Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 13 ГПУ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
63.45 Кб
Скачать

1. Про визнання договору купівлі-продажу недійсним.

Виявлені порушення законодавства про відчуження державного та комунального майна вимагають від прокурора вжиття заходів щодо їх усунення, у т.ч. і цивільно-правового характеру, спрямованих на відшкодування шкоди, заподіяної державі.

При укладанні договорів купівлі-продажу майна покупець зобов’язаний своєчасно внести плату за придбані ним при приватизації об’єкти державного чи комунального майна та виконати інші обов’язки, передбачені договором.

Прокурор під час перевірки договорів купівлі-продажу державного та комунального майна повинен з’ясувати, чи підлягає об’єкт державного (комунального) майна приватизації (продажу), яким методом він приватизований (відчужений) і чи відповідає цей метод закону, правильність оформлення договору, його відповідність нормам Цивільного кодексу України та законодавству про приватизацію та продаж такого майна.

Порушення встановленого законодавством порядку приватизації (відчуження майна) або прав покупців є підставою для визнання недійсним договору купівлі-продажу державного або комунального майна в порядку, передбаченому законодавством.

Недійсності договорів (правочинів) присвячений параграф 2 Глави 16 Розділу ІV, статті 215-236 ЦК України; також положення ГК України про недійсність господарського зобов’язання (статті 207-208), ч. 6 ст. 29 Закону України «Про приватизацію державного майна» та інше.

Термін «правочин» увів у використання Цивільний кодекс України 2003 року, він означає дію особи, спрямовану на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Відповідно до ст. 205 ЦК України правочин може вчиняться усно або в письмовій формі. При цьому, у сфері розпорядження державним та комунальним майном встановлена виключно письмова форма, а дійсності договір купівлі-продажу такого майна набуває тільки за умови нотаріального посвідчення та, у випадках, передбачених законом, державної реєстрації.

Можливість визнання недійсним договору купівлі-продажу державного майна передбачена ч. 5 ст. 27 Закону України «Про приватизацію державного майна».

Визнання договору купівлі-продажу майна недійсним пов’язане з анулюванням правових наслідків його вчинення і встановленням наслідків, передбачених законом. Цивільний кодекс України передбачає лише двосторонню реституцію.

Відповідно до ст. 29 Закону України «Про приватизацію державного майна» збитки, заподіяні порушенням законодавства про приватизацію підлягають відшкодуванню за позовами заінтересованих осіб у порядку, передбаченому законодавством України. 

Порядок повернення у державну власність об’єктів приватизації у разі розірвання або визнання недійсними договорів купівлі-продажу таких об’єктів затверджено постановою Кабінету міністрів України від 18.01.2001 № 32.

При цьому слід мати на увазі, що на відміну від ЦК УРСР, відповідно до якого застосування реституції судом було його обов’язком, частина 5 статті 216 ЦК України зазначає, що суд може застосовувати наслідки недійсності правочину з власної ініціативи, що є його правом. Але у відношенні оспорюваних правочинів таким правом суди не наділені. Тому у позовній заяві необхідно зазначати і наслідки визнання договору недійсним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]