Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дпі.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

7.Організація роботи управління податкового контролю юридичних осіб

В ході ознайомлення з організацією роботи відділу податкового контролю юридичних осіб було встановлено, що основним завданням його є здійснення контролю за додержанням юридичними особами, незалежно від форм власності і підпорядкування, вимог чинного податкового та валютного законодавства , правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджету податків, зборів, інших обов’язкових платежів, встановлених законодавством.

Даний відділ виконує такі основні функції:

  1. Інформаційна робота з органами державної податкової служби і зовнішніми організаціями.

  2. Формування плану - графіку перевірок.

  3. Організація виїзних планових та позапланових перевірок платників податків”.

При складанні планів–графіків проведення перевірок суб’єктів господарювання необхідно керуватися вимогами ст. 11-1 Закону України від 04.12.90 № 509-ХІІ „Про державну податкову службу в Україні” (із змінами та доповненнями), який визначає, що планова виїзна перевірка проводиться за сукупними показниками фінансово-господарської діяльності платника податків за письмовим рішенням керівника відповідного органу державної податкової служби не частіше одного разу на календарний рік.

До плану графіку в першу чергу включаються підприємства які:

А) не перевірялись більше трьох років.

Б) мають незначне податкове навантаження (менше 7%).

В) якщо сума нарахованого до сплати податку на додану вартість має нульове або від’ємне значення.

Планові перевірки проводяться лише у разі їх включення до плану-графіку. За 10 днів до початку планової виїзної перевірки платникам податків направляється повідомлення про наступну перевірку.

Підставою виходу на перевірку є оформлення направлення(Додаток 9) за підписом керівника податкового органу, де вказується термін, мета перевірки і склад перевіряючих. Направлення реєструються в спеціальному журналі видачі направлень.

Обов’язковим при виході на перевірку є наявність плану перевірки з переліком питань які підлягають перевірці, який затверджується начальником ДПІ.

По результатах перевірки складається акт (у разі відсутності порушень довідка) у двох примірниках та підписується протягом 5-ти робочих днів від дня закінчення установленого для проведення перевірки строку.

Протягом 10-ти робочих днів від дня реєстрації акта перевірка керівником ДПІ приймається податкове повідомлення-рішення (рішення про застосування фінансових санкцій).

За актами порушень, за які передбачено кримінальну відповідальність, якщо її розслідування не належить до компетенції податкової міліції  здійснюється передача матеріалів відповідним правоохоронним органам.

Працівниками управління податкового контролю юридичних осіб Тернопільської об’єднаної ДПІ у січні-листопаді 2010 проведено 427 документальних перевірок суб’єктів підприємницької діяльності (а це на 37 більше, ніж за відповідний період 2009) і в 256 з них встановлено порушення норм чинного податкового та валютного законодавства. До бюджету донараховано майже 17 мільйонів гривень податків та штрафних санкцій. До адміністративної відповідальності притягнуто 279 посадових осіб на суму майже 48 тисяч гривень.