Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ганди.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
551.02 Кб
Скачать

Висновки

Таким чином, на світогляд Ганді вплинуло чимало факторів, кожен з яких посідає свою роль у формуванні особистості Ганді. Проаналізувавши їх, можна зробити висновки, що ідеологія Ганді не є продуктом тієї чи іншої культури, а є сумішшю різних культур з домінантом культури індуїзму: основні погляди Ганді опиралися на принципи індуїзму, освіту він здобув в Британії, боровся з режимом апартеїду в Південній Африці, де оформилася велика кількість його ідей. Ганді побачив світ, ознайомився з його досягненнями, і, на основі традицій і менталітету свого народу, сформувався як особистість з мудра і глибока, що вірить в кращий світ і бореться за нього. Сам Ганді завжди підкреслював, що його світогляд заснований на індійських цінностях, індійській цивілізації, але відкидати вплив його перебування в Англії разом з іншими факторами відкидати не варто і не розумно. Все релігійзно-філософське обгрунтування соціальної та політичної програм Ганді, засновувалася на традиційних індуських образах - сатьяграхи, ахімси, брахмачарії та сарводаї. В той же час, на його вченні лежить певну печать секуляризму, що витікає з традиційної індуської терпимості та його уяві про єдину сутність всіх релігій. Говорячи про принципи індуїзму, він незмінно підкреслював, що вони співзвучні багатьом принципам інших релігій. Він стверджував, що в кожній релігії по - своєму інтерпретуються загальнолюдські цінності, що існує  “ … общая основа всех религий ” и “ универсальная и абсолютная Истина”, которая выше “oграниченности отдельных верований и религиозных систем” [6,с.44]. Надаючи найперше значення загальнолюдським цінностям, Ганді, в той же час створив, по суті, прагматичну релігію, яка слугувала конкретним політичним і соціальним цілям. Самого Ганді, як не дивно, згадують не так вже й часто. А між тим, можливо, звернення до його вчення й життя дозволило б нам зрозуміти, чому ненасилля, що було таким дієвим при отриманні Індією незалежності, часто так малоеффективне сьогодні в самій Індії, в ряді інших країн і на міжнародній арені.

Список використаної літератури

  1. Ганди М.К. Статьи, речи, интервью/ за ред.. Поспелова В.М. - М.:Наука,1975. – 324с.

  2. Ганди М.К. Моя жизнь/ М.К.Ганді. - М.: Большевик, 1959. – 213с.

  3. Девяткин С. В. Искусство сатьяграхи // Опыт ненасилия в XX столетии. Под ред. Р. Г. Апресяна. – М.: Аслан, 1996.

  4. Мартышин О.В. Политические взгляды Мохандаса Карамчанда Ганди/О.В.Мартышин. – М.: Наука, 1970. – 300 с.

  5. Намбудирипад Е.М. Махатма Ганди и гандизм/Е.М.Намбудирипад. – М.: Издательство иностранной литературы, 1960. – 199с.

  6. Полонская Л. Р. Махатма Ганди: Смысл жизни. Святой или политический деятель? /Л.Р.Полонская//- Новая и новейшая история № 4, 1991. – С.26-32.

  7. Рыбаков Р. Б. Ненасильственная борьба за мир без насилия (Ахимса в индийской традиции и в учении М. К. Ганди)/ Р.Б. Рыбаков. – М.: ИВИ РАН, 1998. - 431с.

  8. Степанянц М.Т. Философия ненасилия. Размышления о Ганди и его экспериментах/М.Т.Степанянц // – Коммунист.-1990.- №13.- С.40-44.

  9. Фрідмен М.Д. Нарешті вільні: рух за громадянські права у США / М.Д. Фрідмен. – Бюро міжнародних інформаційних програм: Державний департамент США, 2008. – 74с.

  10. [електронний ресурс]- Режим доступу:-www.wikipedia.ua.

Список изначальных джерел

1.Ганди М.К. Моя жизнь. М., 1959.

2. Неру Дж. Открытие Индии. М., 1956.

3. История и культура Древней Индии 1990 г.

4. Энциклопедия для детей. Т. 1. Всемирная история. – 4-е изд., испр. и перераб. / Глав. ред. М.Д. Аксёнова. – М.: Аванта+, 2001.

5. Степанянц М.Т. Философия ненасилия. Размышления о Ганди и его экспериментах. – Коммунист, 1990, №13.

6. Дьяков А.М., Рейснер И.М. Роль Ганди в национально-освободительной борьбе народов Индии. – Советское востоковедение, 1956, №5.

7. Конрад Н.И. О смысле истории. Запад и Восток. Статьи. М., 1972.

8. Ганди M.К.. Статьи, речи, интервью. М., 1975.

9. http://hronos.km.ru.

10. http://militera.lib.ru/research/bogaturov_ad/app.html/#304.

11. http://www.eurasianet.org.

Размещено на Allbest.ru