Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 7.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
206.85 Кб
Скачать

1. 3 . Трансактний аналіз спілкування

Трансактний аналіз спілкування виділяє три основні позиції: Дитини, Батька, Дорослого, які можуть неодноразово змінювати одна іншу протягом дня - або одна з них може переважати в поведінці людини. З позиції Дитини чоловік дивиться на інше як би від низу до верху, з готовністю підкоряється, переживаючи радість від того, що його люблять, але одночасно і відчуття невпевненості, беззахисності. Ця позиція, будучи основною в дитинстві нерідко зустрічається і у дорослих. Так, іноді молода жінка в спілкуванні з чоловіком хоче відчути себе знов пустотливим дівчам, що оберігається від усіляких знегод. Чоловік в таких ситуаціях займає позицію Батька, демонструє упевненість, заступництво, але одночасно і безапеляційність, наказовій тон. У інший час, наприклад, спілкуючись з своїми батьками, він сам займає позицію Дитини.

При спілкуванні з колегами звичайно прагнуть зайняти позицію Дорослого, що передбачає спокійний тон, витримку, солідність, відповідальність за свої вчинки, рівноправ'я в спілкуванні.

З позиції Батька «граються» ролі старого батька, старшої сестри, уважного чоловіка, педагога, лікаря, начальника, продавця, що говорить «Зайдіть завтра». З позиції Дитини - ролі молодого фахівця, аспіранта-претендента, артиста-улюбленця публіки. З позиції Дорослого - ролі сусіда, випадкового попутника, товариша по службі, що знає собі ціну і ін.

У позиції «Батька» можуть бути два різновиди: 1) «караючий Батько» - указує, наказує, критикує, карає за неслухняність і помилки; 2) «опікаючий Батько» - радить в м'якій формі, захищає, опікає, допомагає, підтримує, співчуває, жаліє, піклується, прощає помилки і образи.

У позиції Дитини виділяють: «слухняної дитини» і «бунтуючої дитини» («Не хочу. Не буду, відстаньте! А тобі яка справа? Як хочу, так і робитиму!» і т. п.).

Найбільш успішним і ефективним є спілкування двох співбесідників з позиції Дорослих; можуть один одного зрозуміти і дві Дитину.

Трансакція-одиниця взаємодії партнерів по спілкуванню, супроводжуюча завданням позицій кожного (зображається стрілкою, що йде від вибраної позиції одного співбесідника до передбачуваної позиції іншого учасника спілкування).

р - р дит-^^- дит

ДОР ---------- ДОР дор"^*^~~^4^ ДОР

ДИТ--------- ДИТ ДИТ «^ ДИТ

Спілкування Батька і Дорослого динамічно: або Дорослий своїм спокійною, незалежною, відповідальною поведінкою зіб'є пиху з Батька і переведе його в рівноправну «дорослу» позицію, або Батько зуміє подавити співбесідника і перевести його в позицію Дитини, що підкоряється або бунтуючого.

Спілкування Дорослого і Дитини так же динамічно: або Дорослий зуміє спонукати дитину серйозно і відповідально віднестися до обговорюваної проблеми і перейти в позицію Дорослого, або безпорадність Дитини спровокує перехід Дорослого до позиції опікаючого Батька. Спілкування Батька і Дитини взаємо доповнюване, тому часто реалізується в спілкуванні, хоча може носити як спокійний характер («слухняна Дитина»), так і конфліктний характер («бунтуюча Дитина»).

Зустрічаються замасковані види спілкування, де зовнішній (соціальний) рівень спілкування не упорається, маскує дійсний психологічний рівень спілкування. Наприклад, спілкування продавця і покупця може зовні носити рівноправний характер два Дорослих, а фактично діалог продавця («Річ хороша, але дорога») і покупця («Саме це я і візьму») був на рівні Батько (продавець) і Дитина (покупець).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]