Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оцінка вартості підприємства.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
69.28 Кб
Скачать

4. Майновий підхід.

Згідно з майновим підходом вартість підприємства розраховується як сума вартостей усіх активів (основних засобів, запасів, вимог, нематеріальних активів тощо), що складають цілісний майновий комплекс, за мінусом зобов’язань. Основним джерелом інформації за даного підходу є баланс підприємства.

Оцінка вартості підприємства на базі активів заснована на так званому принципі субституції, згідно з яким вартість активу не повинна перевищувати замащення його складових. У рамках цього підходу виділяють такі методи:

1.оцінка за відновною вартістю активів (витратний підхід)

2.метод розрахунку чистих активів

3.розрахунок ліквідаційної вартості.

Охарактеризуймо витратний підхід. В його основу покладено принципи корисності й заміщення. Він ґрунтується на тезі, що потенційний покупець не заплатить за об’єкт більшу ціну, ніж його можливі сукупні витрати на відновлення об’єкта в поточному стані та в діючих цінах, що забезпечуватиме його власникові подібну корисність. У рамках витратного підходу основним методом оцінки вважається метод відтворення (оцінка за відновною вартістю активів). Метод базується на показниках первісної вартості активів, величини їх зносу та індексації.

Первісна вартість активів – це вартість окремих об’єктів ативів, за якою вони були зараховані на баланс підприємства.

Відновна вартість – це вартість відтворення об’єкта оцінки на дату оцінки. Вона визначається шляхом множення первісної вартості активів на коефіцієнт індексації. Враховуючи те, що з часом активи поступово втрачають споживчу вартість, на їх оцінку суттєво впливає рівень фізичного та морального зносу.

Вартість підприємства дорівнюватиме різниці між реальною вартістю його активів та ринковою ціною зобов’язань. Реальна вартість активів характеризується їх залишковою вартістю, що визначається як різниця між їх відновною (первісною) вартістю та проіндексованою сумою зносу.

5. Оцінка вартості підприємства на основі ринкового підходу.

Ринковий підхід передбачає розрахунок вартості підприємства на основі результатів його зіставлення з іншими бізнес-аналогами. Подібний бізнес повинен вестися в тій же галузі, що і об’єкт оцінки або в галузі, що є чутливою до тих самих економічних чинників.

В рамках ринкового підходу найуживанішими методами вважаються:

1.метод зіставлення мультиплікаторів

2.метод порівняння продажів (транзакцій).

Основними джерелами інформації при застосуванні цього підходу є фондові біржі та позабіржові торговельні системи, на яких мають обіг права власності на подібний бізнес, дані фінансової звітності підприємств-аналогів та ін.

1.Метод зіставлення мультиплікаторів дає змогу оцінити вартість підприємства на основі зіставлення значень окремих показників аналогічних підприємств. Метод ґрунтується на тезі про рівність окремих мультиплікаторів, розрахованих для підприємств аналогів.

Алгоритм розрахунку ринкової вартості підприємства:

- вартість підприємства, розрахована на основі зіставлення мультиплікаторів

- значення показника, що порівнюється (чиста виручка, прибуток тощо) на оцінюваному підприємстві

М – мультиплікатор (розраховується з використанням даних підприємства-аналога).

Як мультиплікатори здебільшого використовуються такі показники:

а)відношення ціни (корпоративних прав чи підприємства) до чистої виручки від реалізації

б)відношення ціни підприємства до операційного Cash-flow

в)відношення ціни до чистого прибутку

г)відношення ринкового курсу корпоративних прав до балансового.

2.Метод порівняння продажів (транзакцій) базується на оцінці вартості підприємства, виходячи з ціни продажу аналогічних об’єктів. Він передбачає, що суб’єкти ринку здійснюють операції купівлі/продажу майна за цінами, які були встановлені при купівлі/продажу аналогічних об’єктів. Оскільки абсолютних аналогів практично не існує, ціни продажу порівнюваних підприємств коригуються на спеціально обчислені поправочні коефіцієнти, які характеризують рівень відмінності об’єкта оцінки та його аналогу.

Фінансовий аналіз підприємства проводиться в два етапи:

а)аналіз фінансових звітів

б)аналіз аналітичних показників фінансового стану підприємства.

Аналіз починають з вивчення бухгалтерського балансу – виявляють помилки, що були допущені при його складанні і важливі характеристики фінансового стану підприємства: загальна вартість майна підприємства, величина власних та позикових засобів підприємства.

Однією з найважливіших характеристик фінансового стану підприємства є фінансова стійкість.

Можливі 4 типи фінансової стійкості:

1.абсолютна стійкість – для забезпечення запасів (З) достатньо власних обігових коштів; платоспроможність підприємства гарантована:

З<ВОК

2.нормальна стійкість – для забезпечення запасів крім власних обігових коштів залучають довгострокові кредити та позики; платоспроможність гарантована:

З<ВОК+Кд

3.нестійкий фінансовий стан – для забезпечення запасів крім ВОК та довгострокових кредитів і позик залучаються короткострокові кредити і позики; платоспроможність порушена, але є можливість її відновити:

З< ВОК + Кд + Кк

4.кризовий фінансовий стан – для забезпечення запасів не вистачає “нормальних” джерел їх формування; підприємству загрожує банкрутство:

З>ВОК + Кдк

Аналітичні показники фінансового стану підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]