Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звiт з виробничої практики.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
819.73 Кб
Скачать

Опробование двигателя

Опробование двигателей производят поочередно рычагами раз­дельного управления, при этом вертолет должен быть загружен до взлетной массы не менее 8500 кг (без полезного груза, но полной заправкой основных топливных баков). Двигатели поочередно необходимо опробовать в следующем порядке:

1) Рукоятку коррекции повернуть в крайнее правое положение,

  1. рычаг раздельного управления не опробуемого двигателя перевести вниз до упора, поддерживая работу двигателя на режиме малого газа;

  2. рычаг раздельного управления опробуемого двигателя перевести вверх до упора;

  3. Перемещением рычага «шаг-газ» вверх вывести опробуемый двигатель на заданный режим.

5) При опробовании на крейсерском, номинальном и взлетном режимах в течение 10 .15 с на каждом из них проверить соответствие параметров работы двигателя.

  1. Перевести опробованный двигатель на режим малого газа и произвести опробование второго двигателя.

  2. После опробование двигателей установить рычаги раздельного управления на среднюю защелку и убедиться, что они зафиксированы; установить рычаг «шаг — газ» в нижнее положение, провернуть рукоятку коррекции

13

полностью влево и убедиться, что у обоих двигателей установился режим малого

газа.

Экипаж вертолета должен знать, что при необходимости опробования только одного двигателя пожарный кран неработающего двигателя для исключения попадания в него топлива должен быть закрыт.

14

Інструкція з тб і ппз при виконанні робіт.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

  1. Запуск та випробування двигунів проводиться з дозволу (рішення) інженера або авіатехніка, закріпленого за даним ПС, після усунення всіх несправностей та повної готовності всіх систем ПС до запуску.

  2. Запуск виконує авіаційний персонал, який має відповідний допуск до виконання цих робіт.

II. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ.

2. 1. Персонал, який виконує запуск, повинен перевірити :

  1. підготовку місця стоянки, наявність протипожежного обладнання стоянки;

  2. зняття заглушок, чохлів з СУ, ПВД, ЛНГ, ЛХГ, ВНГ;

  3. закриття капотів, люків;

  4. наявність упорних колодок шасі;

  5. відсутність сторонніх предметів, снігу, льоду в двигунах;

  6. відсутність пошкоджень лопаток 1 ст. компресора.

  1. Підключення і відключення електроенергії на ПС - тільки по команді особи, що запускає двигуни ПС.

  2. Про будь-які несправності чи порушення перед початком роботи треба терміново повідомити екіпаж, керівника АТБ, керівника польотів та припинити запуск.

ІІІ. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ.

    1. Персонал, що приймає участь у запуску двигунів, повинен переміщуватись по стоянці згідно з правилами, чітко підтримувати зв’язок з особою, що запускає СУ, і виконувати всі вимоги даної особи.

    2. Під час запусків, прокруток двигунів важелі управління двигунами повинні знаходитись в положенні «М. Г.».

    3. Дозвіл на запуск двигунів дає диспетчер служби обслуговування повітряного руху, а на виконання запуску - авіатехнік, який випускає ПС.

15

    1. Авіатехнік повинен знаходитись перед ПС на відстані не менше 3-5 метрів від краю лопатей НГ з боку двигуна, який запускається.

    2. Якщо після запуску ПС буде вилітати, то упорні колодки прибираються перед запуском, а колеса повинні бути загальмовані.

3.6. Якщо є несправність в гальмівній системі вертольота, приладах контролю СУ, управлінні двигунів - запуск ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

3.7.Якщо не працює система об’єктивного контролю, відсутній надійний зв’язок між особою, що запускає двигуни, і авіатехніком, який випускає ПС, - запуск ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

ПРИМІТКА: під час запуску ПС біля нього дозволяється знаходитись тільки авіатехніку, який відключає наземне джерело електроживлення.

3.8.Під час запуску двигунів заборонено:

- виконувати роботи, не пов’язані з процесом запуску двигунів;

- порушувати вимоги, встановлені ЕД, під час запуску та випробування двигунів/ силових установок;

- особі, що запускає двигуни / силові установки заборонено залишати робоче місце;

- авіатехніку, який забезпечує запуск, заборонено знаходитись в зоні обертання гвинтів.

ІV ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

  1. Виконати операції, передбачені ЕД, після запуску і випробування двигунів/ силових установок.

  2. Про всі несправності чи порушення у роботі треба повідомити безпосереднього керівника.

V. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ.

  1. У разі виникнення аварійної ситуації особа, яка виконує запуск двигунів/ силових установок, повинна терміново подати команду про припинення запуску.

16

  1. У випадках пожежі необхідно: викликати пожежно-рятувальну службу за тел.2-01, повідомити керівника і розпочати гасіння пожежі наявними засобами пожежогасіння. Організувати зустріч пожежних машин та інформувати пожежників про місцезнаходження пожежних гідрантів тощо.

  2. У разі нещасного випадку, треба надати потерпілому першу (долікарську) допомогу, повідомити керівника робіт про те, що трапилося, викликати швидку медичну допомогу. Також треба своєчасно повідомити службу охорони праці. Послідовність надання першої допомоги:

  1. усунути дію на організм шкідливих/небезпечних факторів, які загрожують здоров'ю чи життю потерпілого (звільнити від дії електричного струму, винести із зараженої території, загасити одяг, що горить тощо);

  2. вжити заходи щодо рятування потерпілого в порядку терміновості (відновити прохідність дихальних шляхів, провести штучне дихання, зовнішній масаж серця, зупинити кровотечу, зафіксувати місце перелому, накласти пов'язку та ін.);

  3. підтримувати основні життєві функції потерпілого до при буття медичного працівника або вжити заходів щодо транспортування потерпілого в лікарню.

Під час надання першої долікарської допомоги потерпілому, треба пам’ятати одне з основних правил - не нашкодити потерпілому внаслідок неправильних чи несвоєчасних дій.

17