Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (2).docx
Скачиваний:
478
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
161.16 Кб
Скачать

МЕТА І ЗАВДАННЯ СТОМАТОЛОГІЇ. МЕТОДИ ОБСТЕЖЕННЯ У СТОМАТОЛОГІЇ. ЗАХВОРЮВАННЯ ЗУБІВ: КАРІЄС, ПУЛЬПІТ, ПЕРІОДОНТИТ, КЛІНІЧНІ СИМПТОМИ. ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ГОСТРОМУ ЗУБНОМУ БОЛЮ.

Слово «стоматологія» походить від двох грецьких слів: «Stoma» - рот і «Logos» - наука. Стоматологія – це наука про фізіологію, патологію, профілактику і лікування захворювань порожнини рота, щелепно-лицевої ділянки і суміжних ділянок. Вона поділяється на три великих розділи: терапевтичну, хірургічну і ортопедичну стоматології.

Стоматологія тісно пов’язана з іншими медичними дисциплінами: терапія, педіатрія, офтальмологія, інфекційні захворювання та інші. Так, перші симптоми деяких захворювань проявляються на слизовій оболонці ротової порожнини. Своєчасне виявлення цих елементів дозволяє поставити діагноз відповідного захворювання.

Виконання службових обов’язків лікаря-стоматолога до певної міри залежить від організації робочого місця. Нині приділяється велика увага технічній оснащеності стоматологічного кабінету, відділення, поліклініки. Робоче місце стоматолога, яке оснащене складним устаткуванням, дозволяє успішно вирішувати завдання щодо діагностики і лікування захворювань зубів, пародонта і слизової порожнини рота.

У стоматологічному кабінеті повинні бути робочі місця для лікаря, медичної сестри і санітарки. Робоче місце лікаря передбачає наявність стоматологічної установки, крісла, столика для лікарських засобів і матеріалів, гвинтового стільця.

Робоче місце медичної сестри повинне мати стіл для сортування інструментів, сухожарову шафу, стерилізатор і стіл для стерильних інструментів.

Медична сестра відповідає за збереження і стан устаткування кабінету, технічну справність апаратури, установок і крісел, перед початком роботи вона стерилізує інструментарій і матеріали, готує робоче місце лікаря. У її обов'язки входить керувати надходженням хворих в кабінет під час прийому, подавати лікарю необхідні інструменти і матеріали, медична сестра повністю відповідає за зберігання медикаментів, зокрема груп А і Б, стежить за санітарним станом кабінету.

Санітарка щодня проводить вологе прибирання приміщення після завершення прийому. Під час роботи кабінету вона проводить ретельну механічну обробку і миття використаних. лотків і інструментів.

 

Основні завдання стоматологічної поліклініки:

        проведення міроприємств по профілактиці захворювань щелепно-лицевої ділянки серед населення та в організованих колективах;

        організація та проведення міроприємств, направленних на раннє виявлення хворих

щелепно-лицевої ділянки серед населення та в організованих колективах;

        надання кваліфікованої амбулаторної стоматологічної допомоги.

Для здійснення цих завдань організовуються та проводяться:

        в плановому порядку профілактичні огляди організованих колективів з одночасним лікуванням виявлених хворих;

        повна санація порожнини рота в допризовників та призивних контингентів; надання екстреної допомоги хворим з гострими захворюваннями та травмами щелепно-лицевої ділянки;

        диспансерне спостереження за певними контингентами хворих стоматологічного профілю;

        надання кваліфікованої амбулаторної стоматологічної допомоги із здійсненням своєчасної госпіталізації осіб, які її потребують;

        експертиза тимчасової втрати працездатності, надання лікарняних листків, направлення на ЛТЕК;

        весь комплекс реабілітаційного лікування патології щелепно-лицевої ділянки та перш за все зубного протезування та ортодонтичного лікування;

        аналіз захворюваності стоматологічними хворобами, в тому числі захворювань з втратою працездатності;

        впровадження сучасних методів діагностики та лікування, нової медичної техніки та апаратури, лікарських засобів;

        санітарно-просвітня робота серед населення;

        міроприємства по підвищенню кваліфікації лікарів та середнього медичного персоналу.

 

Методи обстеження хворого

Методи діагностики -  прийоми, способи, технічні і лабораторні способи які використовуються лікарем при обстеженні хворого для визначення хвороби або особливого фізіологічного стану організму.

Кінцевою метою клінічного обстеження хворого є правильна постановка діагнозу, що в свою чергу необхідно для успішного лікування хворого. Слід зазначити, що обстеження порожнини рота є однією з ланок загального обстеження хворого.

Методи обстеження хворого прийнято ділити на клінічні - основні  ( використовуються біля крісла, ліжка хворого) і параклінічні – додаткові ( інструментальні, лабораторні, рентгенологічні, тобто обстеження , що проводяться в допоміжних службах).

Основні методи складаються з суб'єктивного ( опитування хворого) і об'єктивного обстеження хворого.

Додаткові методи обстеження хворого включають спеціальні клінічні методи огляду органів порожнини рота ( температурна діагностика, індексна оцінка гігієнічного стану порожнини рота, пародонтальные індекси); фунцкціональні методи обстеження( електро-одонтодіагностика, люмінесцентна діагностика, визначення стійкості капілярів пародонту, реопародонторгафия.); лабораторні методи обстеження ( клінічні і біохімічні показники крові, сечі, слини, ротової і ясенної рідини ), мікробіологічні, алергологічні, рентгенологічні методи обстеження ( контактна рентгенографія, R-графія в прикус, позаротова R-графія, панорамна R-графія, комп'ютерна R-графія, ортопантомограмма).