Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 13 ГПУ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
63.45 Кб
Скачать

2. Позови про витребування майна з чужого незаконного володіння.

Крім реституції при визнанні правочинів недійсними, з метою повернення майна в натурі, переданого за недійсним правочином, необхідно використовувати такий спосіб захисту права власності, як віндикація, що закріплено нормами глави 29 ЦК України. Так, ст. 330 ЦК України відмежовує випадки, в яких адекватним способом захисту порушеного права є визнання правочину недійсним та застосування наслідків його недійсності, від випадків, коли має заявлятися позов про витребування майна з чужого незаконного володіння. Такі позови слід заявляти у разі, якщо набувач, який набув майно за недійсним правочином, в подальшому відчужив таке майно іншій особі.

Якщо після недійсного правочину було укладено ще декілька, то вбачається вірним визнавати недійсним не всі правочини, а лише перший і заявляти позов про витребування майна в останнього набувача. При цьому право на витребування майна з чужого володіння не потребує визнання недійсним правочину, за яким майно вибуло від незаконного власника, воно лише обмежене добросовісністю набувача і зберігається за власником за умови, якщо майно вибуває з його володіння поза його волею, що і необхідно довести у суді.

3. Позови про розірвання договору купівлі-продажу

У випадках невиконання умов договору купівлі-продажу може бути пред‘явлено позов про розірвання договору купівлі-продажу державного та комунального майна у встановленому законом порядку.

Частиною 5 ст. 27 Закону України «Про приватизацію державного майна» передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір купівлі-продажу може бути розірвано або визнано недійсним за рішенням суду в разі невиконання іншою стороною зобов'язань, передбачених договором купівлі-продажу, у визначені строки.

Згідно зі ст. 29 Закону України “Про приватизацію державного майна” покупці, які не розрахувалися за об‘єкт приватизації, що придбаний шляхом викупу, на аукціоні, або за конкурсом на протязі 60 днів з моменту укладання або реєстрації відповідної угоди, сплачують на користь органу приватизації штраф у розмірі і порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Умовами договору може бути передбачено обов’язок покупця щодо збереження протягом визначеного періоду профілю діяльності приватизованого об‘єкта. У випадку недотримання цієї умови покупець сплачує штраф у розмірі 10 відсотків вартості придбаного майна.

Згідно зі ст.22 Закону України “Про приватизацію невеликих державних підприємств (мала приватизація)”, покупець зобов‘язаний внести плату за придбаний об‘єкт на протязі 30 календарних днів з моменту переходу до нього права власності.

У разі розірвання в судовому порядку договору купівлі-продажу у зв'язку з невиконанням покупцем договірних зобов'язань приватизований об'єкт підлягає поверненню у державну власність, включаючи земельну ділянку, на якій він розташований.

4. Позови про стягнення заборгованості з платежів за договором купівлі-продажу.

Якщо державним інтересам заподіяно шкоду у зв‘язку з неперерахуванням плати за придбане державне чи комунальне майно прокурор повинен пред‘явити позов в інтересах держави в особі регіонального відділення Фонду державного майна України або органу управління комунальним майном до боржника (покупця по договору) про стягнення заборгованості щодо оплати державного чи комунального майна, штрафу і пені за порушення строків, встановлених договором.

Частиною 5 статті 29 Закону України «Про приватизацію державного майна» передбачена цивільно-правова відповідальність покупців при повному або частковому невиконанні умов договорів купівлі-продажу:

- у разі порушення встановлених умовами договору купівлі-продажу строків внесення інвестицій у встановленому обсязі покупцями сплачується пеня у розмірі 0,1 відсотка вартості не внесених інвестицій за кожний день прострочення;

- у разі розірвання договору купівлі-продажу в зв'язку з невиконанням умов договору щодо внесення інвестицій внесені частково інвестиції не повертаються, а в разі невнесення інвестицій на день подачі позову про розірвання договору покупець сплачує штраф у розмірі 10 відсотків загального обсягу інвестицій;

- у разі недотримання покупцем зобов'язань щодо збереження протягом визначеного періоду профілю діяльності приватизованого об'єкта покупець сплачує штраф у розмірі 10 відсотків вартості придбаного майна.

Штрафи стягуються з винних осіб за рішенням суду в установленому порядку та перераховуються до Державного бюджету України.

Збитки, заподіяні порушенням законодавства про приватизацію, а також витрати щодо забезпечення збереження об'єктів приватизації на період до моменту передачі майна, підлягають відшкодуванню за позовами заінтересованих осіб у порядку, передбаченому законодавством України.

До позовів, пов’язаних з відчуженням державного та комунального майна, обов’язково додаються наступні копії документів, завірених належним чином:

- договір купівлі-продажу;

- свідоцтво про державну реєстрацію сторін;

- приватизаційні документи (план приватизації, заява покупців, акт про інвентаризацію та інше при необхідності);

- необхідні для підтвердження позовних вимог платіжні документи;

- розрахунок ціни позову;

- поштові квитанції відправки позовних заяв, розрахунків і необхідних документів сторонам у справі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]