Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дпі.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

6. Організація роботи відділу погашення прострочених податкових зобов’язань

Основним завданням відділу погашення прострочених податкових зобов’язань є стягнення податкового боргу.

Для цього працівниками проводиться як аналітична робота з встановлення причин виникнення заборгованості, так і практична, направлена на погашення наявних боргів та запобіганню виникнення нових. Відділом проводяться заходи з  виявлення місцезнаходження боржника, виявлення активів боржників, у т.ч. їх структурних підрозділів.

Проводяться заходи по погашенню податкового боргу, а саме вилучення готівкових коштів, стягнення коштів з рахунків боржників, опис активів боржників, підготовка необхідних документів та здійснення заходів для реалізації активів боржника, які перебувають у податковій заставі, підготовка матеріалів щодо порушення справ про банкрутство боржників, підготовка матеріалів на розірвання трудового договору (контракту) з керівниками підприємств – боржників, підготовка матеріалів щодо звернення стягнення на активи боржників у судовому порядку, проведення заходів по скороченню податкового боргу, підготовка матеріалів для укладання мирової угоди, підготовка рішень для списання безнадійного податкового боргу, підготовка необхідних документів для надання (дострокового розірвання) відстрочок (розстрочок) по сплаті податкових зобов’язань, надання відстрочок (розстрочок) по сплаті податків та інших платежів на умовах податкового кредиту у межах своїх повноважень та контроль за дотриманням умов податкового кредиту, супровід справ, що розглядаються в судах, та участь у судових засіданнях, виявлення, облік, збереження та реалізація безхазяйного майна та майна, що перейшло у власність держави, скарбів, контроль за надходженням коштів до державного бюджету від реалізації такого майна виявлення сумнівних фінансових операцій та надання у встановленому порядку відповідної інформації до регіонального підрозділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом.

Процедуру стягнення податковими органами коштів та продажу інших активів платника податків, які перебувають у податковій заставі в рахунок погашення бюджетної заборгованості, у разі, коли інші передбачені Законом України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" заходи з погашення податкового боргу платника податків не дали змоги погасити його у повному обсязі, встановлює Постанова Кабінету Міністрів України “ Порядок стягнення коштів та продажу інших активів платника податків, які перебувають у податковій заставі

Стягнення коштів та продаж інших активів застосовується не раніше ніж на 30 календарний день з моменту надіслання платнику податків другої податкової вимоги.

Стягнення коштів здійснюється шляхом надіслання установам банків, що обслуговують такого платника податків, платіжних вимог на суму податкового боргу або його частини.

Під час практики я ознайомився з порядком   підготовки і вручення боржникам податкових вимог. Відділ з погашення прострочених податкових зобов’язань надсилає платнику податкову вимогу(Додаток 8) у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов’язання в установлені строки (впродовж 30 днів). В разі, якщо платник податку впродовж 30 днів не сплатить суму податкового зобов’язання, працівники відділу надсилають ще одну податкову вимогу. Податкові вимоги мають містити суму податкового боргу, належного до сплати, пені та штрафних санкцій, перелік запропонованих заходів із забезпечення сплати суми податкового боргу.

Станом на 1 лютого 2011 року податковий борг суб’єктів господарювання, які перебувають на обліку у Тернопільській об’єднаній ДПІ, до зведеного бюджету склав 54,8 млн. грн.

Найбільше боргують платники, щодо яких порушили провадження у справі про банкрутство. Вони винні 24,7 млн. грн., що складає 45 % від загальної суми боргу.

Впродовж січня податковий борг до зведеного бюджету було погашено у розмірі 9,5 млн. грн.

Структурним підрозділом за рахунок заходів по сплаті податкового боргу, мобілізовано до зведеного бюджету майже 2 млн. грн., що на 65 тис. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них до місцевого бюджету забезпечено понад 458 тис. грн. надходжень.