортні витрати включаються в цінй товару. Ці пункти та варіанти цін можна класифікувати так:

  • Відпускна ціна виробника – ціна „франко – склад постачальника” або ціна „ex works”. Споживач оплачує всі витрати на доставку.

  • Ціна, що передбачає витрати на доставку товару від продуцента до залізничної станції відправлення та його завантаження у вагон, має назву „ціна франко – вагон (станція відправлення)”.

  • Якщо за міждержавних поставок, ціна передбачає оплату всіх витрат на транспортування товару до кордону, вона має назву – „ціна франко – кордон”, або „ціна Deliver at frontier„ (товар, доставлений до кордону).

  • Ціна, що передбачає оплату фірмою – постачальником доставку до порту з вивантаженням товарів на причалі перед судном має назву „ціна франко – порт відправлення „ або „франко – уздовж борту судна”. Її міжнародна назва „FAS (ФАС) – free alonqside ship”.

  • Ціна „франко – судно (порт відправлення)” – „ FOB (ФОБ) – free on board” додатково передбачає витрати на завантаження продукції на борт.

  • Ціна, що включає оплату постачальником доставки до порту призначення, має назву „ціна франко – судно – порт призначення”, або „ CAF (КАФ) – cost and freight” (вартість і фрахт).

  • Ціна, „франко – судно – порт призначення та страхування”, або ціна „CIF – cost, Insurance, Freight” включає вартість товару, його страхування на випадок псування чи втрати, а також фрахт.

  • Ціна, яка передбачає оплату постачальником усіх витрат до порту призначення разом ізвартістю розвантаження, має назву – „ціна франко – порт призначення”(ex quaq - із пристані).

  • Ціна „франко – склад споживача” (delivered dutipaid – поставлено, мито сплачено) передбачає оплату постачальником усіх витрат на доставку продукції споживачу.