Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дпі.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

5. Організація роботи відділу реєстрації та обліку платників податку

Відділ реєстрації та обліку платників податків виконує такі функції:

  1. Реєстрація платників;

  2. Взяття на облік суб’єкта оподаткування - фізичної або юридичної особи; організація робіт по заповненню облікових карток; перевірка документів, необхідних для взяття суб’єкта оподаткування на облік;

  3. Зняття з обліку суб’єкта оподаткування - отримання та перевірка документів, необхідних для зняття з обліку суб’єкта оподаткування;

  4. Видача довідок, свідоцтв про реєстрацію / перереєстрацію (взяття на облік / зняття з обліку) в податковій інспекції;

  5. Ведення реєстраційної частини особових справ платників податків;

  6. Передача списків платників до підрозділів оподаткування для встановлення переліку платежів, що повинні сплачувати платники податків.

Ведення обліку платників податків є одним із способів податкового контролю. Облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення органами державної податкової служби контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби.[11]

Взяттю на облік або реєстрації в органах державної податкової служби підлягають усі платники податків.

Стосовно кожного платника податків, взятого на облік в органі державної податкової служби згідно з цим Порядком, формується облікова справа.

Для взяття на облік платник податків – юридична особа (резидент) подає до органу державної податкової служби:

  • заяву за ф. № 1-ОПП(Додаток 4);

  • копію свідоцтва про державну реєстрацію;

  • копію документа, що підтверджує присвоєння коду за ЄДРПОУ

З метою перевірки достовірності даних про платника податків – юридичної особи, відомості про яку включаються до Єдиного державного реєстру, орган державної податкової служби може звернутись до державного реєстратора за отриманням витягу з Єдиного державного реєстру.

Взяття на облік за основним місцем обліку фізичної особи - підприємця здійснюється після її державної реєстрації згідно із Законом органом державної податкової служби за місцем її державної реєстрації на підставі:

  • відомостей з відповідної реєстраційної картки на проведення державної реєстрації фізичної особи – підприємця;

  • відповідного повідомлення державного реєстратора про судове рішення щодо відміни державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця та внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру.

Для реєстрації платником податку на додану вартість необхідно подати реєстраційну заяву за ф. №1-ПДВ(Додаток 5) разом із оригіналом платіжного документа про сплату встановленої суми за Свідоцтво.

Не пізніше наступного робочого дня після реєстрації заяви за ф. №1-ПДВ вона разом із додатками передається до підрозділу оподаткування юридичних (фізичних) осіб для прийняття рішення про реєстрацію особи як платника ПДВ.

Протягом 10 календарних днів від дня отримання реєстраційної заяви відділом реєстрації та обліку платників податків видається платнику або представнику платника Свідоцтво.[11]

Підставами для початку проведення підрозділами (органами) ДПС заходів у зв'язку з припиненням платника податків є одержання хоча б одного з таких документів (відомостей):

- відомостей державного реєстратора про внесення до ЄДР запису про рішення засновників (учасників) щодо припинення юридичної особи або запису про рішення фізичної особи - підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності;

- відомостей з ЄДР чи ЄДРПОУ, повідомлення органу державної реєстрації про закриття відокремленого підрозділу;

- заяви за ф. № 8-ОПП від платника податків, але за умови внесення до ЄДР запису про прийняття рішення про припинення(Додаток 6);

- відповідного рішення суду.

Протягом двох робочих днів після отримання першого з документів про припинення платників податків підрозділ реєстрації та обліку платників податків формує по кожному платнику податків обхідний лист.

Обхідні листи зберігаються у підрозділі реєстрації та обліку платників

податків та надаються для підписання відповідним підрозділам у разі завершення ними відповідних заходів у зв’язку з припиненням платника податків. Обхідні листи повинні бути підписані відділом прострочених податкових зобов’язань, відділом оподаткування юридичних(фізичних) осіб, відділом податкової міліції.

Дата зняття з обліку відповідає даті закриття останньої картки особових рахунків платника податків та фіксується у журналі за  ф. № 6-ОПП(Додаток 7).

Якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом, та у разі:

  • неподання протягом одного року до органів ДПС податкових декларацій, документів податкової звітності,

  • якщо установчі документи суперечать чинному законодавству,

  • провадження діяльності, яка суперечить установчим документам та законодавству,

  • наявності в ЄДР запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням,

  • наявності в органі ДПС передбачених законами інших підстав для постановлення судового рішення щодо припинення (ліквідації) чи скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання – то керівник органу ДПС приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, постановлення судового рішення про припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, визнання повністю або частково недійсними установчих документів чи змін до них.

Відділ реєстрації та обліку платників податків працює у тісній взаємодії з іншими підрозділами ДПІ і у межах своєї компетенції має взаємовідносини з державним реєстратором, прокуратурою, фінансовим управлінням, установами банків та іншими установами та організаціями.

Станом на 1 січня 2011 року в Тернопільській об’єднаній ДПІ на обліку перебуває 1896 платників податку на додану вартість, з них: 1425 – юридичних осіб та 471 фізична особа – підприємець.

Більшість з них зареєстровані у місті Тернополі, а саме - 1567 суб’єктів господарювання – платників податку на додану вартість, що становить 83 %, з них: 1183 – юридичні особи та 384 приватні підприємці. У Тернопільському районі зареєстровано 329 платників податку на додану вартість, або 17 %, з них 242 юридичні особи та 87 суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб.