Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МК з підприємницької практики.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
370.69 Кб
Скачать

4 Зміст підприємницької практики

Студенти спеціальності 5.03050702 «Комерційна діяльність» які успішно склали заліково-екзаменаційну сесію виконують підприємницьку практику.

Програма практики передбачає послідовне виконання студентом всіх основних операцій, які здійснюються в підприємницькій діяльності.

Об'єктом підприємницької практики є господарська та комерційна діяльність базового підприємства.

Предметом підприємницької практики є підприємницька діяльність різних суб’єктів господарювання.

Процес підготовки та виконання програми підприємницької практики включає декілька основних етапів:

  • вибір базового підприємства та узгодження його з керівником практики учбового закладу;

  • підписання угоди між підприємством і навчальним закладом;

  • затвердження робочої програми і календарно-тематичного плану з виробничої практики від підприємства і навчального закладу;

  • письмове викладання результатів практики; складання щоденника відповідно з робочою програмою підприємницької практики;

  • формулювання висновків і пропозицій на підставі проведеного дослідження і виконаних робіт;

  • підготовка до захисту: усунення недоліків указаних у рецензії керівника практики від навчального закладу, підготовка короткої, конкретної та змістовної доповіді про результати виробничої практики.

За якість організації проходження студентами практики на базовому підприємстві відповідає керівник підприємства або керівник кадрової служби підприємства. Для студента-практиканта наказом по підприємству призначається керівник практики від підприємства (наставник-тренер). Керівник практики знайомить студента з: історією підприємства; діяльністю підприємства; персональним складом і функціями керівництва підприємства; основними правилами, принципами та нормами, за якими працює підприємство; досягненнями підприємства за минулий рік; діяльністю підрозділу, в якому студент проходе практику, та службовою ієрархією всередині підрозділу.

Під час практики студенти отримують нові знання, уміння і навички, в основному при виконанні конкретних практичних завдань, тому праця студентів на штатних посадах (з оплатою або без оплати) є найбільш доцільною в порівняні з проходженням практики дублерами, по суті, сторонніми спостерігачами. За наявності вакантних місць студенти можуть бути зараховані на штатні посади, якщо робота на них відповідає вимогам програми практики. При цьому не менше 50% часу відводиться на загально-професійну підготовку за програмою практики. Тривалість робочого часу студентів під час проходження виробничої практики для студентів у віці від 16 до 18 років - не більше 36 годин у тиждень, у віці від 18 років і старше - не більше 40 годин на тиждень. Студенти під час практики можуть залучатися адміністрацією підприємства для надання допомоги базі практики. Ця праця повинна бути організованою, її характер повинен суворо відповідати профілю навчання і по тривалості не заважати виконанню учбових завдань.

1 Інструктаж з техніки безпеки, виробничої санітарії та протипожежних заходів

Знайомство з підприємством та виробничими місцями.

Проводиться інструктаж про режим роботи підприємства, про правила внутрішнього розпорядку. Інструктаж з загальних питань, техніки безпеки, виробничої санітарії, протипожежний захист на підприємстві.

Ознайомлення студентів проводиться керівниками практики від підприємства. По цьому розділу практики студенти повинні у щоденнику-звіті:

  • дати організаційно-правову характеристику підприємства;

  • розкрити структуру підприємства, взаємозв'язок цехів та відділів.