Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по офор..doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
254.98 Кб
Скачать

4.5. Переліки

Переліки, за потреби, можуть бути наведені всередині пунктів або підпунктів. Перед переліками ставлять двокрапку.

Перед кожною позицією переліку слід ставити малу літеру української абетки з дужкою, або дефіс (перший рівень деталізації). Для подальшої деталізації переліку слід використовувати арабські цифри з дужкою (другий рівень деталізації). Наприклад:

а) точкові дефекти:

  1. вакансії;

  2. міжвузловий атом;

  3. домішковий атом;

б) лінійні дефекти:

1) дислокації.

Переліки першого рівня деталізації друкують маленькими літерами з абзацного відступу, другого рівня – з відступом відносно місця розташування переліків першого рівня.

4.6. Формули та рівняння

Формули і рівняння розташовують після тексту, в якому вони згадуються, посередині сторінки. Вище і нижче кожної формули або рівняння має бути залишено не менше одного вільного рядка.

Формули і рівняння у ДР (КР) (за винятком формул і рівнянь, наведених у додатках) слід нумерувати порядковою нумерацією в межах розділу. Номер формули або рівняння складається з номера розділу і порядкового номера формули або рівняння, відокремлених крапкою, наприклад: “формула (2.1)” – друга формула першого розділу. Номер формули або рівняння зазначають на рівні формули або рівняння в дужках у крайньому правому положенні на рядку. При позначенні одним номером групи формул номер ставлять за фігурною дужкою проти середини цієї групи. Фігурну дужку ставлять кутом до номера, по висоті вона повинна охоплювати всю групу формул. Формули, що йдуть одна за одною і не розділені текстом відокремлюють комою.

При використанні формул з літературних джерел, у тексті ДР (КР) повинні бути, посилання на ці джерела.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів, що входять до формули чи рівняння, слід наводити безпосередньо під формулою у тій послідовності, в якій вони наведені у формулі чи рівнянні. Пояснення значення кожного символу чи числового коефіцієнту слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають з абзацу словом “де” без двокрапки. Наприклад:

Цитата в тексті: “Ударну в’язкість (КС) у Дж/см2 розраховують за формулою:

, (2.1)

де К – робота удару, Дж, S0 – початкова площа поперечного перерізу зразка у місці концентратору, м2 [23].”

Розмірність того самого параметра в межах ДР (КР) повинна бути однаковою.

Переносити формули чи рівняння на наступний рядок допускається тільки на знаках виконуваних операцій, повторюючи знак операції на початку наступного рядка. Коли переносять формули чи рівняння на знаковій операції множення, застосовують знак “”.

4.7. Таблиці

Цифровий матеріал, як правило, оформлюють у вигляді таблиць відповідно до прикладу (таблиця 5.1).

Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії зліва, справа і знизу, що обмежують таблицю, можна не проводити, якщо їх відсутність не ускладнює користування таблицею.

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, у якому вона згадується вперше або на наступній сторінці, таким чином, щоб її можна було читати без повороту переплетеного блоку ДР (КР) або з поворотом за годинниковою стрілкою. Якщо ДР (КР) містить невелику кількість сторінок тексту і велику кількість таблиць, їх допускається поміщати за номерами наприкінці ДР (КР). На всі таблиці мають бути посилання в тексті ДР (КР).

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу, за винятком таблиць, наведених у додатках. Номер таблиці складається з номеру розділу і порядкового номеру таблиці, відокремлених крапкою, наприклад: “Таблиця 2.2” – друга таблиця другого розділу.

Таблиця 2.2–

(номер)

Структурна схема таблиці

(назва таблиці)

Головка

Заголовки стовпців

Підзаголовки стовпців

Рядки

(горизонтальні рядки)

Боковик Стовпці (колонки)

(заголовки рядків)

Таблиця 5.1–

Результати регресійного аналізу легувальних комплексів

Легуючий комплекс

Рівняння регресії

Дисперсія параметру оптимізації

Критерій Фішера, F

Розрахунковий

Таблич

ний

C-Cr-Si-P3М

δ5=51.61-135.3С-0.53Cr+212 P3М, %

0.25

5.36

5.36

Таблиця може мати назву, яку друкують маленькими літерами (крім першої великої) і вміщують над таблицею. Назва має бути стислою і відбивати зміст таблиці. Заголовок таблиці не підкреслюють. Назву таблиці відокремлюють від самої таблиці одиничним інтервалом.

Таблицю з великою кількістю стовпців можна ділити на частини, розміщуючи одну частину під іншою в межах одної сторінки, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку. Якщо рядки або стовпці таблиці виходять за межі формату сторінки, то в першому випадку в кожній частині таблиці повторюють її головку, в другому випадку – її боковик. При поділі таблиці на частини допускається заміняти її головку або боковик відповідно номерами стовпців чи рядків, нумеруючи їх арабськими цифрами у перший частині таблиці. Слово “Таблиця__” вказують один раз зліва над першою частиною таблиці, над іншими частинами таблиці пишуть: “Продовж. табл.________” і з зазначенням номера таблиці. Заголовок таблиці не повторюють.

Заголовки стовпців таблиці починають з великої літери, а підзаголовки – з малої, якщо вони складають одне речення з заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з великої літери. В кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки стовпців указують в однині. При необхідності нумерації показників, параметрів або інших даних в боковику таблиці порядкові номери вказують у стовпці перед їхнім найменуванням, стовпець “№ п/п” в таблицю не включають.

Якщо текст, який повторюється в стовпці таблиці складається з одного слова, його можна заміняти лапками; якщо з двох або більше слів, то при першому повторенні його заміняють словами “Те саме”, а далі лапками.

Ставити лапки замість цифр, марок, знаків, математичних і хімічних символів, які повторюються, не слід. Якщо цифрові або інші дані в якому–небудь рядку таблиці не подають, то в ньому ставлять прочерк.

Якщо цифрові дані в стовпцях (або рядках) мають різну розмірність, її вказують у заголовку кожного стовпця (рядка). Якщо всі параметри, розміщені в таблиці, мають тільки одну розмірність, скорочене позначення одиниці виміру поміщають у заголовку таблиці після коми. Включати в таблицю окремий стовпець “Одиниці вимірювань” не допускається.

Слова “більш”, “не більш”, “менш”, “не менш” “у межах” та інші обмежувальні слова не допускається вказувати в таблиці поруч із числовими значеннями величин. Вони розміщаються в боковику таблиці або в заголовку стовпця поруч із найменуванням відповідного параметра або показника розмірності. Після найменування показника перед розмірністю, а також перед обмежувальними словами треба ставити кому.