Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры маркетинговая товарная политика МТП - 6 c...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
949.25 Кб
Скачать

19. Класифікація послуг виробничого

призначення

Послуги виробничого призначення стосуються об’єктів, що не присутні в готових виробах: експлуатація і ремонт обладнання, прибирання споруд і приміщень, охорона тощо. Особливе місце належить діловим послугам щодо організації управління, реклами, бухгалтерського обліку.

20.Товарна номенклатура та її показники.

Товар­на номенклатура — це систематизований перелік усіх асортиментних груп товарів і товарних одиниць, що їх пропонує виробник для реалізації. Основними показниками номенклатури продукції є ширина, насиченість, глибина та гармонійність. Показ­ник ширини дає кількісну оцінку різноманітності продукції фірми, характеризуючи кількість окремих (за призначенням або іншими властивостями) видів продукції, які виготовляє підприємство. Насиченість номенклатури відбиває загальну кількість това­рів, що входять до її складу. Кількістю пропонувань кожного з окремих видів продукції визначається глибина відповідної номенклатури. Міра подібності товарів різних асортиментних груп за призначенням, організацією та технологією виготовлення оцінюється показником гармонійності. Товари, подібні між собою за функціональним призначенням, у господарській практиці об’єд­нуються у класи: швейні вироби, трикотажні товари, галантерейні товари, культтовари тощо. Клас товарів, у свою чергу, поділяється на групи, групи — на види, види — на різновиди, різ­новиди — на марки, моделі, артикули.

Основні показники номенклатури дають кількісну оцінку можли­востей підприємства адаптуватися до змінних та неконтрольованих чинників ринку. Номенклатура товарів та послуг фірми має так органічно поєднуватися, щоб її окремі складові доповнювали одна одну. Принцип синергізму у формуванні номенклатурного пропонування сприяє найбільш ефективному використанню виробничих потужностей, науково-технічної бази, збутової мережі. Повнішу якісну оцінку товарного пропонування можна дістати, вивчивши асортимент продукції.

21.Асортимент продукції та її показники

Під асортиментом розуміють набір однакової за призначенням продукції (послуг), що конкретизується назвами, видом, гатунком, марками, артикулами. Як правило, група товарів певного асортименту характеризується схожістю функціональ­но-корисних властивостей, особливостями виготовлення, обігу та споживання в межах одного й того самого діапазону цін. З метою кількісного оцінювання товарного асортименту застосовують систему показників, які було розглянуто раніше

Характеризуючи виробничий асортимент, здебільшого застосовують такі показники, як ширина, довжина та глибина. Ширина асортименту визначається кількістю виробничих ліній. Довжиною асортименту називають кількість видів продукції, виготовлюваних на одній виробничій лінії. Глибина асортименту — це кількість модифікацій одного й того самого продукту

Незалежно від походження товарів асортиментна політика має забезпечувати:

  • задоволення запитів споживачів;

  • оптимальне використання технологічних знань та виробничого досвіду фірми;

  • залучення нових споживачів;

  • сталість фінансових результатів господарської діяльності;

  • розширення ринкових сфер виробництва та послуг фірми.