Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФДСП. Филатова Т.В. КЛ. 2009 (укр.мов).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
834.05 Кб
Скачать

Тести до теми 1

1. До фінансової діяльності суб’єктів підприємництва належать:

а) виробництво товарів та послуг;

б) відвантаження продукції покупцеві;

в) формування спеціалізованих фондів грошових ресурсів та їх ефективне використання.

2. До основних видів підприємницької діяльності належать:

а) фінансове підприємництво;

б) виробниче підприємництво;

в) комерційне підприємництво;

г) усі відповіді правильні.

3. До господарських товариств, згідно із законодавством України, належать:

а) асоціація;

б) корпорація;

в) товариство з обмеженою відповідальністю;

г) казенне підприємство.

4. Формами фінансування не можуть бути:

а) відкрите фінансування;

б) закрите фінансування;

в) пряме фінансування;

г) правильних відповідей немає.

5. Фінансово-господарська діяльність підприємства може здійснюватися за рахунок:

а) власного капіталу;

б) позикового капіталу;

в) іноземного капіталу;

г) усі відповіді правильні.

Тема 2. Особливості фінансування суб’єктів підприємництва різних форм організації бізнесу

2.1. Особливості фінансової діяльності суб’єкта підприємництва без створення юридичної особи

Організаційно-правова форма (статус) підприємстваце закріплений статутом вид підприємства – унітарне (одноосібне), орендне, господарські товариства (АТ, ТОВ, повне і командитне ТОВ, з обмеженою відповідальністю) тощо. Кожна правова форма підприємництва має свої законодавчі особливості в галузі формування статутного капіталу; поточного фінансування і створення окремих грошових фондів; оподаткування; у формах і методах фінансового контролю. Специфіка організаційно-правової форми проявляється починаючи з джерел формування статутного фонду до припинення діяльності підприємства або його реорганізації, тобто за умов передачі права власності і правонаступництва.

Особливості фінансової діяльності суб’єкта підприємництва без створення юридичної особи. Згідно з положеннями Закону України „Про підприємництво” суб’єктами підприємницької діяльності можуть бути не тільки юридичні, а й фізичні особи – громадяни України, а також громадяни інших держав, не обмежені законом у правоздатності або дієздатності.

Фізична особа, яка має намір провадити підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, подає до органу державної реєстрації реєстраційну картку за встановленим зразком, яка є одночасно заявою про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності, та ряд інших документів, передбачених нормативними актами України.

Суб’єкт підприємницької діяльності без створення юридичної особи має право відкрити рахунок у будь-якому банку України та інших держав за згодою цих банків у порядку, встановленому НБУ. Підставою для відкриття рахунка є свідоцтво про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності та копія документа, що підтверджує взяття його на облік у державному податковому органі.

Власний капітал приватного підприємця формується виключно за рахунок його приватного майна. Основним джерелом його збільшення є внутрішнє фінансування, зокрема невикористаний для споживання прибуток. Кредитні рамки приватного підприємця обмежуються розміром приватного майна, яке він може надати як кредитне забезпечення.

Приватний підприємець відповідає за борги суб’єкта підприємництва, власником якого він є, все своє майно, окрім майна, на яке згідно з цивільним процесуальним законодавством не може бути звернено стягнення. Одночасно з прийняттям заяви про порушення справи щодо банкрутства підприємця господарський суд приймає рішення про накладення арешту на його майно, яке включається до складу ліквідаційної маси у разі оголошення підприємця банкрутом. Загальна вартість майна громадянина-підприємця, яка може бути виключена зі складу ліквідаційної маси, не може перевищувати 2 тис грн. Приватне майно підприємця підлягає реалізації судовим виконавцем на основі виконавчого листа про звернення стягнення на майно та постанови суду про визнання боржника банкрутом. У разі необхідності суд може призначити ліквідатора. Кошти, отримані від реалізації майна, вносяться на депозитний рахунок відповідної нотаріальної контори. За заявою кредиторів господарський суд може визнати недійсними угоди підприємця, пов’язані з відчуженням його майна зацікавленим особам протягом року до порушення справи про банкрутство. У разі визнання громадянина-підприємця банкрутом за заявою кредитора протягом п’яти років після завершення розрахунків з кредиторами (у разі недостатності коштів) підприємець не звільняється від подальшого виконання вимог кредиторів.

Законодавством передбачено кілька альтернативних способів оподаткування доходів приватних підприємців:

  • оподаткування сукупного чистого доходу та сплата інших податків, передбачених законодавством України (традиційне оподаткування);

  • сплата фіксованого податку з придбанням торгового патенту;

  • сплата єдиного податку.