Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (24).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
690.49 Кб
Скачать

1. Екологія як наука, .Її предмет, об'єкт та основні завдання завдання.

Екологія - це наука про взаємозв'язки в надорганізменних системах, про структуру і функціонування цих систем.

Екологія як наука сформувалась в середині 19 ст., після того як було нагромаджено відомостей про різноманіття живих організмів на Землі, про особливості їхнього способу життя.Виникло розуміння того, що не тільки будова і розвиток організмів, а й взаємовідносини їх з середовищем, в якому вони живуть, підпорядковані певним закономірностям, які заслуговують спеціального і ретельного вивчення.Термін „екологія" запропонував відомий німецький зоолог Геккель, який у своїх працях „Загальна морфологія організмів" (1866) і „Природнича історія світотворення" (1868) вперше зробив спробу дати визначення суті нової науки. Слово „екологія" походить від грецького „откос", що означає „житло", “місцеперебування”, “..сховище".

Предмет: екології, що визначає її зміст є дослідження взаємозв'язків організмів з середовищем на всіх рівнях організації за принципом від простого до складного.

речовинах та інших факторах життя, які використовуються з грунту, потрібно створити такі умови, щоб у грунту вони були в оптимальній кількості і в доступних формах.

До основних закономірностей у землеробстві відносять ті що правильно відбивають вимогливість рослин до факторів життя, закони прогресивного зростання, ефективності родючості грунту в інтенсивному землеробстві, незаміності і різноманітності факторів життя рослин, мінімому, оптимуму

і максимуму обмежуючого фактора, взаємодії (сукупності дії факторів) повернення поживних речовин.

Закон прогресивного зростання ефективної родючості груну в інтенсивному землеробстві.

Основою прогресу в с/г є те що грунт, Якщо здійснювати раціональні агротехнічні заходи постійно поліпшується, тоб-то зростає його родючість та ефективність с/г виробництва. Земля, за Марксом, у процесі виробництва, якщо воно ведеться раціонально, не зношується, як нині засоби виробництва, а навпаки поліпшується, і саме це є теоретичною основою невпинного прогресу в С/г

Закон незамінності та рівнозначності факторів життя - сформульований В. Вільямсом

Суть: всі фактори життя рослин абсолютно рівнозчначні і не можуть бути замінені іншими. Рослини повинні своєчасно забезпечуватися всіма необхідними для їх життя факторами, ні один з них не може бути заміненим іншим.

Закон мінімуму, оптимуму і максимуму сформульований Саксом. За цим законом найвищий врожай можна одержати при оптимальній кількості кожного фактора (вологи, світла, повітря, тепла тощо).

Закон мінімуму відомий під назвою «Закон мінімуму Лібіха». або «Закону обмежуючого фактора», для практики землеробства дуже важливий і його треба обов'язково враховувати при проектуванні системи агротехнічних засобів для одержання високих урожаїв у конкретному господарстві і для кожного окремого поля. Це означає, що рослини насамперед слід забезпечувати тими умовами життя, яких не вистачає: наданому полі.

Суть закону: продуктивність поля перебуває у прямій залежності від необхідної складової частини поживних речовин, які грунт містить у найменшій мінімальній кількості. Лібіх сформулював закон щодо елементів живлення.

Закон обмежуючого фактору Суть: розвиток рослин і рівень урожайності будь якої культури зумовлюється факторами, які містяться в наднедостатній або надмірній кількості.

Закон землеробства - повернення поживних речовин, висловлений Ю. Лібіхом. Полягає він у тому, що треба поповнювати запаси поживних речовин в грунті, які витрачаються на створення врожаю, вимиваються тощо.

Закон плодючості Суть: На певному рівні потенціальної родючості сівозміни можно досягти за умов річної зміни в ній культур, найбільш віддалених за біологічними ознаками та агротехнікою вирощування.

2. Бур'яни та їх шкодочинна дія в агроценозах польових культур. Біологічні властивості бур'янів. Класифікація бур'янів за способом живлення, розмноження та тривалістю вегетаційного періоду.Бур'яни - це дикорослі рослини, що засмічують с/г угіддя і різко знижують продуктивність та якість вирощування культур. Бур'яни входять до складу певного агрофітоценозу, тобто сукупності видів рослин, створених на посівах під впливом природних умов і с/г діяльності людини. Основна причина шкідливої дії бур'янів полягає в тому, що вони відбивають від культурних рослин вологу, поживні речовин і світло. риятливо позначається на рості культурних Бур'яни, затінюючи грунт, знижують його температуру, а це є сприятливим і діяльності мікроорганізмів. Де які бур'яни погіршують видові. та сортові якості культурних рослин.

Бур'яни — це вогнище поширення шкідників і грибкових хвороб. Бур'яни дуже утруднюють обробіток грунту, посів, догляд за посівами та збирання врожаю. Отже, при високій забур'яненості знижується врожай, а для знищення бур'янів потрібно затрачати більше праці й коштів. При цьому значно зростає собівартість с/г продукції, а продуктивність праці навпаки, знижується.

Біологічні особливості бур'янів:

  1. Надзвичайно висока плодючість бур'янів при сприятливих умовах росту і розвитку.

  2. Властивість насіння чи плодів розповсюджуються на великій території (летючки, завитки).

  3. Здатність тривалий час зберігати свою життєздатність. 4.Нерівномірне проростання насіння.

5.Наявність чи відсутність біологічного спокою у зрілого чи недозрілого насіння на вегетативних органах. 6 Здатність насіння деяких бур'янів добре проростати на світлі.

7.Висока життєстійкість та пластичність при різних екологічних режимах

8 Наявність у багатьох видів різноякісного насіння

9 Мають могутню кореневу систему з величезним запасом поживних речовин у полікарпічних бур'янів (осот, пирій, берізка).

10.Збереження у деяких видів схожості насіння, яке знаходиться у гної,

Значення. Винищуючи шкідливих для с/г тварин (комах, мишовидних гризунів) і насіння бур'янів, птахи можуть бути важливим регулятором їх чисельності. Розумне використання птахів може значно знизити необхідність використання отрутохімікатів. Винищувачі шкідників у лісах корисні - синиці, мухоловки, іволги, дятли і т.д., на луках і полях -жайворонки, ластівки, трясогузки і т.д. Багато птахів служать об'єктами спортивного чи промислового полювання. Слід відмітній і велике естетичне значення птахів. Але птахи також забезпечують існування природних очагов ряду тяжких захворювань людини і тварин.

Клас Птахи Aves

+ П/клас 1 Ящурохвості чи давні птахи -Archaeotnithes

П/клас 2 Справжні птахи – Neorhithes

+ Надряд Зубасті птахи – Odontognathae

+ Надряд Іхтіорніси - Іchthyornithes

Надряд Плаваючі –Impennes

Ряд пінгвіноподібні – Sphenisciformes

Надряд Типові чи Новопіднебінні Neognathae

Ряд Африканські страуси