Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи психології та педагогікиЛ. А. Колеснічен...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

С амостійна робота з теоретичним матеріалом (сртм. 6)

  1. Охарактеризуйте поняття «Я-концепція».

  2. Проаналізуйте роль сім’ї на перших ІІІ етапах формування «Я-концепції».

  3. Проаналізуйте, чи може людина в процесі створення «Я-кон­цепції» орієнтуватися лише на свої суб’єктивні враження.

  4. Розкрийте смисл фрази «Полюби себе як ближнього свого».

  5. Визначте ознаки, які характеризують «кризу ідентичності».

С амостійна робота з практичних завдань (српз. 6)

  1. 97 студентів оцінювали одне одного і себе відносно наявності негативних рис, таких як заздрість, впертість, неохайність. Багато хто з опитуваних, у кого, за оцінкою їх товаришів, ці риси були дуже виражені, виявили малу проникливість відносно себе. Вони вважали, що перераховані риси їм не характерні і приписували їх іншим. Вкажіть, який психологічний захист діє в цьому випадку. В чому його сутність?

  2. Студент «провалився» на екзамені і пояснює це тим, що «питання не відноситься до заданого курсу», бізнесмен не соромиться шахраювати з податками, бо, як він вважає «бюрократи в уряді даремно витратять зароблені тяжкою працею гроші», а також тому, що «всі так роблять». Укажіть, який психологічний захист діє в цих випадках? У чому його сутність та які функції?

  3. До 9 класу прийшов новий вчитель, якому відразу вдалося завоювати повагу учнів. Тільки один школяр, що був неформальним лідером, «випробував» вчителя. З цих ситуацій вчитель виходив вдало та гідно. Через деякий час, хлопець, не усвідомлюючи мотивів, став одягатися як вчитель, наслідувати його манеру розмови тощо. Вкажіть, який психологічний захист діє в цьому випадку. В чому його сутність?

  4. Проаналізуйте, коли «включаються» психологічні механізми захисту. Виберіть будь-які два захисти, проаналізуйте їх дію у Вашому житті.

  5. Візьміть аркуш паперу та напишіть на ньому в стовпчик цифри від 1 до 15 і п’ятнадцять разів дайте письмово відповідь на питання: «Хто я». Напишіть 15 різних відповідей, які Ви нібито даєте самому собі. Пишіть їх в тому порядку, в якому вони спадають Вам на думку.

Проаналізуйте власний список. Відповіді можуть включати в себе як об’єктивні, так і суб’єктивні характеристики. Об’єктивні — це віднесення себе до певної групи, визначення статусу, суспільних ролей, функцій. Суб’єктивні — це характеристики, які пов’язані з рисами, якостями, станами особистості.

Прикладами першої категорії є характеристики себе, як «студент», «дівчина», «дружина», «православний», «вивчаючий економіку» тощо. Прикладами суб’єктивних категорій є такі, як «добрий», «втомлений», «дуже добрий чоловік», «спокійний», «ро­зумний студент», «лінивий» тощо. Яких характеристик у Вас представлено більше? Які з них Ви поставили на перше місце? Які — на останнє? Які для Вас є більш значимими? Що Вас задовольняє з того, що Ви написали? Що Ви хотіли б змінити?

  1. Самооцінка є центральною характеристикою емоційного компонента «Я-концепції». Находження кількісного виразу рівня самооцінки є важливою умовою усвідомлення своїх особливостей. Визначити рівень самооцінки можливо за допомогою методу вибору слів, які характеризують уявлення людини про те, які риси вона хотіла б мати і дійсно має (позитивні та негативні).

Інструкція. Із запропонованого списку рис характеру виберіть та запишіть в зошиті ліворуч ті риси, які Ви вважаєте позитивними, а праворуч — негативними. Потім, у лівому стовпчику позитивних рис, знаком «+» позначте ті риси, які притаманні Вам. Анологічну дію зробіть у правому стовпчику.

СПИСОК ЯКОСТЕЙ

Делікатність, ініціативність, принциповість, довірливість, непрак­тичність, лукавість, нещирість, наполегливість, уважність, пихатість, безжалісність, беззахисність, самовідданість, запальність, гордість, ніжність, допитливість, мрійливість, образливість, злопам’ят­ність, снобізм, альтруїзм, дотепність, хитрість, егоїстичність, при- вітність, самостійність, самовпевненість, вразливість, безкорисливість, витриманість, гуманність, щирість, відкритість, великодушність, розсудливість, вдячність, безстрашність, жорстокість, бурч­ливість, соромливість, вірність, неуважність, розважливість, горячкуватість, дисциплінованість, винахідливість, пасивність, впертість, скромність, організованість, практичність, настирність, раціональність, замкнутість, емоційність, самолюбивість, люб’язність, зарозумілість, самовладання, улещуваність, наївність, жадність, безтурботність, невразливість, лінь, жорсткість, байдужість.

ОБРОБКА ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

1. Визначити загальну кількість позитивних якостей у лівому стовбчику.

2. Знайти суму позитивних якостей, які характерні Вам.

3. По аналогії, треба визначити загальну кількість негативних рис.

4. Знайти суму негативних рис, які характерні Вам.

5. За формулою вирахуємо коефіцієнт самооцінки з позитивних та негативних рис,

де m — позитивні (негативні) якості, які людина відмічає у себе;

n — загальна кількість виділених позитивних (негативних) якостей.

Самооцінка позитивних та негативних рис

0,76—1

0—0,25

неадекватно завищена

0,51—0,75

0,26—0,49

адекватна з тенденцією до завищення

0,5

0,5

адекватна

0,26—0,49

0,51—0,75

адекватна з тенденцією до заниження

0—0,25

0,76—1

неадекватно занижена

Якщо коефіцієнт з позитивних якостей близький до одиниці (k1 – 1), то це говорить про переоцінку та некритичне оцінювання себе.

Коефіцієнт по негативних якостях близький до одиниці (k2 – 1) говорить про недооцінку своєї особистості, тривожності тощо.

6. Визначивши рівень самооцінки, охарактеризуйте його та проаналізуйте вплив самооцінки на Вашу поведінку.

7. Спробуйте визначити властивості Вашої особистості, які Ви хотіли б змінити. Це можуть бути:

  • лінькуватість;

  • інерція;

  • пасивність;

  • непевність у собі;

  • тривога;

  • страх;

  • залежність від громадської думки;

  • агресивність у спілкуванні;

  • надмірна імпульсивність тощо.

Склавши власний список таких властивостей, підберіть та запишіть до кожного з понять антонім.

Займіться аутотренінгом: щоденно, перебуваючи у спокійному розслабленому стані, повторюйте вголос наступні фрази: «Я хочу бути …». Через тиждень змініть фразу на: «Я буду …». Ще через тиждень завершіть цей цикл виразом «Я є ...» (називаючи ті якості, які Ви хотіли б мати). Через деякий час спробуйте написати «прощального» листа самому собі, тому, яким Ви були раніше. Проаналізуйте ефективність таких вправ.