Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дпі.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

2.Організація роботи організаційно-розпорядчого відділу

Організаційно-розпорядчий відділ є структурним підрозділом у складі Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції.

У своїй діяльності підпорядкований та підзвітний начальнику Тернопільської ОДПІ.

Відділ здійснює свою роботу відповідно до завдань, визначених Законами України “Про державну податкову службу в Україні”, “Про внесення змін і доповнень до Закону України “Про державну податкову службу в Україні” та Положенням про організаційно-розпорядчий відділ Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції.

Кількісний склад відділу визначається на підставі типової структури інспекції і становить на сьогодні 3 працівники.

Працівники відділу не мають права займатися підприємницькою діяльністю, а також працювати за сумісництвом на підприємствах, в установах, організаціях, окрім наукової та викладацької діяльності.[6]

На посади працівників відділу призначаються особи, які відповідають вимогам кваліфікаційних характеристик, посадових інструкцій на конкурсній основі.

Для забезпечення виконання поставлених перед відділом завдань виконуються функції:

  1. Керівництво;

  2. Організація роботи податкової інспекції, планування та координація робіт структурних підрозділів;

  3. Робота з персоналом;

  4. Інформаційна робота з органами державної податкової служби і зовнішніми організаціями;

  5. Загальне діловодство;

  6. Збереження документів на паперових носіях;

  7. Модернізація державної податкової служби України.

Функція “Організація роботи податкової інспекції, планування та координація робіт структурних підрозділів” містить такі процедури:

  • аналіз виконання доведених до структурних підрозділів державної податкової інспекції показників та підготовка пропозицій для вжиття організаційних заходів щодо поліпшення роботи із мобілізації надходжень до бюджетів всіх рівнів;

  • вивчення структури державної податкової інспекції, розмежування функцій та процедур між структурними підрозділами;

  • оцінка ефективності роботи структурних підрозділів інспекції, розробка та внесення пропозицій щодо її удосконалення;

  • організація та координація роботи структурних підрозділів щодо виконання ними спільних завдань та заходів (за дорученням керівництва ДПІ);

  • надання пропозицій керівництву ДПІ щодо закріплення податків та платежів за структурними підрозділами ДПІ та окремими працівниками;

  • участь у здійсненні заходів щодо модернізації державної податкової служби України;

  • організація та проведення семінарів, нарад, навчань, надання практичної допомоги структурним підрозділам ДПІ в організації роботи;

Свою практичну діяльність відділ здійснює у тісній взаємодії з іншими структурними підрозділами інспекції, державної податкової адміністрації в області і правоохоронними органами області, банківськими установами у відповідності з Положенням та Регламентом роботи Тернопільської ОДПІ.

3. Організація роботи відділу економічного аналізу та прогнозування

Відділ економічного аналізу є структурним підрозділом Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції і налічує 5 працівників.

Свою діяльність відділ здійснює у відповідності до Конституції України, Законів України, Постанов Верховної Ради України, Указів і Розпоряджень Президента України, Постанов та Розпоряджень Кабінету Міністрів України, наказів, розпоряджень Державної податкової адміністрації України, ДПА в Тернопільській області та Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції, а також інших нормативних, інструктивних, методичних документів та Положення про відділ економічного аналізу та прогнозування.

Начальник відділу, призначається і звільняється у встановленому порядку начальником Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції за письмовим погодженням Голови Державної податкової адміністрації в Тернопільській області. [2]

На посади спеціалістів відділу призначаються особи, які відповідають вимогам, встановленим кваліфікаційними характеристиками посад працівників.

В процесі проходження практики у відділі економічного аналізу та прогнозування я мав змогу ознайомитись з основними завданнями та функціями відділу.

Завданнями відділу є комплексний аналіз і прогнозування надходжень до зведеного, державного та місцевих бюджетів, визначення причин відхилень, в тому числі невиконання прогнозних показників надходжень, вироблення спільно з іншими структурними підрозділами Тернопільської об'єднаної ДПІ пропозицій щодо збільшення грошових надходжень до бюджетів та зменшення податкової заборгованості, здійснення аналітичної роботи щодо визначення прогнозної бази оподаткування платників податків, аналізу їх фінансового стану, повноти розрахунків з бюджетом, узагальнення та внесення пропозицій щодо змін до податкового законодавства.

Для забезпечення виконання поставлених перед відділом завдань виконуються функції:

  1. Адміністрування податку на додану вартість, містить такі процедури:

  • аналіз надходжень, аналіз податкової звітності платника податку;

  • системний аналіз результатів роботи державної податкової інспекції у розрізі платників, оцінки надходжень по джерелах сплати, динаміки новоствореного податкового боргу, рівня використання бази оподаткування;

  1. Економічний аналіз та прогнозування податкових надходжень передбачає:

  • узагальнення, зведення комплексних заходів (планів) щодо забезпечення надходжень до бюджету та адміністрування податків і платежів;

  • аналіз та обчислення показників бази оподаткування в розрізі податків, платежів, рівнів бюджету та платників;

  • ведення інформаційно-аналітичної бази даних на основі показників звітності;

  • здійснення оперативного аналізу та формування аналітичних матеріалів по показниках щоденної, щодекадної, щомісячної, щокварта-льної, річної звітності, виявлення негативних тенденцій та надання пропозицій керівництву щодо їх подолання;

  1. Інформаційна робота з органами державної податкової служби і зовнішніми організаціями;

  2. Збереження документів на паперових носіях.

Розрахунок прогнозних надходжень платежів на поточний місяць здійснюється у чотири етапи:[8]

І етап: попередній прогноз складається за п’ять календарних днів до початку місяця та передбачає його розрахунок з урахуванням фактичної сплати та аналізу тенденцій розрахунків з бюджетом у місяці, що передує прогнозованому.

IІ етап: оперативний прогноз складається на 7 календарний день поточного місяця з урахуванням фактичних надходжень попереднього місяця.

IIІ етап: уточнений прогноз складається з 8 до 23 календарного дня поточного місяця та передбачає:

  1. опрацювання наданих у поточному місяці податкових декларацій та розрахунків, зокрема, декларацій з податку на прибуток, декларацій з ПДВ (у відповідні місяці);

  2. врахування надходжень у поточному місяці:

- від контрольно-перевірочної роботи;

- у рахунок погашення податкового боргу;

- відстрочених або розстрочених сум податкових зобов’язань;

- від заходів, вжитих підрозділами податкової міліції.

IV етап: підсумковий прогноз складається з 23 календарного дня до кінця поточного місяця та передбачає:

  1. врахування фактичної сплати платежів за підсумками поданих платниками податків декларацій та розрахунків;

  2. опрацювання та уточнення списків платників, по яких очікується сплата платежів до державного бюджету за рахунок проведеного відшкодування податку на додану вартість, які узагальнюються у розрізі регіонів, ДПІ, СДПІ та бюджетоформуючих платників податків.

Протягом січня – грудня 2010 року Тернопільською ОДПІ перераховано до Зведеного бюджету України 722091 тис. грн., що становить 92,3 % розрахункової бази на цей період. Зокрема податку на прибуток підприємств надійшло 95848 тис. грн. , або 93,5 % від запланованого; податку на додану вартість 200552,4 тис. грн., або 73% від плану; податку на доходи фізичних осіб 299866,7 тис. грн. або 101, 6 % розрахункової бази.(Додаток 3)

Порівнюючи ці результати з аналогічним періодом 2009 року помітні зрушення у роботі ДПІ, адже до Зведеного бюджету надійшло на 92115 тис. грн. більше, що говорить про ефективність діяльності Тернопільської ОДПІ.