Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по оформленню 2010р Литвин Потопа.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
484.35 Кб
Скачать

КРИВОРІЗЬКИЙ ФАКУЛЬТЕТ

ДЕРЖАВНОГО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

„ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

К.Л. Потопа

Н.В. Литвин

Методичні вказівки

до оформлення курсових, кваліфікаційних і дипломних робіт

для студентів напрямів підготовки: "Соціологія", "Психологія", "Економічна кібернетика", "Облік і аудит", "Менеджмент"

заочної форми навчання

Затверджено

науково-методичною радою КФ ЗНУ

протокол № 3 від "04" листопада 2010 р.

Кривий Ріг

2010

У ДК 001.89.(076)

ББК 74.4. я73

Потопа К.Л., Литвин Н.В. Методичні вказівки до оформлення курсових, кваліфікаційних і дипломних робіт для студентів напрямів підготовки: "Соціологія", "Психологія", "Економічна кібернетика", "Облік і аудит", "Менеджмент" заочної форми навчання. – Кривий Ріг: КФ ЗНУ, 2010. – 63 с.

Методичні вказівки містять рекомендації та основні вимоги до оформлення курсових, кваліфікаційних і дипломних робіт.

Призначені для студентів напрямів підготовки: "Соціологія", "Психологія", "Економічна кібернетика", "Облік і аудит", "Менеджмент" заочної форми навчання.

Рецензент В.О. Комаров

Відповідальний за випуск К.Л. Потопа

ЗМІСТ

ВСТУП 4

ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ СТУДЕНТСЬКИХ РОБІТ 7

1.1. Загальні положення 7

1.2. Структура роботи 9

1.3. Нумерація 14

1.4. Ілюстрації 15

1.5. Формули 18

1.6. Специфіка стилю науково-дослідної роботи 19

1.7. Загальні правила цитування та посилання 21

1.8. Оформлення списку використаних джерел 23

1.9. Додатки 29

ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ, УЗГОДЖЕННЯ, РЕЦЕНЗУВАННЯ І ЗАХИСТУ СТУДЕНТСЬКИХ РОБІТ 31

ДОДАТКИ 35

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 61

ВСТУП

Для забезпечення права громадян України на вибір своєї освіти, а також із метою створення умов для гнучкого реагування вищої школи на запити суспільства в умовах ринкової економіки та гуманізації освітньої системи у нашій країні у відповідності до Законів України «Про освіту», «Про вищу освіту», національної програми «Освіта» (Україна 21 століття), Державної програми розвитку освіти та інших законів і нормативно-правових актів України введена багатоступенева система вищої та після вузівської професійної освіти. Її концептуальною основою є безперервність та спадкоємність процесу освіти, що відкриває нові можливості підвищення професіоналізму у різних галузях науки і техніки.

Курсові, кваліфікаційні і дипломні роботи згідно з ч.1 ст.10 Конституції України виконуються українською мовою.

У методичних вказівках запропоновано єдину методику оформлення (перероблену з урахуванням специфіки робіт які виконуються студентами) курсових, кваліфікаційних і дипломних робіт у відповідності до єдиних вимог, які пред’являються Вищою атестаційною комісією України до оформлення дисертаційних досліджень.

Основним завданням цих методичних вказівок є надання допомоги студентам при написанні наукових робіт в умовах заочної форма навчання, а також суттєво поліпшити якість та змістовність студентських наукових робіт.

Наукове знання – це раціональне знання, що відповідає чітким вимогам логічного (формального) опису самого знання, методів його отримання, використовуваного інструментарію, критеріїв для оцінки його істинності і включене до контексту тієї чи іншої наукової теорії [19, с. 32].

На основі наукового знання людина конструює картину світу і себе в ньому. Конструктивна роль теорії виявляється уже у виборі понять (термінів), способів побудування висловлювань і у процедурах їх операціоналізації, необхідних для верифікації (підтвердження істинності) або фальсифікації (доведення хибності) знання.

Наукове знання носить системний характер і прагне об’єктивності; воно передбачає можливість перевірки на істинність (верифікацію). Критерії істинності склалися історично на засадах раціоналізму та емпіризму і можуть бути:

- внутрішніми – узгодженість і логічна несуперечність наукової теорії;

- зовнішніми – підтвердження теоретичних припущень (гіпотез) емпіричними даними [19, с.32].

Курсова робота – одна з форм навчального процесу, яка забезпечує систематизацію знань про науково-теоретичні основи дисципліни, напрямки її емпіричного та прикладного розвитку і практичного застосування. Написання курсової роботи виступає самостійним дослідженням студента, з одного боку, у галузі базових теорій та теорії проведення експериментального дослідження і, з другого, у конкретній сфері прикладного знання.

Курсова робота забезпечує застосування закономірностей і теорій певної науки у різноманітних галузях суспільної практики та пошук базових принципів використання наукових знань у суспільстві.

Згідно навчального плану підготовки студентів усіх напрямів, передбачене обов’язкове виконання курсової роботи студентами всіх форм навчання.

Форма підсумкового контролюрецензований диференційований захист.

Кваліфікаційна робота – виконується випускником рівня підготовки "бакалавр", є підсумковою роботою, яка дає змогу виявити рівень засвоєння ним теоретичних знань та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраним професійним спрямуванням.

Ретельне ознайомлення з основними вимогами щодо оформлення кваліфікаційної роботи бакалавра, які викладені у методичних вказівках, є запорукою успішного та своєчасного її оформлення та захисту.

Метою виконання кваліфікаційного дослідження є глибоке осмислення теми; оволодіння методами самостійного дослідження, практичного застосування теоретичних знань для вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення управління діяльністю організації.

Дипломна робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста — це самостійне дослідження, виконане студентом на завершальному етапі навчання. Дипломна робота спеціаліста як теоретико-прикладне дослідження повинна містити глибоке теоретичне осмислення актуальної проблеми, а також обґрунтований проект практичного її розв’язання, виконаний на основі аналізу діяльності підприємства або організації (бази практики).

Кваліфікаційна та дипломна робота містять систематизований виклад проведених студентом теоретичних досліджень і практичних розробок та є кваліфікаційним документом, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія визначає рівень теоретичної підготовки випускника, його готовність до самостійної роботи за фахом і приймає рішення про присвоєння кваліфікації.

Курсова, кваліфікаційна, дипломна робота є самостійною науково-практичною роботою, яка базується на основних теоретичних та практично-методичних положеннях дисципліни і містить елементи творчого підходу та новизни. Студенти при виконанні курсової, дипломної (кваліфікаційної) роботи повинні користуватися знаннями та матеріалами, які вони отримали при вивченні дисциплін циклу та навичками створення баз даних. Нормативна база повинна відповідати чинному законодавству. Для підготовки якісної роботи потрібен ретельний і обміркований добір літератури, складання загальної бібліографії. На підставі попереднього вивчення змісту літературних джерел проводиться їх систематизація.

Дана методична розробка призначена для студентів і спрямована на систематизацію та узагальнення вимог щодо організації структури, порядку виконання та оформлення курсових, кваліфікаційних і дипломних робіт.